Una din 10 persoane sufera de insomnie cronica, arata statisticile. Insa, probleme cu somnul au cei mai multi dintre noi, mai exact intre 40 si 50% dintre adulti se confrunta periodic cu dificultati in a adormi. Lipsa somnului are consecinte serioase asupra sanatatii noastre, astfel ca persoanele care nu dorm suficient au probleme cu vederea, sufera de migrene si sunt predispuse la cancer.
De ce nu putem dormi?
Definitiile insomniei sunt numeroase, insa fiecare dintre noi percepe diferit lipsa orelor de somn din timpul noptii. Lipsa puterii de concentrare, dureri de cap, ameteala, vedere incetosata, iritabilitate - acestea sunt cateva din efectele insomniei. Pe termen lung insa, lucrurile devin si mai serioase: riscati sa va imbolnaviti de inima, sa deveniti hipertensivi, iar sistemul imunitar va este slabit. In plus, persoanele care au probleme cu somnul sunt mult mai expuse unor boli precum cancerul.
Printre cei mai afectati de insomnie sunt oamenii care au parte de o viata dominata de stres si persoanele care sufera de boli psihice. Ce trebuie sa mai stiti este ca, de multe ori, insomnia nu este considerata a fi o boala, ci un simptom al unor boli acute.
Insomnia poate fi cauzata de boli ale inimii, boli degenerative ale sistemului nervos sau de prezenta unor tumori in organism, dar si de anumite tratamente medicale precum cele prescrise in cazul persoanelor care sufera de tensiune sau de deficit de atentie. Cu insomnia se confrunta de multe ori si persoanele care tin cure de slabire severe si alcoolicii. De asemenea, lipsa somnului poate indica anxietate sau depresie.
La unele persoane, insomnia se poate instala pentru cateva zile, la altele se poate prelungi cateva saptamani. Totusi, daca problemele de acest fel au o durata mai mare de 3 saptamani, este bine sa consultati un medic.
Cum tratam insomnia?
Inainte de a apela la medicamente contra insomniei, fie ele “naturiste” sau nu, orice medic recomanda un stil de viata mai sanatos si, totodata, mai multa disciplina in desfasurarea activitatilor zilnice.
In primul rand, crearea unei rutine in ce priveste programul de somn va poate ajuta. Este recomandat sa va culcati la orele 22.00 si sa va treziti la primul semnal sonor al alarmei, fara a amana momentul trezirii. Incercati sa respectati acest program de somn pe cat de mult posibil.
Totodata, aveti grija la pregatirea dormitorului. Aerisiti camera inainte de culcare si evitati pe cat posibil zgomotele de fundal care v-ar putea distrage.
Incercati sa reduceti pe cat posibil consumul de bauturi stimulente pe parcursul zilei, iar seara rezumati-va doar la a bea apa sau lapte. Inducerea somnului cu ajutorul bauturilor alcoolice este, de asemenea, o mare greseala. In acelasi timp, trebuie sa stiti ca nu este recomandat sa mancati consistent dupa orele 19.00, dar nici nu ar trebui sa mergeti la somn flamand. Ultima tigara a zilei trebuie fumata cu cel putin doua ore inainte de culcare.
Ar trebui sa tineti cont de faptul ca activitatile sportive nu trebuie sa fie incluse in programul de seara. Insa, exercitiile fizice sunt recomandate cu aproximativ 5 ore inainte de somn.
Nici dusurile nu sunt recomandate inainte de culcare. In schimb, puteti sa va relaxati facand o baie fierbinte. De altfel, inainte de somn, ar trebui sa lasati grijile deoparte si sa va bucurati de orice activitate va face placere precum: privitul la TV, muzica sau lectura insa nu in pat. Patul trebuie sa fie dedicate strict somnului.
In niciun caz nu trebuie sa luati medicamente pentru somn fara a va fi prescrise de doctor.
Comentarii articol (16)