Suedia: God Jul!
Majoritatea oamenilor din tarile scandinave o sarbatoresc pe Sfanta Lucia in fiecare an, pe 13 decembrie. Aceasta traditie isi are originile in Suedia, insa a ajuns si in Danemarca si Finlanda.
In aceste tari, sarbatoarea reprezinta inceputul sezonului de Craciun si mai este numita "micul Yule". Conform traditiei, cea mai mare fata din fiecare familie se trezeste de dimineata si apoi trezeste fiecare membru al familiei sale, imbracata intr-o rochie lunga, alba cu o banda rosie si purtand o coroana din crengi, cu noua lumanari aprinse. Apoi, familia ia micul dejun intr-o camera luminta cu lumanari. In ziua respectiva, fata este numita Luci sau mireasa Luci.
Vanatoarea sau pescuitul se desfasura in trecut la lumina tortelor, in ziua Sfintei Lucia. Noaptea, barbatii, femeile si copiii purtau torte la o parada, iar noaptea se incheia cand toti aruncau tortele pe o gramada de paie, creand un foc imens.
In prezent, in Finlanda, o fata este aleasa pentru a o intruchipa pe Lucia si ea este onorata printr-o parada, fiind inconjurata de torte.
Lumina este tema principala a sarbatorii Sfanta Lucia, la fel ca numele ei, care este derivat din latinescul "lux", care inseamna lumina. Praznuirea Sfintei Lucia are loc in apropierea celei mai scurte zi a anului, cand lumina soarelui incepe sa se intareasca din nou. Lucia a trait in Siracuzia in timpul secolului IV-lea, cand crestinii erau persecutati frecvent. Din pacate, mare parte din povestea ei s-a pierdut de-a lungul anilor. Potrivit unei legende, Lucia si-a pierdut ochii in urma unei persecutii ordonata de Diocletian, din cauza convigerilor sale crestine. Altii spun ca ea insasi si-a scos ochii pentru a protesta fata de cum erau tratati crestinii. Sfanta Lucia este patronul spiritual al nevazatorilor.
Finlanda: Hyvaa Joulua!
Multi finlandezi merg la sauna in Ajunul Craciunului. Familiile se strang impreuna si asculta la radio "Pace de Craciun". De asemenea, finlandezii obisnuiesc sa mearga la cimitir pentru a vizita mormintele celor decedati.
Norvegia: Gledelig Jul!
Norvegia este locul unde a luat nastere obiceiul busteanului. Nordicii antici foloseau busteanul pentru celebrarea intorcerii soarelui la solstitiul de iarna. Busteanul provine din cuvantul nordic "hweol", care inseamna roata. Nordicii credeau ca soarele a fost o roata mare de foc care se rostogolea spre si dinspre Pamant.
V-ati intrebat vreodata de ce focul este o parte centrala a scenei tipice de Craciun? Aceasta traditie are legatura cu obiceiul busteanului norvegian, care este, probabil, de asemenea responsabil pentru popularitatea branzei in forma de bustean sau o prajiturilor si deserturilor cu aceeasi forma, pregatite in timpul sarbatorilor de iarna.
Germania: "Froehliche Weihnachten!"
Decorarea brazilor a fost mereu o parte din traditia nemteasca de solstitiu. Primii "pomi de Craciun" decorati in mod explicit si numiti dupa sarbatoarea Craciunului au aparut in Strasbourg, in Alsacia, la inceputul secolului al XVII-lea. Dupa 1750, pomii de Craciun au inceput sa apara si in alte parti din Germania si chiar mai mult, dupa 1771, cand Johann Wolfgang Goethe a vizitat Strasbourg si a inclus un pom de Craciun in romanul sau, "Suferinta tanarului Werther". In 1820, primii imigranti germani au decorat pomi de Craciun in Pennsylvania. Dupa ce Printul Germaniei, Albert, s-a casatorit cu Regina Victoria, el a introdus traditia pomului de Craciun si in Anglia. Apoi, in 1848, primul ziar american a publicat o fotografie cu un pom de Craciun si obiceiul s-a raspandit in aproape fiecare casa in doar cativa ani.
Mexic: Feliz Navidad!
In 1828, ministrul american in Mexic, Joel R. Poinsett, a adus o planta rosie si verde din Mexic, in America. Cum culoarea parea perfecta pentru noua sarbatoare, plantele, care au fost numite Craciunite, au inceput sa apara in sere in 1830. In 1870, magazinele din New York au inceput sa vanda aceste plante de Craciun, iar in 1900 acestea erau un simbol universal al sarbatorii Craciunului.
De asemenea, in preajma Craciunului, in Mexic, sculpturi din hartie, numite pinatas, sunt umplute cu bomboane si monede si sunt atarnate de tavan. Copiii lovesc, pe rand, pinata pana se sparge si cad bomboanele si monedele. Apoi, copiii se intrec sa adune cat mai multe dintre bunatatile cazute jos.
