Iata cateva recomandari pentru acest proces de (pre)selectie:
- Asigura-te ca ai inteles foarte bine natura postului si scopul sau in organizatie. Asta presupune sa stai de vorba cu persoanele care vor interactiona direct cu cel care urmeaza sa ocupe acest post si sa intelegi atat dimensiunea profesionala (tehnica) a postului, cat si pe cea sociala. Evident ca iti va fi greu, daca nu aproape imposibil, sa intelegi posturile cu incarcatura tehnica foarte mare, dar poti totusi sa tragi cateva concluzii foarte clare privind calificarile/competentele vizibile intr-un CV si pe care ar trebui sa le poti identifica in aplicatiile primite.
- Daca esti la inceput de drum, iti recomandam sa citesti fiecare aplicatie/CV cu atentie. Nu incerca sa le “scanezi” in diagonala, ai sanse mari ca din cauza lipsei de exercitiu sa ratezi informatii importante.
- Identifica in primul rand daca aplicatia pe care o ai in fata intruneste cerintele obligatorii. Odata bifate acestea, cauta indicii suplimentare despre genul de activitati derulate anterior de candidat si care l-ar putea ajuta sa faca fata cu succes jobului vacant.
- Atentie insa la cerintele obligatorii! Oricat de mult ne-am dori sa incadram evaluarea intr-o ecuatie, in realitate lucrurile nu sunt atat de simple. De exemplu, e posibil ca un candidat care nu are decat 3 ani de experienta in zona profesionala importanta pentru jobul vacant sa aiba un potential mai bun decat unul care are exact 5 ani experienta (cum este mentionat in cerintele anuntului). Nu lasa cantitatea sa iti influenteze hotarator decizia. Apelul excesiv la filtre de genul acesta te poate face sa pierzi candidati valorosi.
- Descopera potentiale probleme sau lacune in aplicatiile/CV-urile primite. Poate sa fie vorba de schimbari foarte dese care ridica un semn de intrebare (acest gen de “dileme” pot fi lamurite in cadrul unui interviu telefonic in masura in care experienta si calificarile candidatului il recomanda pentru o discutie).
- Decat sa elimini din start o aplicatie care nu intruneste toate conditiile din anunt, poti incerca sa iti programezi mai multe interviuri telefonice cu candidatii ale caror CV-uri ti s-au parut interesante.
- Incearca sa aranjezi aplicatiile primite pe 3 categorii: A – cei care indeplinesc toate cerintele, B – cei care desi nu indeplinesc toate cerintele ar putea fi interesanti, C – cei respinsi.
- Daca ai terminat (pre)selectia aplicatiilor si ai decis cine trece mai departe in etapa interviului telefonic, nu uita sa le trimiti un mesaj scurt celor respinsi. Le poti multumi pentru interes, informandu-i ca, din pacate, nu au fost selectati pentru etapa urmatoare dar ca e posibil sa fie contactati pentru alte proiecte de recrutare din viitor. Este foarte posibil ca printre aplicatiile de azi sa gasesti candidati relevanti pentru un proiect de recrutare ulterior, un motiv in plus sa pastrezi o relatie buna cu cei care si-au trimis aplicatiile.
Articol aparut initial pe www.portalhr.ro. Puteti citi articolul original AICI.
Comentarii articol (5)