Potrivit acestui act normativ, procedura nu se aplica:
- contribuabililor declarati inactivi pentru ca nu functioneaza la domiciliul fiscal declarat, s-au sustras de la efectuarea inspectiei fiscale sau nu si-au indeplinit, pe parcursul unui semestru calendaristic, nicio obligatie declarativa (AvocatNet.ro a scris mai multe despre inactivitate fiscala AICI si AICI);
- contribuabililor care beneficiaza de regimul de declarare derogatoriu, pentru perioada pentru care acesta a fost aprobat;
- obligatiilor fiscale stabilite ca urmare a actiunii de inspectie fiscala;
- persoanelor fizice, pentru impozitul pe venit.
"Stabilirea obligatiei de plata se efectueaza pentru fiecare impozit, taxa sau contributie cuprins(a) in vectorul fiscal atasat fiecarui contribuabil si pentru fiecare perioada fiscala pentru care nu au fost depuse declaratii, conform legii, prin estimare, dupa regulile proprii impozitului, taxei sau contributiei supuse impunerii din oficiu", precizeaza actul normativ.
Potrivit prevederilor, aceasta procedura este efectuata de catre compartimentul cu atributii in gestiunea declaratiilor fiscale din cadrul organului fiscal competent (unde contribuabilul are domiciliul fiscal).
Procedura aprobata vineri de ANAF stabileste ca, inainte de a stabili prin impunere din oficiu a obligatiilor de plata, Fiscul trebuie sa ii notifice, printr-o instiintare, pe contribuabilii care au obligatia declararii impozitelor, taxelor contributiilor cuprinse in vectorul fiscal si nu s-au achitat de aceasta obligatie la termen. Aceste instiintari trebuie comunicate contribuabilului in maxim 15 zile de la expirarea termenului legal de depunere a declaratiilor fiscale.
Daca nici in 20 de zile, calculate de la data la care aceste instiintari au fost comunicate, contribuabilii nu isi indeplinesc obligatiile fiscale, Fiscul le va stabili din oficiu impozitele, taxele si contributiile cuprinse in vectorul fiscal, fie printr-o procedura automata, fie pe baza unei analize documentare.
Ce presupune procedura automata
Dupa expirarea termenului de 20 de zile mentionat anterior, Fiscul va verifica daca pentru fiecare contribuabil care nu si-a depus declaratiile fiscale si pentru fiecare impozit, taxa sau contributie care urmeaza a fi impuse din oficiu exista cel putin 4 declaratii fiscale in perioada supusa analizei.
Mai exact, perioada supusa analizei este perioada anterioara de 24 de luni de la luna pentru care se efectueaza impunerea din
oficiu, pentru obligatiile fiscale cu termen de declarare lunar, sau de 36 de luni, pentru obligatiile fiscale cu termen de
declarare trimestrial sau semestrial.
In cazul in care Fiscul va identifica cele 4 declaratii fiscale in perioada supusa analizei, atunci va aplica procedura de impunere in sistem automat. Ceea ce inseamna ca suma stabilita din oficiu se calculeaza ca medie aritmetica a sumelor de plata (pozitive) reprezentand impozite, taxe sau contributii declarate de contribuabil in perioada supusa analizei.
Sumele utilizate pentru impunerea din oficiu se actualizeaza, pentru fiecare an fiscal cuprins in perioada de analiza, cu indicele anual al preturilor de consum. Insa, daca perioada de analiza se refera numai la anul curent pentru care se efectueaza impunerea din oficiu, sumele nu se actualizeaza cu indicele preturilor de consum.
Atentie! Aceasta procedura automata nu se aplica pentru TVA si nici pentru impozitul pe profit datorat de organizatiile nonprofit si de societatile care obtin venituri majoritar din cultura cerealelor si a plantelor tehnice, pomicultura si viticultura. ANAF a stabilit proceduri distincte pentru aceste categorii de obligatii.
Impunerea din oficiu pe baza analizei documentare
In cazul in care, in perioada supusa analizei, compartimentul de specialitate din cadrul Fiscului nu identifica cele 4 declaratii fiscale amintite sau in cazul in care obligatia fiscala calculata prin metoda descrisa anterior (procedura automata) este egala cu zero, procedura de impunere din oficiu se realizeaza pe baza analizei documentare.
Tot pe baza analizei documentare, ANAF va stabili din oficiu si impozitul pe profit datorat de organizatiile nonprofit si societatile care obtin venituri majoritar din cultura cerealelor si a plantelor tehnice, pomicultura si viticultura.
Analiza documentara se efectueaza pe baza documentelor si a informatiilor relevante pentru impunere, existente la data inceperii analizei, si anume:
- documente existente la dosarul fiscal al contribuabilului, referitoare la perioade de raportare privind anul in curs sau anii anteriori, dupa caz, din cadrul perioadei de prescriptie a dreptului de a stabili creante fiscale: declaratii fiscale, declaratii informative, fise fiscale, decizii emise de inspectia fiscala;
- situatii financiar-contabile;
- informatii de la terti, obtinute in baza protocoalelor de schimb de informatii incheiate de catre ANAF;
- alte informatii care au relevanta.
Cum poti scapa de impunerea din oficiu
Inainte de emiterea deciziilor de impunere din oficiu (stabilite fie prin procedura automata, fie pe baza analizei documentare), functionarii de la Fisc trebuie sa mai verifice inca o data daca acei contribuabili carora urmeaza la fie impuse de oficiu obligatii fiscale nu si-au indeplinit intre timp obligatiile declarative pentru care au fost impusi din oficiu sau daca nu cumva pentru acesti contribuabili nu a intervenit una dintre situatiile scutite de procedura de impunere din oficiu (inactivitate fiscale, regim derogatoriu, inspectie fiscala, mentionate la inceputul acestui articol). Daca a intervenit oricare dintre aceste situatii, procedura de impunere din oficiu se intrerupe.
Daca nu a intervenit niciuna dintre situatiile care ar putea intrerupe procedura de impunere din oficiu, Fiscul stabileste obligatia de plata printr-o "Decizie de de impunere din oficiu pentru impozitele, taxele si contributiile cu regim de stabilire prin autoimpunere sau retinere la sursa” (formular 160).
Acest formular se intocmeste in doua exemplare, din care unul se transmite contribuabilului, iar celalalt i se pastreaza la dosarul fiscal.
Potrivit Procedurii publicate vineri, in cazul in care, in termen de 60 de zile de la data comunicarii deciziei de impunere din oficiu, contribuabilul depune declaratia fiscala privind obligatiile care au format obiectul acestei decizii, decizia de impunere din oficiu se desfiinteaza la data depunerii declaratiei fiscale, fiind aplicabile prevederile art. 47 din Codul de procedura fiscala (Desfiintarea sau modificarea actelor administrative fiscale).
Decizia de desfiintare a deciziei de impunere din oficiu se emite de organul fiscal si se comunica contribuabilului, se mai stipuleaza in actul normativ.
Cititi AICI cum se stabileste din oficiu taxa pe valoarea adaugata de plata pentru contribuabilii care nu depus deconturile.
Comentarii articol (13)