Dovezile furnizate de pasionatii de stiinta si documente ale istoriei descoperite ulterior au dus la spulberarea unor mituri.
1.Marul din imaginea cu Adam si Eva.
Mărul este fără îndoială un fruct folositor, deşi are parte de reputaţie proastă în calitate de fruct interzis, deoarece Eva l-a smuls din pomul cunoaşterii ce se afla în Grădina Edenului, lipsindu-ne pe noi, descendenţii săi, de viaţa în paradis. Cu toate acestea, un cititor atent trebuie să fi observat că nicăieri în Biblie fructul nu e numit măr. Desigur, ar fi putut fi un măr, în aceeași măsură în care ar fi putut fi un mango, o caisă sau orice alt fruct. Dar ştampila a primit-o mărul.
2. Un mar a cazut in capul lui Newton.
Din nou mărul ! Anume acest fruct nefericit s-a învrednicit să cadă pe capul lui Sir Isaac Newton şi să-l inspire la inventarea legii gravitaţiei universale. O poveste simpatică, dar cel mai probabil, este doar o poveste. Prima dată ea a fost povestită public de către Voltaire, în eseul său despre Newton. Singura persoană care a spus acest lucru înainte de publicaţia lui Voltaire, a fost sora lui Newton,
Catherine Conduit.
3. Walt Disney l-a desenat pe Mickey Mouse.
Se crede că cele mai celebru personaj de desene animate, Mickey Mouse, a fost desenat de însuşi Walt Disney. Dar nu e aşa. Mickey a fost desenat de către animatorul numărul 1 din studiourile Disney, Ub Iwerks, care era faimos pentru faptul că desena extrem de rapid. Primul film despre Mickey (pentru el s-au desenat 700 de imagini pe zi) a fost realizat în doar două săptămâni. Dar mai târziu, când desenele animate au căpătat sunet, Disney s-a reabilitat – anume cu vocea lui a început să vorbeasca Mickey Mouse.
4. Marie Antoinette a spus: „Sa manance cozonac.”
Draga de Sandra are ocazia sä facä putzin pe nebuna. Ea stie "din sursä sigurä" cä aceste cuvinte au fost rostite de o doamnä de onoare a reginei, pe nume marchiza de Lamballe.
În 1766, Jean Jacques Rousseau a scris despre un eveniment care ar fi avut loc cu 25 de ani mai devreme. Atunci când Marie Antoinette a auzit că ţăranii francezi nu mai au pâine, le-a sugerat să mănânce cozonac. Problema este că în acei ani, Marie avea doar 11 ani şi încă mai locuia în casa părintească din Austria. Cel mai probabil, aceste cuvinte au fost răspândite de propagandiştii revoluţionari, pentru a ilustra cât de departe de oameni sunt cei care-i conduc.
5. “Marele jaf al trenului” a fost primul film artistic de lung metraj.
Filmul a fost filmat în 1903, dar nu a fost primul lung-metraj. Acesta dura doar 10 minute. Primul film artistic de lung metraj a fost filmul australian de 100 de minute «The Story of the Kelly Gang», filmat 3 ani mai târziu. Iar filme precum “The Great Train Robbery” au fost filmate foarte multe la sfârsitul anilor 1890.
6. Van Gogh şi-a taiat urechea.
Marele artist Van Gogh, care în toată viaţa a vândut un singur tablou, la scurt timp înainte de sinucidere, într-o ceartă cu prietenul său Gauguin, un pic mai de succes în vânzarea operelor, nu şi-a tăiat întreaga ureche, ci doar o bucată din lobul stâng. Doare, dar nu e atât de îngrozitor cum pare.
7. În Salem au fost arse vrajitoarele.
În Salem (Massachusetts), în 1692 în timpul procesului vrăjitoarelor au fost arestate 150 de persoane, 31 au fost condamnate, 20 dintre acestea la moarte. Dintre aceste 31 de persoane nu toate au fost femei, au fost şi 6 bărbaţi. În plus, persoanele condamnate nu au fost arse pe rug, ci au fost ucise cu pietre, apoi corpurile au fost atârnate de franghii.
8. Napoleon a fost scund.
Mulţi cred că ambiţia excesivă a lui Napoleon este un fel de compensaţie pentru statura sa mică. În fapt, statura Micului caporal a fost de 5 picioare 7 inci (168 cm) – mai mare decât statura unui francez mediu din acele timpuri. De ce dar a fost numit astfel? Această porecla era menită să-l tachineze pentru rangul său militar modest. Napoleon a devenit împărat, dar porecla a rămas aceeaşi.
9. Magellan a făcut o călătorie în jurul lumii.
Toată lumea ştie despre Magellan două lucruri: că el a făcut o călătorie în jurul lumii şi că în această călătorie a fost ucis în Filipine. Una exclude pe cealaltă. De fapt, Magellan a făcut doar jumătate de drum, iar călătoria a fost terminată de Juan Sebastian Elcano, adjunctul sau.
10. Împăratul Nero cânta la vioară în timp ce Roma era în flacari.
Această poveste este cunoscută de toţi: în 64 î.Hr. Roma arde, iar Nero cântă la vioară. Dar acest lucru este imposibil. În primul rând, vioara a fost inventată după 1600 de ani. Dar chiar dacă vioara ar fi fost, Nero ar fi putut cânta la ea la o distanţă de 30 de mile de Roma, căci în timpul incendiului, acesta nu se afla în Oraşul Etern, ci în vila sa din suburbii.
