Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 110/2011 pentru modificarea si completarea unor acte normative in domeniile sanatatii si protectiei sociale a fost publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 860, din 7 decembrie 2011.
Avand in vedere consumul ridicat de medicamente care a condus la depasirea plafonului alocat, pentru asigurarea unui acces neintrerupt al populatiei la medicamentele cu si fara contributie personala acordate in ambulatoriu, in cadrul programelor nationale de sanatate, precum si in unitatile sanitare cu paturi, prin Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 77/2011 privind stabilirea unei contributii pentru finantarea unor cheltuieli in domeniul sanatatii s-a aprobat un sistem de contributii pentru suplimentarea surselor de finantare a sistemului public de sanatate.
Luand in considerare ca actuala taxa „clawback” la produsele farmaceutice, introdusa prin actul normativ sus-mentionat, prezinta o serie de deficiente ce impun revizuirea reglementarilor actuale, in sensul ca actualul mod de calcul dezavantajeaza producatorii de medicamente care au un volum al vanzarilor mai mic sau egal cu cel din perioada anterioara fata de producatorii de medicamente al caror volum de vanzari a crescut, in vederea asigurarii asistentei medicale a populatiei si tinand cont de faptul ca neadoptarea unor masuri imediate si echitabile ar conduce la imposibilitatea organizarii corespunzatoare a activitatilor din domeniul sanitar si la imposibilitatea imbunatatirii conditiilor de desfasurare a acestora, iar amanarea adoptarii acestor masuri imediate ar avea consecinte negative in ceea ce priveste calitatea serviciilor medicale, prin lipsa resurselor financiare necesare asigurarii asistentei medicale pentru un numar important de pacienti, luand in considerare urgenta cu care trebuie sa se intervina pentru evitarea intrarii intr-o situatie de excluziune sociala pentru anumite categorii de persoane, care ar conduce la afectarea dreptului la un nivel de trai decent, in vederea diminuarii riscului de marginalizare sociala ce poate aparea in unele situatii deosebite in absenta prezentului act normativ, in considerarea faptului ca aceste elemente vizeaza interesul general public si constituie situatii de urgenta a caror reglementare nu poate fi amanata, cu impact direct asupra asigurarii asistentei medicale si protectiei sociale a populatiei, prin alocarea unor sume de la bugetul de stat pentru persoane aflate in dificultate, in temeiul art. 115 alin. (4) din Constitutia Romaniei, republicata, Guvernul Romaniei adopta prezenta ordonanta de urgenta.
Art. I. — Dupa articolul 3 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 77/2011 privind stabilirea unei contributii pentru finantarea unor cheltuieli in domeniul sanatatii, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 680 din 26 septembrie 2011, se introduce un nou articol, articolul 3
1 , cu urmatorul cuprins:
„Art. 31 . — (1) Incepand cu trimestrul I al anului 2012 contributia trimestriala, denumita in continuare Ctd, datorata de fiecare platitor se calculeaza astfel:
unde:
Vit = valoarea vanzarilor individuale trimestriale de medicamente ale fiecarui platitor de contributie, suportate din Fondul national unic de asigurari sociale de sanatate si din bugetul Ministerului Sanatatii;
Vitr = valoarea vanzarilor de medicamente individuale trimestriale de referinta ale fiecarui platitor de contributie, suportate din Fondul national unic de asigurari sociale de sanatate si din bugetul Ministerului Sanatatii;
VTt = valoarea vanzarilor totale trimestriale de medicamente suportate din Fondul national unic de asigurari sociale de sanatate si din bugetul Ministerului Sanatatii;
VTtr = valoarea vanzarilor de medicamente totale trimestriale de referinta suportate din Fondul national unic de asigurari sociale de sanatate si din bugetul Ministerului Sanatatii.
(2) Valoarea vanzarilor de medicamente totale trimestriale de referinta, suportate din Fondul national unic de asigurari sociale de sanatate si din bugetul Ministerului Sanatatii, este de 1.425 milioane lei. Aceasta valoare poate fi majorata prin legile bugetare anuale.
(3) Valoarea vanzarilor de medicamente individuale trimestriale de referinta ale fiecarui platitor de contributie, suportate din Fondul national unic de asigurari sociale de sanatate si din bugetul Ministerului Sanatatii (Vitr), se stabileste de catre Casa Nationala de Asigurari de Sanatate pe fiecare platitor de contributie. Aceasta valoare se calculeaza prin raportarea vanzarilor de medicamente ale fiecarui platitor de contributie pe anul 2011 la totalul vanzarilor de medicamente, ce se suporta, potrivit legii, din Fondul national unic de asigurari sociale de sanatate si din bugetul Ministerului Sanatatii, aferente aceluiasi an, si inmultirea rezultatului cu valoarea vanzarilor totale trimestriale de referinta de 1.425 milioane lei.
(4) Valoarea prevazuta la alin. (3) se comunica de catre Casa Nationala de Asigurari de Sanatate fiecarui platitor de contributie pana la data de 15 martie 2012. Pentru platitorii de contributie care nu au avut vanzari de medicamente suportate din Fondul national unic de asigurari sociale de sanatate si din bugetul Ministerului Sanatatii pana la 31 decembrie 2011, valoarea vanzarilor individuale trimestriale de referinta este egala cu zero.
(5) Prin valoarea vanzarilor, in sensul alin. (1)—(3), se intelege valoarea medicamentelor suportate, potrivit legii, din Fondul national unic de asigurari sociale de sanatate si din bugetul Ministerului Sanatatii, care include si taxa pe valoarea adaugata.”
Art. II. — Articolul 28 din Legea nr. 416/2001 privind venitul minim garantat, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 401 din 20 iulie 2001, cu modificarile si completarile ulterioare, se modifica si se completeaza dupa cum urmeaza:
1. Alineatul (1) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
„Art. 28. — (1) Guvernul, la propunerea Ministerului Muncii, Familiei si Protectiei Sociale, poate acorda ajutoare de urgenta familiilor si persoanelor care se afla in situatii de necesitate datorate calamitatilor naturale, incendiilor, accidentelor, precum si altor situatii deosebite, stabilite prin hotarare a Guvernului, care va cuprinde si procedura si/sau conditiile de acordare.”
2. Dupa alineatul (1) se introduce un nou alineat, alineatul (11), cu urmatorul cuprins:
„(1
1) Ajutoarele de urgenta acordate potrivit alin. (1) nu sunt supuse impozitului pe venit si nu se iau in considerare la stabilirea altor drepturi de asistenta
PRIM-MINISTRU
EMIL BOC
Contrasemneaza:
Ministrul muncii, familiei si protectiei sociale,
Sulfina Barbu
p. Ministrul sanatatii,
Cristian-Anton Irimie,
secretar de stat
p. Ministrul finantelor publice,
Bogdan Alexandru Dragoi,
secretar de stat
p. Ministrul administratiei si internelor,
Mihai Capra,
secretar de stat
Bucuresti, 6 decembrie 2011.
Nr. 110.
Comentarii articol (0)