Anglia: Merry Christmas!
Un englez, numit John Calcott Horsley, a ajutat la popularizarea traditiei de a trimite felicitari de Craciun. Astfel, el a inceput sa produca carti mici cu scene festive si cu o urare, la sfarsitul anului 1830. Oficii postale din Anglia si Statele Unite ale Americii au facut peste noapte din felicitarile de Craciun o adevarata traditie. Aproximativ in aceeasi perioada, felicitari similare au fost create de catre RH Pease, primul producator de felicitari americane, in Albany, New York, si Louis Prang, un german care a emigrat in America, in 1850.
Popoarele celtice si teutonice au considerat mult timp ca vascul avea puteri magice. Se spunea ca acesta putea vindeca ranile si creste fertilitatea. Celtii atarnau vascul in casele lor cu scopul de a le aduce noroc si de a alunga spiritele rele. In timpul vacantelor in epoca victoriana, englezii atarnau crengute de vasc de plafoane si usi. In cazul in care cineva statea sub vasc, avea sa fie sarutat de altcineva din camera.
Budinca de prune este un fel de mancare englezeasca datand din Evul Mediu. Seu, faina, zahar, stafide, nuci si condimente sunt puse intr-o panza si sunt fierte pana cand ingredientele se maresc suficient pentru a umple panza. Apoi, panza este desfacuta, feliata ca un tort si acoperit cu frisca.
De asemenea, colindele isi au originea in Anglia. Muzicienii mergeau din oras in oras, vizitand castelele si casele celor bogati. In schimbul cantecelor, muzicienii sperau sa primeasca o masa calda sau bani.
In Statele Unite si Anglia, in Ajunul Craciunului, copiii atarna ciorapi pe piciorul patului sau in apropierea unui semineu, sperand ca acestia vor fi umpluti cu bunatati in timp ce dorm. In Scandinavia, copiii isi lasa pantofii pe vatra tot pentru a primi cadouri. Aceasta traditie poate fi atribuita legendelor despre Sfantul Nicolae. Potrivit uneia dintre legende, trei surori sarace nu s-au putut casatori pentru ca nu aveau bani pentru zestre. Pentru a le salva de la a fi vandute de catre tatal lor, Sfantul Nicolae le-a lasat surorilor monede de aur. Astfel, o moneda a cazut pe horn si a ajuns intr-o pereche de pantofi care au fost lasati pe vatra. Iar celelalte au intrat printr-o fereastra si au ajuns intr-o pereche de ciorapi lasati agatati langa foc sa se usuce.
Franta: Joyeux Noel!
In Franta, Craciunul este numit Noel. Aceasta denumire vine din expresia franceza "les bonne nouvelles", care inseamna "vestile bune" si se refera la evanghelie.
In sudul Frantei, unii oameni ard un bustean in casele lor din Ajunul Craciunului si pana la Anul Nou. Acest obicei vine dintr-o veche traditie in care agricultorii foloseau o parte din bustean pentru a le aduce noroc pentru recolta de anul viitor.
Italia: "Buon Natale!"
Italienii numesc Craciunul Il Natale, care inseamna "ziua de nastere".
Australia
In Australia, sarbatoarea are loc in mijlocul verii si nu este neobisnuit ca in unele parti ale Australiei sa se inregistreze 100 de grade Farenheit in ziua de Craciun.
In timpul sezonului calduros si insorit de Craciun din Australia, vremea de plaja si gratarele in aer liber sunt obisnuite. Traditionalele zile Craciun includ reuniuni de familie, schimburi de cadouri si fie o masa calda cu sunca, curcan, carne de porc sau fructe de mare, fie gratare.
Ucraina: "Srozhdestvom Kristovym!"
De Craciun, ucrainenii pregatesc o masa traditionala cu 12 feluri de mancare. Cel mai mic copil din familie se uita pe fereastra pentru a vedea cand apare luna, un semnal ca sarbatoarea poate incepe.
Canada
Cele mai multe traditii canadiene de Craciun sunt similare cu cele practicate in Statele Unite ale Americii. In nordul indepartat al tarii, eschimosii celebreaza un festival de iarna numit Tuck sinck, unde se organizeaza petreceri cu dans si schimburi de cadouri.
Grecia: "Kala Christouyenna!"
In Grecia, multi oameni cred in kallikantzeri, spiridusi care apar pentru a produce rau in timpul celor 12 zile de Craciun. Cadourile sunt, de obicei, daruite pe 1 ianuarie, ziua Sfantului Vasile.
America Centrala
Scena ieslei este principala decoratiune din majoritatea tarilor din Sudul Europei, centrul si sudul Americii. Sfantul Francisc de Assisi a creat prima scena a Nasterii Domnului, in 1224, pentru a le explica adeptilor nasterea lui Iisus.
Sursa: AICI
Comentarii articol (1)