11. Căpitanul Cook a descoperit Australia.
Desigur, australienii nici nu vor să creada astfel. Încă înainte de 1770, aici au fost şi olandezii Abel Tasman și Dirk Hartog, şi piratul englez William Dampier. Apoi, continentul a fost descoperit acum 50.000 de ani de locuitorii săi original – australienii. Singurul lucru pentru care Cook ar putea fi numit “pionier” în Australia, dar şi asta în ghilimele – este pentru descoperirea de noi terenuri, care mai târziu au devenit un prilej pentru sosirea coloniştilor albi.
12. Shakespeare a inventat povestea lui Hamlet.
William Shakespeare este cunoscut ca cel mai mare dramaturg din istoria omenirii. Cu toate acestea, cele mai multe dintre piesele sale nu au fost lucrările lui personale, ci mai degrabă adaptări ale unor scurte povestiri, poveşti şi legende. Piesa “Tragedia lui Hamlet, prinţul Danemarcei”, după cum susţin istoricii, a fost bazată pe folclorul scandinav.
13. America a câştigat independenţa pe 4 iulie 1776.
Nu este aşa. Da, părinţii fondatori ai Americii au semnat Declaraţia de Independenţă în această zi. Dar războiul pentru această independenţă a durat încă 7 ani, şi abia pe 3 septembrie 1783 a fost semnat în cele din urmă tratatul de pace între America şi regele englez George III.
14. Edison a inventat becul electric.
1093 de brevete: Edison – marele inventator. Dar cele mai multe dintre invenţiile sale au fost făcute de către colaboratori neidentificaţi din laboratoarele sale. ªi în plus, cu patru decenii înainte de naşterea lui Edison, lumina electrică a fost inventată de un anume Humphrey Davy. Becul său putea arde numai 12 ore, iar Edison a trebuit doar să găsească materiale adecvate pentru filament, ca becul să ardă tot timpul. Da, e o realizare, dar nu o descoperire.
15. Columb a demonstrat că Pământul e rotund.
Judecând după cartea autorului american Irving Washington, aşa a şi fost. Toată lumea credea că Pământul este plat, iar Columb i-a convins pe toţi de contrariul. De fapt, începând cu secolul 4 î.e.n. nimeni nu mai credea ca Pământul este plat ca o clătită. Columb nu putea dovedi că Pământul e rotund, deoarece el însuşi nu credea acest lucru! El credea ca Pământul are formă de pară. El nu a vizitat niciodată America şi a ajuns doar până la insulele Bahamas, care chiar au formă de para.
16. Gandhi a eliberat India.
Gandhi este cel mai faimos lider al mişcării de independenţă din India . El a îndemnat ţara să renunţe la violenţă. Avea 16 ani (în 1885), când a fost format Congresul Naţional Indian. Dar şi fără participarea lui Gandhi, India ar fi obţinut independenţa prin alte metode, mai eficiente poate decât non-rezistenţa la violenţă, poate chiar mai devreme, dacă ar fi urmat calea indicată de Netahi Chandra Bose.
17. Isus s-a născut pe 25 decembrie.
25 decembrie – Crăciunul. Dar nu există nicio dovadă, nici în Biblie, nici în altă parte, că Iisus s-a născut în această zi. Dar de ce 25 decembrie a fost făcută ziua naşterii lui Isus? Poate pentru că în această zi grecii îl sărbătoreau pe zeul Mitros, născut dintr-o fecioară şi în acelaşi timp, aceasta era şi ziua Păstorului.
18. George Washinton a fost primul presedinte american.
Toată lumea ştie că George Washington a fost primul din cei 44 de preşedinti ai SUA. Dar iată ca nu! Primul a fost Peyton Randolph – anume acesta a ales Congresul revoluţionar. Primul pas în marea funcţie a fost crearea Armatei Continentale pentru protecţia împotriva trupelor britanice şi numirea în funcţia de comandant suprem a… generalului Washington ! Randolph a fost urmat în 1781 de către John Hanson, care a trimis o scrisoare de felicitare lui George Washington după victoria sa în bătălia de la Yorktown, pe care a semnat-o “Eu, John Hancock, preşedinte al Americii.” Washington a devenit în schimb primul preşedinte ales prin vot popular din SUA – dar al cinsprezecelea conform numărătorii.
Interesante ,,miturile", interesante si argumentele impotriva miturilor. Noi ce sa facem, sa le comentam, sa aducem argumente pro sau contra argumentelor expuse ? Exemplu : Nasterea Mantuitorului a fost stabilita in 25 decembrie nu neaparat pt. a contracara mitul nasterii lui Mithra (si nu Mitros!). O alta explicatie, mult mai veche, ne vine de la babilonieni/egipteni/asirieni, spune ca dupa soltitiul de iarna (21/22 decembrie), urmeaza doua-trei zile in care cresterea duratei zilei este imperceptibila, de abia pe 25 observandu-se cresterea duratei zilei, deci ,,renasterea" Soarelui. :) ,,Renasterea" Soarelui era sarbatorita de pagani si impotriva acestor credinte a incercat sa lupte biserica atunci cand a suprapus peste aceste datini sarbatoarea Nasterii Mantuitorului, Craciunul. s.a.m.d.
Stiati ca...
trope_doi
…Insula Pastelui a fost descoperita de olandezul Roggeveen? Evenimentul s-a petrecut in ziua de Pasti a anului 1722.
…America de Sud avea o ... (vezi toată discuția)