avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 708 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Neintelegere angajat - angajator - Casa de Sanatate CM
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Neintelegere angajat - angajator - Casa de Sanatate CM

Buna ziua.
Am o mare rugaminte pentru clarificarea urmatoarei neintelegeri legate de mersul actelor intre angajat, angajator, Casa de Sanatate cu privire la concediile prenatal si postnatal:

- angajatul aduce concediul de la medic la firma pentru o luna maxim pana pe data de 5 a lunii urmatoare;
- concediile prenatal si postnatal se platesc de firma, urmand ca firma sa primeasca contravaloarea de la Casa de Sanatate;
- legatura intre firma si Casa de Sanatate este realizata de contabila firmei;
- intre angajat si Casa de Sanatate nu exista contact direct.

Care este termenul la care Casa de Sanatate plateste contravaloarea concediilor catre firma?

Va rog sa-mi confirmati daca am dreptate sau nu, deoarece mi s-a reprosat ca firma s-a ocupat de problema mea.
Va multumesc mult,
Cu stima,
Adriana Panturu

Cel mai recent răspuns: adelayda , utilizator 15:16, 28 Noiembrie 2008
Ordonanta de urgenta nr.158 din 17 noiembrie 2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate prevede:
ART. 25
(2) Indemnizatia de maternitate se suporta integral din bugetul Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate.
ART. 38
(1) Sumele reprezentand indemnizatii, care se platesc asiguratilor si care, potrivit prevederilor prezentei ordonante de urgenta, se suporta din bugetul Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate, se retin de catre platitor din contributiile pentru concedii si indemnizatii datorate pentru luna respectiva.
(2) Sumele reprezentand indemnizatii platite de catre angajatori asiguratilor, care depasesc suma contributiilor datorate de acestia in luna respectiva, se recupereaza din contributiile datorate pentru lunile urmatoare sau din bugetul Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate din creditele bugetare prevazute cu aceasta destinatie, in conditiile reglementate prin normele de aplicare a prezentei ordonante de urgenta. Aceste sume nu pot fi recuperate din sumele constituite in cuantum de 6,5% si 7% pentru asigurarile sociale de sanatate.

Multumesc mult pentru raspuns.

Mai am o rugaminte.

Mi s-a reprosat verde in fata ca firma s-a ocupat de problema mea, respectiv ca trebuia sa ma ocup singura de concediile prenatal si postnatal cu Casa de Sanatate, fara sa le mai trec prin firma. E absurd ce scriu, stiu, dar am nevoie de confirmare pentru a o arata mai departe.
Va multumesc mult.
Adriana Panturu
Solicitati angajatorului sa verifice obligatiile care ii revin prin aplicarea prevederilor din Ordinul CNAS Nr. 60/32 din 27 ianuarie 2006 pentru aprobarea Normelor de aplicare a prevederilor Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate:
ART. 1
(1) Evidenta obligatiilor de plata catre bugetul Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate se realizeaza pe baza Declaratiei privind evidenta obligatiilor de plata catre bugetul Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate pentru concedii si indemnizatii, conform modelului prezentat in anexa nr. 1.
(2) Declaratia prevazuta la alin. (1) se depune lunar, de catre persoanele fizice si juridice care au calitatea de angajator, la data stabilita de casa de asigurari de sanatate, dar nu mai tarziu de data de 25 a lunii urmatoare celei pentru care se datoreaza contributia pentru concedii si indemnizatii.
(3) Declaratia privind obligatiile de plata va fi insotita, dupa caz, de declaratia privind evidenta nominala a asiguratilor care au beneficiat de concedii si indemnizatii reglementate de Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate, al carei model este prezentat in anexa nr. 2, si de exemplarul 2 al certificatelor de concedii medicale. Exemplarul 2 al certificatelor de concedii medicale se depune la casele de asigurari de sanatate si in situatia in care indemnizatiile aferente se suporta integral de catre angajator conform art. 12 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 158/2005, precum si in situatia in care asiguratul nu indeplineste conditiile prevazute de lege pentru a beneficia de indemnizatii.
(4) Declaratiile prevazute la alin. (1) si (3) se depun pe suport hartie, cu semnaturile persoanelor autorizate si cu stampila angajatorului, si in format electronic, conform Metodologiei de transmitere pe cale electronica a declaratiilor privind evidenta nominala a asiguratilor care au beneficiat de concedii si indemnizatii si a obligatiilor de plata catre bugetul Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate pentru concedii si indemnizatii, prevazute in anexa nr. 3.
Ultima modificare: Vineri, 28 Noiembrie 2008
Avocat FLORENTINA ALBU, Avocat
Va multumesc pentru raspuns.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu medical, transmitere la casa de sanatate noiembriesm noiembriesm Buna ziua. La ce casa de sanatate se transmite concediul medical ? La cea unde are sediul social angajatorul sau la casa cu care are medicul incheiata ... (vezi toată discuția)
Concediu postnatal cristian alina cristian alina se poate beneficia de postnatal in urma contractului de colaborare? va multumesc anticipat. (vezi toată discuția)
Concediu crestere a copilului ovidiu hofman ovidiu hofman buna ziua! am o societate,cu un singur angajat,merge in pierdere si vreau s-o trec fara activitate ca sa nu mai platesc impozitul forfetar. problema este ca ... (vezi toată discuția)