avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 346 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Impozite şi taxe locale Impozit cabana
Discuție deschisă în Impozite şi taxe locale

Impozit cabana

cum se calculeaza impozitul pe o casa/cabana?
Cel mai recent răspuns: Ioan Petru Butariu , Contabil 16:44, 19 Iunie 2014
Impozitele si taxele locale sunt stabilite de primarile in cauza si difera de la caz la caz si reprezinta un procent din valoarea imobilului.
Cine este proprietar? Persoana juridica sau fizica? Pt ca difera baza impozabila.
Ultima modificare: Joi, 19 Iunie 2014
Ioan Petru Butariu, Contabil
exista limite maxime impuse de lege ale procentului respectiv? incerc sa aflu de ce am de platit 4500 lei impozit pe o cabana de 670 mp in judetul Caras Severin.
multumesc!
silvia99 a scris:

exista limite maxime impuse de lege ale procentului respectiv? incerc sa aflu de ce am de platit 4500 lei impozit pe o cabana de 670 mp in judetul Caras Severin.
multumesc!


Tocmai de acea v-am intrebat mai sus cine e proprietar. O persoana fizica? Persoanele juridice platesc la valoarea de achizitie/reevaluare si poate sa ajunga la 40% daca nu e reevaluata:

Cod fiscal ART. 253 Calculul impozitului datorat de persoanele juridice


(1) În cazul persoanelor juridice, impozitul pe clădiri se calculează prin aplicarea unei cote de impozitare asupra valorii de inventar a clădirii.

(2) Cota de impozit se stabileşte prin hotărâre a consiliului local şi poate fi cuprinsă între 0,25% şi 1,50% inclusiv. La nivelul municipiului Bucureşti, această atribuţie revine Consiliului General al Municipiului Bucureşti.

(3) Valoarea de inventar a clădirii este valoarea de intrare a clădirii în patrimoniu, înregistrată în contabilitatea proprietarului clădirii, conform prevederilor legale în vigoare.
.....
(6) În cazul unei clădiri care nu a fost reevaluată, cota impozitului pe clădiri se stabileşte de consiliul local/Consiliul General al Municipiului Bucureşti între:

a) 10% şi 20% pentru clădirile care nu au fost reevaluate în ultimii 3 ani anteriori anului fiscal de referinţă;

b) 30% şi 40% pentru clădirile care nu au fost reevaluate în ultimii 5 ani anteriori anului fiscal de referinţă .


Iar la persoanele fizice

ART. 251 Calculul impozitului pentru persoane fizice

(1) În cazul persoanelor fizice, impozitul pe clădiri se calculează prin aplicarea cotei de impozitare de 0,1% la valoarea impozabilă a clădirii.

(2) În cazul unei clădiri care are pereţii exteriori din materiale diferite, pentru stabilirea valorii impozabile a clădirii se identifică în tabelul prevăzut la alin. (3) valoarea impozabilă cea mai mare corespunzătoare tipului clădirii respective.

(3) Valoarea impozabilă a clădirii, exprimată în lei, se determină prin înmulţirea suprafeţei construite desfăşurate a acesteia, exprimate în metri pătraţi, cu valoarea impozabilă corespunzătoare, exprimată în lei/mp, din tabelul următor: [ link extern ]


(4) Suprafaţa construită desfăşurată a unei clădiri se determină prin însumarea suprafeţelor secţiunilor tuturor nivelurilor clădirii, inclusiv ale balcoanelor, logiilor sau ale celor situate la subsol, exceptând suprafeţele podurilor care nu sunt utilizate ca locuinţă şi suprafeţele scărilor şi teraselor neacoperite.

(5) Valoarea impozabilă a clădirii se ajustează în funcţie de rangul localităţii şi zona în care este amplasată clădirea, prin înmulţirea valorii determinate conform alin. (3) cu coeficientul de corecţie corespunzător, prevăzut în tabelul următor: [ link extern ]

In plus daca aveti mai multe cladiri in proprietate ca persoana fizica vi se aplica art 252

ART. 252 Majorarea impozitului datorat de persoanele fizice ce deţin mai multe clădiri

(1) Persoanele fizice care au în proprietate două sau mai multe clădiri datorează un impozit pe clădiri, majorat după cum urmează:

a) cu 65% pentru prima clădire în afara celei de la adresa de domiciliu;

b) cu 150% pentru a doua clădire în afara celei de la adresa de domiciliu;

c) cu 300% pentru a treia clădire şi următoarele în afara celei de la adresa de domiciliu.

(2) Nu intră sub incidenţa alin. (1) persoanele fizice care deţin în proprietate clădiri dobândite prin succesiune legală.
Ultima modificare: Joi, 19 Iunie 2014
Ioan Petru Butariu, Contabil

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Impozit pe cladire pers fizica ASPAZIA ASPAZIA Buna Ziua, va rog frumos sa-mi explicati cum se determina valoarea impozabila unitara si calculul impozitului pe cladire pentru o suprafata utila de 278 mp ... (vezi toată discuția)
Calcul impozit pe cladiri nicolae rau nicolae rau Locuiesc la casă şi am incălzire cu centrală termică proprie(pe gaze).Valoarea de calcul cf. Codului fiscal se ia ca şi la cei care au sistem ... (vezi toată discuția)
Impozit locuinta fara a avea domiciliul acolo ioana_cernea ioana_cernea Buna ziua! Ma puteti ajuta, va rog, cu o informatie. Daca detin 2 locuinte dar nu locuiesc la nici una din adrese, cum se calculeaza majorarea de impozit ... (vezi toată discuția)