In fiecare an in Uniunea Europeana exista peste 8 milioane de proceduri penale. In prezent, cetatenii arestati si acuzati de o infractiune nu pot fi siguri ca vor fi corect informati despre drepturile lor in UE, se mai precizeaza in documentul de presa. Totodata, in anumite state membre, persoanele suspectate sunt informate doar pe cale verbala cu privire la drepturile lor procedurale, iar in alte state membre se ofera informatii scrise doar la cerere.
In acest context, Parlamentul European a votat o lege prin care orice suspect care este ulterior arestat sau retinut trebuie sa primeasca o „nota scrisa privind drepturile sale“.
Deputatii au completat textul notei adaugand dreptul de a nu spune nimic, dreptul la ingrijire medicala de urgenta, precum si dreptul de a contacta rudele.
Conform documentului de presa, Comisia Europeana a propus aceasta masura in iulie 2010, iar prin acesta se doreste imbunatatirea increderii reciproce intre autoritatile judiciare. Dupa aprobarea data de Parlament, masura este in prezent transmisa ministrilor spre adoptarea finala in cadrul Consiliului, in urmatoarele saptamani, inainte de a deveni act normativ.
Dupa adoptare, statele membre vor avea la dispozitie doi ani pentru a transpune directiva in legislatia nationala.
Comunicare scrisa privind drepturile
Noul act normativ va garanta faptul ca orice persoana suspectata de o infractiune primeste informatii corespunzatoare privind drepturile sale fundamentale in cadrul procedurii penale. Acestea sunt dreptul la un avocat, dreptul de a fi informata cu privire la capetele acuzarii, dreptul la servicii de interpretare si traducere pentru persoanele care nu inteleg limba in care se desfasoara procedurile, dreptul de a pastra tacerea si dreptul persoanei de a fi adusa cu promptitudine in fata unei instante dupa arestare.
Dreptul suspectilor la servicii de traducere si interpretare a fost aprobat de Parlamentul European si Consiliu, in octombrie 2010. In iunie 2011, Comisia a propus o a treia masura de garantare a accesului la un avocat si a dreptului de a comunica cu rudele. In prezent propunerea este in discutie in cadrul Parlamentului European si al Consiliului.
Potrivit actului normativ, persoanele suspectate vor fi informate cu privire la drepturile lor dupa arestare. De asemenea, acestea vor fi prezentate sub forma unei „comunicari scrise privind drepturile” in care vor fi precizate in mod clar si in scris drepturile de care beneficiaza. In acelasi timp, comunicarea scrisa va fi usor de inteles, fara a se folosi un jargon juridic si va fi pusa la dispozitie intr-o limba pe care persoana suspectata o poate intelege. Totodata, comunicarea va contine detalii practice privind drepturile persoanei.
Comisia a furnizat statelor membre un model de comunicare ce va fi tradus in toate cele 23 de limbi oficiale ale UE.
Regatul Unit si Irlanda au anuntat ca doresc sa ia parte la adoptarea si aplicarea acestei directive. Danemarca este singurul stat membru care nu participa la noile reguli.
Comentarii articol (0)