Ziua de 30 noiembrie este la un pas de a deveni sarbatoare legala dupa ce Senatul a adoptat tacit, la inceputul acestei saptamani, o propunere legislativa potrivit careia aceasta data ar urma sa devina zi nelucratoare in Codul Muncii. Camera Deputatilor are, insa, votul final. Noile prevederi nu se pot aplica insa din acest an.
Biroul de presa al Senatului a confirmat pentru AvocatNet.ro faptul ca o alta
propunere legislativa privind declararea zilei de 30 noiembrie ca sarbatoare legala a fost adoptata tacit de Senat. Astfel, actul normativ
va fi trimis spre dezbatere Camerei Deputatilor, forul decizional.
Confuzie la Senat
Totusi, trebuie sa mentionam ca
traseul legislativ de la Senat al actului normativ (inregistrat cu numarul B114/2011) arata ca documentul a fost retras de initiatori, si anume trei deputati si un senator. Mai exact, acesta figureaza ca fiind inregistrat la Senat pentru dezbatere cu data de 1 martie 2011, fiind ulterior retras in data de 3 martie 2011. Insa, pe data de 8 martie 2011, a fost trimis pentru avizul Consiliului legislativ, respectiv pentru punctul de vedere al Guvernului.
De ce 30 noiembrie nu este INCA zi libera
Chiar daca senatorii au adoptat aceasta propunere legislativa, ziua de
30 noiembrie 2011 nu poate deveni sarbatoare legala si zi nelucratoare in Codul Muncii. Legea trebuie sa intruneasca si votul favorabil al Camerei Deputatilor, iar ulterior sa fie promulgata de presedintele Romaniei, Traian Basescu, si publicata in Monitorul Oficial.
Urmatoarea sedinta de plen a deputatilor se va desfasura in data de 29 noiembrie. In plus, in
ipoteza in care deputatii ar adopta propunerea legislativa, iar legea ar fi promulgata de presedintele Traian Basescu si publicata in aceeasi zi in Monitorul Oficial, atat timp cat in lege nu se prevede ca termenul de intrare in vigoare sa fie momentul publicarii (legile intra in vigoare la trei zile de la publicare daca nu se prevede altfel),
30 noiembrie 2011 ramane o zi de munca obisnuita.
De asemenea,
nici celelalte propuneri legislative inregistrate recent la Senat care prevad declararea zilei de 30 noiembrie ca fiind libera nu au forta juridica, ele fiind abia in stadiul de proiect.
Ce sarbatori legale exista?
Prin urmare,
singurele zile nelucratoare prevazute de Codul Muncii sunt:
• 1 si 2 ianuarie;
• prima si a doua zi de Pasti;
• 1 mai;
• prima si a doua zi de Rusalii;
• Adormirea Maicii Domnului;
• 1 decembrie;
• prima si a doua zi de Craciun.
Romania are, totusi, printre
cele mai putine sarbatori legale din UE, potrivit ultimului raport Eurofound. De cele mai multe sarbatori legale au parte spaniolii (14), slovacii (13), austriecii, portughezii si cehii (11). Singura tara care are mai putine sarbatori legale decat Romania este Olanda, cu cinci astfel de zile. De altfel, anul trecut, romanii au petrecut, in medie, 41 de ore si 20 de minute la locul de munca pe saptamana, cel mai mult din UE.
Citeste si articolul "Zilele libere din Codul Muncii: 30 noiembrie este printre ele?".
Comentarii articol (22)