Specialistul de resurse umane trebuie sa acorde o importanta deosebita procesului de selectie si recrutare. Recrutarea defectuoasa conduce la o serie de probleme care se pot crea in cadrul organizatiei.
O alta greseala frecvent intalnita in evaluarea salariatilor este aceea de a critica permanent salariatii fara a-i aprecia atunci cand si-au indeplinit obligatiile ca salariat al companiei.
O astfel de atitudine poate conduce la :
- o puternica demotivare a personalului;
- aparitia unei stari de stress;
- reducerea profitabilitatii companiei;
- demisia angajatilor.
Noul Cod al Muncii introduce criteriile de evaluare a angajatilor, precum si stabilirea standardelor de performanta. Standardele de performanta trebuie comunicate si explicate salariatilor.
O alta greseala des intalnita este aceea a delegarii, care este din ce in ce mai frecventa la manageri. Regasim in numeroase situatii reprezentanti din functii cheie care refuza sa delege responsabilitati. Acest fenomen se datoreaza datorita temerii de a nu pierde controlul in activitatea pe care o desfasoara, practicand un control excesiv. Astfel, managerul va atrebui sa faca fata mai multor activitati, va inregistra o scadere a productivitatii, a nivelului profesional al angajatilor si se va observa o demotivare a acestora.
Pentru evitarea acestor situatii trebuie sa promoveze notiunea de echipa la nivelul organizatiei. O echipa este aceea in care toti membri participa la realizarea unui scop comun.
Managerii trebuie sa invete sa delege si totodata sa tina seama de competentele celui la care deleaga anumite atributii.
O alta greseala intalnita este lipsa promovarii motivatiei in cadrul organizatiei.
Motivarea salariatilor reprezinta o piesa importanta a motorului organizatiei. Crearea unor scheme de recompense de natura financiara si non-financiara poate fi o solutie in ceea ce priveste motivarea salariatilor.
Comentarii articol (22)