“Am considerat ca in perioada aceasta nu este bine sa marim impozitele si taxele, iar, in al doilea rand, primariile nu mai puteau sa majoreze decat in mod abuziv, pentru ca, potrivit Legii finantelor publice locale, taxele, impozitele si taxele locale, se stabilesc cu sase luni inainte”, a declarat, saptamana trecuta, Gheorghe Ialomitianu.
Conform Codului fiscal, impozitele si taxele locale sunt:
- impozitul pe cladiri si impozitul pe teren;
- taxa asupra mijloacelor de transport;
- taxa pentru eliberarea certificatelor, avizelor si autorizatiilor;
- taxa pentru folosirea mijloacelor de reclama si publicitate;
- impozitul pe spectacole;
- taxa hoteliera;
- taxe speciale;
- alte taxe locale.
Toate aceste taxe, dar si altele asimilate acestora au fost stabilite, incepand cu anul 2010, de Hotararea Guvernului nr. 956/2009 si pot fi consultate in fisierul atasat.
Impozitarea suplimentara pentru mai multe cladiri, mentinuta si in 2012
Persoanele cu mai multe case vor fi impozitate suplimentar si in acest an, conform OG nr. 30/2011 pentru modificarea si completarea Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, precum si pentru reglementarea unor masuri financiar-fiscale.
Astfel, persoanele care detin in proprietate mai multe case datoreaza un impozit majorat, dupa cum urmeaza:
- cu 65% pentru prima cladire in afara celei de la adresa de domiciliu;
- cu 150% pentru a doua cladire in afara celei de la adresa de domiciliu;
- cu 300% pentru a treia cladire si urmatoarele in afara celei de la adresa de domiciliu.
Ce taxe locale au fost modificate?
Modificarile aduse Codului fiscal prin OG nr. 30/2011 au majorat, printre altele, cota impozitului datorat de persoanele juridice pe cladirile care nu au fost reevaluate. Astfel, de la ianuarie 2012, firmele vor plati impozite mai mari pentru cladirile pe care nu le-au reevaluat in ultimii ani. Cota impozitului pe cladiri se stabileste de consiliul local sau de Consiliul General al Municipiului Bucuresti intre:
- 10 si 20% pentru cladirile care nu au fost reevaluate in ultimii 3 ani anteriori anului fiscal de referinta, fata de 5 si 10%, cat era prevazut pana acum.
- 30 si 40% pentru cladirile care nu au fost reevaluate in ultimii 5 ani anteriori anului fiscal de referinta.
Cotele stabilite se aplica la valoarea de inventar a cladirii inregistrata in contabilitatea persoanelor juridice, pana la sfarsitul lunii in care s-a efectuat prima reevaluare. De la aceste prevederi fac exceptie cladirile care au fost amortizate potrivit legii, in cazul carora cota impozitului pe cladiri se stabileste prin hotarare a consiliului local sau al Municipiului Bucuresti si poate fi cuprinsa intre 0,25 si 1,50%, inclusiv.
Aceeasi Ordonanta stabileste, totodata, ca impozitul pentru cladirile cu destinatie turistica care nu functioneaza in cursul unui an calendaristic este de minimum 5% din valoarea de inventar a cladirii, fiind exceptate de la aceste prevederi structurile care au autorizatie de construire in perioada de valabilitate, daca au inceput lucrarile in termen de cel mult 3 luni de la data emiterii autorizatiei de construire.
Printre modificarile aduse de Codul fiscal se numara si stabilirea unei cote de impozit de minumum 5% din valoarea de inventar a cladirii pentru constructiile cu destinatie turistica care nu functioneaza in decursul unui an calendaristic.
Alte modificari aduse recent de Executiv Codului fiscal se refera la instituirea unui sistem privind declararea veniturilor de catre persoanele fizice care vor inchiria camere din locuinta personala in scop turistic.
“Cei care detin pana la cinci camere si le inchiriaza in scop turistic nu trebuie sa devina persoane fizice autorizate. Printr-o simpla declaratie la organele fiscale, declara cate camere inchiriaza si pentru ce perioada, iar impozitarea este pe baza normei de venit; nu trebuie sa tina contabilitate”, a explicat ministrul Ialomitianu.
Comentarii articol (37)