Factura de electricitate ar putea contine o noua rubrica, potrivit unui proiect initiat de Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE), prin care se stipuleaza ca furnizorii de energie electrica sunt obligati sa evidentieze separat pe factura suma pe care fiecare consumator o plateste in plus pentru sustinerea energiei regenerabile.
“
Furnizorii si producatorii care comercializeaza energie electrica consumatorilor finali sunt obligati sa evidentieze in mod distinct in facturi costul achizitiei de certificate verzi pentru fiecare 1 MWh energie electrica vanduta consumatorilor finali”, se arata in proiectul ANRE de modificare a Legii nr. 220/2008 privind stabilirea sistemului de promovare a producerii energiei din surse regenerabile.
Sistemul de sustinere a energiei din surse regenerabile a fost instituit de autoritatile romane in contextul in care Uniunea Europeana promoveaza o politica energetica bazata pe dezvoltare durabila si pe stoparea efectelor incalzirii globale. Potrivit unei directive europene, fiecarui stat membru UE i-a fost fixat un obiectiv national privind ponderea in procente a energiei din surse regenerabile in cantitatea de energie pe care o va consuma in anul 2020. Pentru Romania s-a fixat ca obiectiv global la nivelul anului 2020 o pondere de 24%.
Pentru atingerea acestui obiectiv, autoritatile romane au instituit un sistem de promovare a energiei regenerabile, bazat pe acordarea de certificate verzi producatorilor de energie electrica din surse regenerabile care le vand catre furnizorii consumatorilor finali de energie electrica. Acestia din urma sunt obligati ca, in fiecare an, sa achizitioneze un numar de certificate verzi, calculat in functie de cota stabilita de ANRE aplicata la energia electrica furnizata.
„Tranzactionarea certificatelor verzi este independenta de tranzactionarea energiei electrice, care se realizeaza prin mecanisme de piata, pe piata de energie electrica. Prin aceasta schema consumatorii finali suporta, prin pretul majorat al energiei electrice, acoperirea costurilor suplimentare de productie ale producatorilor de energie electrica pe baza de surse regenerabile”, explica ANRE, in nota de fundamentare a proiectului.
Momentan, Legea nr. 220/2008 nu se aplica intrucat, potrivit legislatiei comunitare, aceasta schema de sprijin este de natura ajutorului de stat sau este susceptibila de a fi ajutor de stat. Pentru aplicarea actului normativ este necesara autorizarea prealabila de catre Comisia Europeana.
Modificarea legii, benefica pentru consumatori
Prin modificarile propuse de ANRE, fiecare consumator final de energie electrica va sti cu cat a contribuit la sustinerea energiei verzi.
In plus, proiectul ANRE mai prevede ca autoritatile romane trebuie sa monitorizeze schema de spijin a producatorilor de energie regenerabila, astfel incat sa se evite supracompensarea si, daca va fi cazul, sa ia masuri pentru reducerea numarului de certificate verzi acordate.
Mai mult, modificarile propuse de ANRE vizeaza si acordarea diferentiata de certificate verzi in cazul biomasei deoarece, in functie de materia prima si tehnologia utilizata, apar costuri diferite de producere a energiei electrice.
„
Prezentul proiect de act normativ are un impact social foarte important constand in reducerea pretului energiei electrice la consumatorii finali, ca urmare a instituirii masurilor de evitarea a supracompensarii. Asadar, proiectul de act normativ asigura protectia consumatorilor de energie electrica impotriva cresterilor semnificative ale pretului energiei electrice”, argumenteaza ANRE, in nota de fundamentare.
Totusi, noile reglementari stabilesc si
obligatii suplimentare pentru consumatorii finali. Astfel, potrivit modificarilor, atat furnizorii, cat si producatorii si consumatorii finali care nu realizeaza cota anuala de achizitie a certificatelor verzi stabilita anual de ANRE, “sunt obligati sa plateasca contravaloarea certificatelor verzi neachizitionate la valoarea de
110 euro pentru fiecare certificat neachizitionat, calculata in lei la valoarea medie a cursului de schimb stabilit de Banca Nationala a Romaniei pentru luna decembrie a anului precedent”. Aceasta valoare se indexeaza anual de ANRE, conform indicelui mediu anual de inflatie pentru anul precedent, calculat la nivelul zonei euro din UE, comunicat oficial de catre EUROSTAT. In vechea varianta a legii, doar furnizorii care nu realizau cota anuala de achizitie erau obligati sa plateasca contravaloarea certificatelor verzi neachizitionate.
Cota anuala de achizitie a certificatelor verzi pentru fiecare dintre producatorii si consumatorii finali care au obligatia sa le achizitioneze este stabilita de ANRE, pana la data de 15 aprilie a fiecarui an.
Comentarii articol (14)