Ca urmare a aprobarii de catre Comisia Europeana a schemei propuse de Romania privind promovarea energiei regenerabile, aceasta piata a "energiei verzi" reprezinta o afacere din ce in ce mai tentanta pentru investitorii straini.
Autori: Andrei Corcaci si Adrian Moraru, Corcaci & Asociatii
La sfarsitul acestui an, Romania a urcat 4 locuri in topul celor mai atractive tari din lume privind investitiile in energie regenerabila, devansand tari importante precum Japonia, Polonia sau Belgia, conform ultimului raport Country Attractiveness Indices, lansat de Ernst&Young. Intr-o economie fragila, care nu promite pe foarte multe planuri, aceasta latura a energiei regenerabile reprezinta o posibilitate importanta pentru dezvoltarea Romaniei, atat pe plan intern, cat si pe plan extern.
Pentru a defini mai exact ce reprezinta succesul in acest tip de afacere si care ar fi rezultatele economice la nivel macroeconomic al dezvoltarii acestei piete, trebuie sa analizam raportul costuri/beneficii, nu neaparat la nivel strict financiar-contabil, cat la nivelul influentei reale pe care o are activitatea asupra mediului economic.
Consecintele dezvoltarii pietei energiei regenerabile din perspectiva consumatorului
Incontestabil, cel mai important beneficiar al dezvoltarii pietei energiei regenerabile este populatia. Intr-o tara care se bazeaza in proportie de 40% pe carbune in ceea ce priveste energia electrica, o sursa de energie regenerabila, practic inepuizabila, este esentiala. Ar aparea un competitor puternic pentru carbune si chiar si pentru gazul natural. Concurenta intr-o economie de piata inseamna, implicit, o presiune asupra pretului. In mod normal, daca nu exista interventionism, intrarea pe piata a unui competitor puternic aduce in urma o scadere a pretului, lucru benefic pentru consumatorul de rand.
Mai mult decat atat, el va primi produsele si serviciile la o calitate superioara, data fiind aceasta presiune concurentiala. Desigur, pentru ca aceste lucruri sa fie posibile, este necesara si o investitie initiala. Probabil ca la inceput, consumatorii vor fi nevoiti sa suporte o marire a anumitor taxe sau chiar o crestere temporara a pretului energiei electrice tocmai pentru ca statul doreste sa subventioneze aceasta piata si pentru ca la inceput, in lipsa unei infrastructuri dezvoltate, costul producerii energiei verzi va fi mai mare. Pe viitor insa, se apreciaza ca efectele vor multumi oamenii si investitia facuta de acestia va fi rasplatita prin eficientizarea pietei.
Pe langa aceste beneficii care vor fi resimtite in mod direct de consumator, un flux de investitii in aceasta piata va aduce nenumarate avantaje resimtite indirect. Pornim de la locurile de munca, care vor ajuta piata muncii sa iasa usor usor din criza somajului. Fiind o investitie de tip greenfield, aceasta va da nastere unui amplu efect de levier in economie. Spre exemplu, pentru a suporta cantitatile noi de energie electrica produse, este necesara dezvoltarea infrastructurii de transport. Aceasta la randul ei va duce la cresterea volumului vanzarilor la multe alte companii ce se vor ocupa de distributie, constructie, furnizare si intretinere. Va creste astfel productia la nivel national si va fi nevoie implicit de suplimentarea fortei de munca.
Lista poate continua si mentionam aici si majorarea profitului pe termen lung a producatorilor care au ca si cost principal energia electrica tocmai datorita cresterii pietei energiei regenerabile sau cresterea efectiva a PIB-ului avand la baza un sector stabil ce utilizeaza materie prima inepuizabila.
Avantajele investitiilor in proiectele de acest gen
Am trecut in revista avantajele populatiei, ale consumatorului, dar trebuie sa subliniem si beneficiile pe care le au investitorii de
pe aceasta piata. Chiar daca discutam despre o investitie de aproximativ 100 milioane de euro pe proiect, conform studiilor recente, rata rentabilitatii pentru proiectele de energie regenerabila este de aproximativ 10%. Intr-o economie globala zguduita inca de efectele de unda ale crizei inceputa in 2007, este un procent imbucurator. Trebuie tinut cont, in acelasi timp, de faptul ca piata este inca la inceput si, in cazul in care aceasta se va dezvolta, procentele vor creste semnificativ.
De ce sa aleaga totusi un investitor Romania?
In primul rand, este o piata noua pe acest segment si experienta afacerilor de succes arata ca un business care ajuns la maturitate aduce rate semnificative de profit, isi are in general bazele intr-o piata noua. La infiintarea Microsoft, nimeni nu auzise macar despre calculatoare si cu siguranta nimeni nu stia ce este acela un soft. A fost exploatata o piata noua, in faza incipienta si rezultatele se pot vedea astazi. La fel s-a intamplat si cu Romstal, ca exemplu romanesc, care isi are bazele in anul 1994 cand piata nici macar nu era formata. Pe scurt, o piata noua care arata potential (asa cum este Romania in domeniul energiei regenerabile) trebuie speculata, si cei care o vor specula in faza de inceput vor fi si marii castigatori ai industriei. Sa nu uitam ca economia din Romania este inca o economie in tranzitie, care tinde spre nivelul mediu european si cei doar 21 de ani de capitalism dovedesc faptul ca suntem in continua dezvoltare, insa ne apropiem de maturitatea pietei.
Din acest punct de vedere, investitiile straine directe isi pot indrepta atentia catre Romania, mai ales daca vorbim despre piata energiei verzi. In acelasi timp, o gestionare corecta a certificatelor verzi ar putea reprezenta o noua sursa de venit. Desi se preconizeaza un surplus al acestora in anii 2015-2016, reglementarea unui cadru pentru vanzarea pe piata externa a acestor certificate va fi cu siguranta o solutie viabila. Conform teoriei cererii si a ofertei, pretul scade semnificativ doar atunci cand pe piata apare acel excedent de oferta. Asadar, o vanzare inteligenta inainte de explozia ofertei de certificate ar conduce la obtinerea unui pret avantajos.
Desigur, un anumit element trebuie revizuit in acest peisaj. Este vorba despre sprijinul statului si deschiderea sa catre acest mijloc de productie. Statul este cel ce va trebui sa se implice pentru a inlesni accesul investitorilor si pentru a le garanta un minim de siguranta.
Desigur, cota unica de impozitare este un element important, deoarece prin natura sa ofera o relaxare fiscala necesara pentru atragerea investitorilor, insa birocratia ingreuneaza accesul la fonduri si la dezvoltarea rapida a proiectelor. Daca statul va arata deschidere catre dezvoltarea retelei de transport si inlesnirea mijloacelor de dezvoltare ale proiectelor, investitorii nu vor intarzia sa apara pentru ca interes exista. Trebuie doar sa deschidem ochii si sa ajutam pietele care pot aduce Romania la nivelul Uniunii Europene din punct de vedere economico-social.
Comentarii articol (1)