Cine poate depune proiect prin aceasta operatiune?
In vederea obtinerii sprijinului financiar de pana la 1.065.000 lei, potentialii beneficiari trebuie sa indeplineasca criteriile de eligibilitate prevazute de ghidul solicitantului, reprezentand conditiile obligatorii pentru participarea la acest apel. Enumeram mai jos principalele criterii prevazute de ghidul solicitantului:
- Solicitantul este intreprindere mica sau mijlocie inregistrata conform legii 31/1990 si se incadreaza in parametrii legii 346/2004 (microintreprinderile nu sunt eligibile la finantare prin aceasta operatiune);
- Solicitantul a desfasurat in mod legal activitate economica pe perioada exercitiului financiar precedent obtinand, profit/profit din exploatare;
- Solicitantul solicita finantare pentru o singura activitate economica identificata printr-un singur cod CAEN eligibil;
- Solicitantul respecta prevederile ghidului referitoare la lipsa de datorii catre bugetul de stat si bugetele locale;
- Solicitantul nu este in stare de faliment, lichidare, insolventa, dificultate etc;
- Alte conditii conform ghidului solicitantului.
Inainte de a porni la drum cu un proiect, potentialii beneficiari trebuie sa stie ca prin operatiunea ,,Sprijin financiar in valoare de pana la 1.065.000 lei acordat pentru investitii in Intreprinderile Mici si Mijlocii’’ se finanteaza urmatoarele tipuri de cheltuieli:
a. Servicii de consultanta in elaborarea si implementarea proiectului.
b. Cheltuieli cu achizitia de teren (in limita a 10% din totalul cheltuielilor eligibile ale proiectului).
c. Cheltuieli pentru cladiri si instalatii aferente constructiilor (in limita a 50% din totalul cheltuielilor eligibile ale proiectului).
d. Cheltuieli pentru achizitia de bunuri din categoria mijloacelor fixe sau a obiectelor de inventar (echipamente, instalatii, utilaje, etc.).
e. Cheltuieli pentru achizitia de imobilizari necorporale (brevete, licente, software, etc.).
f. Instruire specializata precum si alte cheltuieli in conformitate cu prevederile ghidului solicitantului.
Cum se acorda sprijinul financiar nerambursabil catre potentialii beneficiari
Sprijinul financiar nerambursabil poate avea o valoare maxima de 1.065.000 lei si se acorda procentual in functie de mai multe criterii individualizate la fiecare tip de beneficiar si cheltuiala.
De asemenea, este importat de punctat ca acest sprijin este acordat sub forma de procent din cheltuielile eligibile, restul cheltuielilor cazand in sarcina beneficiarului.
Descriem mai jos modalitatea concreta de acordare a sprijinului:
Pentru cheltuielile cu investitii:
• Procent finantare din cheltuielile eligibile - Intreprinderi mici
o 60% pentru proiectele care se implementeaza in Regiunea Bucuresti-Ilfov
o 70% pentru proiectele care se implementeaza in restul regiunilor
• Procent finantare din cheltuielile eligibile - Intreprinderi mijlocii
o 50% pentru proiectele care se implementeaza in Regiunea Bucuresti-Ilfov
o 60% pentru proiectele care se implementeaza in restul regiunilor
In ceea ce priveste cheltuielile cu consultanta si instruirea specializata sprijinul financiar nerambursabil, se acorda in cuantumul de maxim 70% din valoarea eligibila, dar nu mai mult de 10% din valoarea totala a cheltuielilor eligibile ale proiectului, cu respectarea tuturor conditiilor prevazute in ghid.
Important pentru potentialii beneficiari este ca prin aceasta operatiune pot solicita la demararea proiectului o prefinantare in cuantum de maxim 35% din valoarea sprijinului financiar acordat.
Probleme frecvente intalnite in practica
Solicitantii intampina adesea probleme concrete care necesita raspunsuri prompte, pentru a cunoaste daca pot merge mai departe in pregatirea propunerilor de proiecte. Unele dintre aceste probleme sunt comune mai multor spete, fapt pentru care ne-am hotarat sa va prezentam doua dintre cele mai intalnite intrebari, care si-au gasit si raspunsuri pficiale din partea Autoritatii de Management.
Este eligibila o intreprindere care pe perioada exercitiului financiar anterior a inregistrat pierdere, dar care totodata a inregistrat profit operational?
Intreprinderea este eligibila daca in exercitiul financiar precedent , a inregistrat profit sau profit din exploatare, chiar daca a ramas pe pierdere datorita unor pierderi anterioare, nerecuperate inca din exercitiile finaciare ale anului/anilor precedenti.
Daca domeniul principal de activitate nu este eligibil pentru a aplica in cadrul POS CCE, Axa 1, dar, in secundar exista o alta activitate eligibila, se poate aplica cu proiect?
Daca domeniul principal de activitate nu este eligibil in cadrul POS CCE, Axa 1, se poate aplica pe un cod CAEN secundar, cu conditia sa fie eligibil si inscris in certificatul constatator. Totodata sunt eligibile activitatile auxiliare codului principal al proiectului, prin intermediul carora se asigura producerea si realizarea bunurilor si serviciilor consumabile folosite in fluxul de productie aferent activitatii economice pentru care se solicita finantare. Si aceasta activitate trebuie consemnata in certificatul constator emis de Oficiul Registrului Comertului de pe langa Tribunalul unde solicitantul isi are sediul.
In concluzie prin implementarea unui proiect prin prezenta operatiune, beneficiari au oportunitatea de a primi un ajutor nerambursabil, pentru a-si implementa proiecte care sa conduca la cresterea competitivitatii economice, dezvoltarea pe termen lung a afacerii, precum si apropierea de nivelul mediului de afaceri din tarile dezvoltate ale Uniunii Europene.
Potentialii beneficiari ai acestei operatiuni pot sa-si depuna spre evaluare proiectele in perioada 12 ianuarie 2012, ora 9.00 – 31 mai 2012, ora 16.00. Apelul este cu termen limita, iar inscrierea are loc atat on-line, cat si fizic in perioada mai sus amintita.