Odata cu inceputul iernii, turistii pot opta pentru o varianta inedita de cazare. Hotelurile de gheata, efemere bijuterii de cristal, isi deschid portile pentru amatorii de senzatii tari. Cele mai multe se afla in Tarile Nordice, aproape de Cercul Polar, dar si in alte tari mai calde, la altitudini inalte, cum ar fi de exemplu Hotelul de Gheata de la Balea, daca este sa amintim Romania. 100 de zile si tot atatea nopti de povesti sapate in gheata... pana in miez de primavara, in aprilie.
In Suedia sau Finlanda, luna martie este perioada in care incepe constructia hotelului. Mai intai… pescuitul ghetii. Se taie din raurile inghetate blocuri masive, unele cantarind cateva tone si se depoziteaza la o temperatura adecvata pana in noiembrie. Saptamana dupa saptamana, hotelul incepe sa prinda contur, iar pana la 1 ianuarie, acesta atinge apogeul. Gheata cat vezi cu ochii: camere translucide, decoratiuni elaborate, baruri, sculpturi ce incep sa picure dupa cateva luni.
Temperatura interioara este pastrata constanta, necoborand sub -8 grade C. Din acest motiv, turistii sunt sfatuiti sa petreaca o noapte in hotelul de gheata, urmate de alte doua intr-un hotel obisnuit, bine incalzit. Cazarea se face seara, iar dupa o vizita la bar (este deschis pana la ora unu noaptea, paharele sunt din gheata, iar bauturile capata culori fermecatoare), oaspetii trec intr-o zona incalzita (tot aici se afla salile de baie si sauna) si isi depoziteaza hainele intr-un dulapior. Pijamaua trebuie sa fie termoizolanta (hainele din bumbac se umezesc usor), iar caciula din lana. De asemenea, trebuie evitate cremele de orice fel pentru ca au tendinta sa inghete.
Oaspetii primesc de la receptie un sac de dormit si asternuturi. Patul este facut dintr-un bloc masiv de gheata, cu o baza din lemn si saltea acoperita cu blana de ren. Peretii sunt suficient de grosi pentru a bloca toate zgomotele din exterior, asa ca nu trebuie sa va faceti griji daca sforaiti, spre exemplu. Trezirea se da in jur de ora 7:30, cand oaspetii sunt serviti in pat cu un ceai cald de merisor. Dupa o baie fierbinte, micul dejun este servit!
In multe hoteluri de gheata se pot organiza nunti, unde decoratiunile din gheata, pieile de ren si florile delicate intregesc un cadru inedit. Taxa pentru incheierea unei casatorii… 650 de euro. Pentru copii, exista labirinturi si toboganuri cu totul si cu totul din gheata. Iar parintii au alte posibilitati de divertisment atragatoare: safari cu snowmobilul, excursii cu rachetele pe zapada, schi, safari cu reni sau caini husky, pescuit la copca, lectii de sculptura in gheata sau calarie.
In Tarile Nordice puteti alege IceHotel (Kiruna, Suedia), Snow Hotel (Kirkenes, Suedia), Sorrisniva Igloo Hotel (Alta, Norvegia), Bjorli Ice Lodge (Bjorli, Norvegia), Ice Hotel (Hunderfossen, Norvegia), Igloo Village (Saariselka, Finlanda), Lumilinna Snow Hotel (Kemi, Finlanda), Lainio Snow Village Hotel (Finlanda). Pretul unei camere variaza intre 200 si 300 de euro pe noapte.
In Romania, turistii se pot caza la Balea Lac intr-una din camerele Hotelului de Gheata, dar si in igluuri. Acestea din urma au una sau doua camere, cu paturi din blocuri de gheata acoperite cu blanuri. Tariful de cazare variaza intre 150 si 300 lei pe noapte.
Iti doresti un asemenea Revelion? Gasesti aici cateva oferte.
Comentarii articol (1)