In perioada 30 mai - 5 iunie 2005, Garda Financiara a desfasurat 3161 de actiuni de control operativ si inopinat, in urma carora au fost incheiate 2681 de acte de control. In timpul acestor actiuni au fost aplicate amenzi in valoare totala de 29.788 milioane lei, fiind incasate 23.856,5 milioane lei. De asemenea au fost confiscate bunuri in valoare de circa 171.198,2 milioane lei.
Dintre actele de control incheiate, 40 de dosare au fost inaintate organelor de urmarire penala, pentru un prejudiciu in suma totala de 19.246,2 milioane lei.
"In ultima vreme", a declarat domnul Adrian Cucu, Comisarul General al Garzii Financiare, "controalele desfasurate, atat in baza unor sesizari proprii cat si a unor solicitari venite din partea altor institutii ale statului, au scos la iveala fraudarea bugetului de stat prin eludarea disciplinei financiare, respectiv prin nerespectarea reglementarilor legale privind utilizarea documentelor fiscale, cu scopul evident al fraudarii.
Declansat in baza unor informatii obtinute anterior, controlul efectuat la SC Violeta Geofeli SRL-Arges a vizat prioritar realitatea si legalitatea operatiunilor comerciale efectuate cu firme din judetele Bistrita Nasaud, Sibiu si Dambovita.
Astfel, urmare verificarilor incrucisate efectuate la un numar de sase parteneri comerciali ai acestei societati, au fost identificate facturi fiscale din care rezulta ca, in perioada iulie 2004-martie 2005, SC Violeta Geofeli SRL a livrat marfuri industriale in valoare totala de 164 miliarde lei si s-a aprovizionat de la aceleasi societati cu marfuri a caror valoare totalizeaza 16 miliarde lei."
Pe fondul sustragererii sistematice de la control a reprezentantului societatii verificate, in fapt a rezultat ca aceste operatiuni nu au fost inregistrate in evidentele financiar contabile ale societatii, fapt dublat de nedepunerea raportarilor/deconturilor fiscale prevazute de lege, situatie care a condus la prejudicierea bugetului de stat cu 30 miliarde lei.
Pentru calculul integral a obligatiilor fiscale ce revin SC Violeta Geofeli SRL, actul de control a fost transmis DGFP Arges, iar legat de natura faptelor constatate, a fost sesizat Parchetul de pe langa Curtea de Apel Pitesti.
"Un alt exemplu il constituie verificarile intreprinse la SC Krispy SRL Arges", a aratat domnul Adrian Cucu, "unde a rezultat ca documentele (facturi fiscale, chitante numerar) prin care reprezentantii societatii au incercat sa justifice provenienta pieilor de bovina aprovizionate in perioada mai-decembrie 2004, nu se conformeaza conditiilor prevazute de cadrul legal. Astfel, din extinderea verificarilor a reiesit ca societatile comerciale inscrise in aceste documente in calitate de furnizori, fie nu sunt inregistrate la Oficiul National al Registrului Comertului, fie documentele in cauza nu le apartin sau seriile si numerele acestora nu se inscriu in plajele de numere alocate lor de catre CN Imprimeria Nationala."
Ca o consecinta a celor constatate, rezulta ca SC Krispy SRL a dedus in mod ilegal TVA aferenta acestor facturi, in suma totala de 2,3 miliarde lei. In plus, societatea nu poate dovedi in conditiile legii provenienta licita a marfurilor astfel aprovizionate. Fata de situatia constatata, comisarii Garzii Financiare au dispus masura confiscarii contravalorii acestor marfuri, respectiv a sumei de 12,4 miliarde lei. Pentru stabilirea obligatiilor fiscale totale ce cad in sarcina SC Krispy SRL, actul de control a fost transmis DGFP Dambovita, iar pentru continuarea cercetarilor referitoare la documentele de aprovizionare inregistrate de aceasta societate, a fost sesizat Parchetul.
O situatie similara a fost relevata urmare unei actiuni tematice coordonate de prefectura judetului Bacau, ocazie cu care s-a trecut la verificarea SC Lescore SRL Bacau, societate cu activitate in domeniul exploatarii si prelucrarii masei lemnoase.
Intrucat reprezentantii societatii s-au sustras in mod repetat controlului, prin extinderea verificarilor incrucisate la clientii societatii s-a stabilit ca, in intervalul mai 2004-martie 2005, SC Lescore SRL a comercializat cantitatea totala de 1964 mc material lemnos in valoare de peste 4 miliarde lei. Motivat de faptul ca pentru aceasta marfa nu au fost prezentate documente legale de provenienta, comisarii Garzii Financiare au dispus confiscarea contra-valorii acesteiai. In plus, pentru stabilirea obligatiilor fiscale ce revin societatii verificate, actul de control a fost transmis DGFP Bacau, iar in legatura cu faptele constatate privind activitatea reprezentantilor legali ai SC Lescore SRL, au fost sesizate organele de cercetare penala.
Nici SC Sabina & Co SRL Arad nu a putut demonstra in conditii legale provenienta licita a unor bunuri/valori pe care le avea in posesie.
Astfel, urmare unei solicitari a IJP Arad, comisarii Garzii Financiare au efectuat un control operativ si inopinat la aceasta societate, ocazie cu care au constatat existenta in casierie a sumei de 38.250 - (aproximativ 1,3 miliarde lei). Intrucat reprezentantii agentului economic nu au putut sa justifice in conditii legale provenienta valutei, in baza prevederilor Legii nr.12/1990 republicata, suma in cauza a fost confiscata, aplicandu-se totodata si o sanctiune contraventionala.
In acelasi context se inscrie si constatarea facuta in cursul unei actiuni de control inopinat efectuate in Vama Bors, impreuna cu ofiteri din cadrul IJPF-Bihor, cand urmare verificarii unui autocar apartinand SC Sumcse Trans SRL, comisarii au descoperit suma de 560.000 forinti.
Intrucat la solicitarea echipei de control, nici unul din cei prezenti nu a dovedit in mod legal provenienta valutei depistate si nici nu a revendicat-o, toate persoanele aflate la bordul autocarului declarand in scris ca nu le apartine, in baza prevederilor Legii nr.12/1990 republicata, suma a fost confiscata, constituindu-se astfel ca venit la bugetul de stat.
Comentarii articol (0)