Odata cu aparitia si normalizarea comunicarii prin e-mail, lucrurile par sa se complice. Majoritatea soft-urilor de posta virtuala iti vor atrage atentia daca vrei sa trimiti un mesaj gol (chiar daca el are, de fapt, un atasament, deci nu e chiar gol in adevaratul sens al cuvantului), dar iti ofera si facilitatea de a sari peste aceasta etapa plicticoasa (a adresarii mesajului si clarificarii motivelor trimiterii lui).
Dupa ani buni de primire de aplicatii pe mail, am ajuns la concluzia ca, pentru binele tuturor celor implicati in procesul de comunicare, soft-urile de posta virtuala nu ar trebui sa ofere posibilitatea de a trimite un mesaj gol. Mai mult decat atat, as considera oportuna aparitia unei ferestre de atentionare care sa ne intrebe daca suntem convinsi ca vrem sa trimitem mesajul cu textul respectiv.
Lasand gluma la o parte, aceste ganduri mi-au fost cauzate de doua intamplari recente si cu relevanta, cred eu, pentru ceea ce as numi “codul bunelor maniere” in universul profesional (si, de ce nu, si personal). Una este primirea zilele trecute a unei aplicatii din partea unui candidat caruia ii facea deosebita placere sa imi transmita CV-ul lui si spera intr-o colaborare… punct, iar cealalta a fost primirea CV-ului unei persoane necunoscute mie, atasat ca atare unui mesaj rusinos de… gol.
Celor care au dilema mesajului care ar trebui sa insoteasca trimiterea unui document atat de personal cum este CV-ul, imi permit sa le fac cateva recomandari:
- Intotdeauna CV-ul sau formularul de aplicatie trebuie sa fie insotit de o explicatie care poate fi si scurta (dar relevanta) a motivelor pentru care destinatarului ii este trimis respectivul document.
- Avand in vedere ca scopul evident al trimiterii unui CV este cautarea unui job, mentionarea acestui aspect in mesaj este redundanta. Stiu, in principiu, ca din acest motiv imi trimiti CV-ul, ajuta-ma sa inteleg repede ce job te intereseaza si din ce motive.
- In absenta unei scrisori de intentie separate (fara ca aceasta sa fie in sine o problema), mesajul ar trebui sa contina informatii asemanatoare cu cele traditional asociate unei astfel de scrisori (marele avantaj al mailului este ca mesajul trebuie sa fie mai scurt, de unde un efort mai mic de a redacta o astfel de declaratie).
- Daca exista deja redactata o scrisoare de intentie, renuntati la atasarea ei la mesaj si copiati direct in mail pasajele care servesc cel mai bine scopului mentionat mai sus.
- Chiar daca CV-ul a fost solicitat de persoana careia i-l trimiteti, mesajul nu este facultativ. Sunt suficiente cateva randuri in care sa mentionati acest lucru. Nu uitati, de asemenea, sa completati cu informatii relevante si campul destinat “subiectului” mailului.
- Pentru a evita situatiile neplacute in care un document atasat nu poate fi deschis, incercati sa includeti in mesaj si datele de contact la care puteti fi gasit(a), precum si, daca exista, un link catre un profil online.
Articol aparut initial pe www.portalhr.ro. Puteti citi articolul original aici.
Comentarii articol (17)