Fiscul a solicitat, in primele cinci luni ale anului, falimentul a 916 societati comerciale, pentru recuperarea unor datorii catre bugetul de stat care se cifreaza la circa 13.800 de miliarde de lei, potrivit unui comunicat al Agentiei Nationale de Administare Fiscala (ANAF).
Institutia a inaintat cereri de faliment pentru 913 societati mici si mijlocii, care au datorii totale de 4.400 de miliarde. Cei trei debitori mari carora li s-a cerut falimentul sint Carom Onesti, Fartec Brasov si Vascovin Vaslui, cu datorii totale de 9.465 de miliarde de lei. Cea mai mare parte din aceasta datorie revine societatii Carom, adica aproape 8.700 de miliarde de lei. Tender si Fratii Iancu sint in top
Din martie 2004 pina in prezent, ANAF a inaintat instantelor cereri de faliment pentru 4.477 de societati mici si mijlocii, pentru recuperarea unor creante cifrate la 15.644 de miliarde de lei. Fiscul a mai cerut falimentul la 60 de societati mari, dintre cele aflate pe lista societatilor monitorizate de FMI. Ele au datorii totale de 27.760 de miliarde de lei. Din punctul de vedere al repartitiei geografice a datornicilor mici si mijlocii, cele mai mari sume de recuperat sint de la debitorii din Ilfov (1.564 de miliarde de lei), urmati de cei din Brasov (1.583 de miliarde de lei) si Gorj (1.420 de miliarde de lei).
In ceea ce priveste datornicii contribuabili mari, carora li s-a cerut falimentul, primul in top este Carom Onesti (care a devenit cel mai mare datornic din Romania), urmat de RAFO (cu 8.076 de miliarde de lei). Ambele companii sint detinute de aceeasi firma, Balkan Petroleum, controlata de controversatii frati Iancu. Pozitia a treia este ocupata de Atlas GIP Ploiesti (973 de miliarde de lei), societate detinuta de omul de afaceri timisorean Ovidiu Tender.
Comentarii articol (0)