Executivul va initia consultari publice in vederea elaborarii unui nou proiect de lege care sa vizeze reformarea sistemului de sanatate, potrivit declaratiilor ministrului sanatatii, Ladislau Ritli. La finalul saptamanii trecute, Guvernul a retras din dezbatere publica proiectul legii sanatatii, in urma solicitarii exprese a presedintelui Romaniei, Traian Basescu.
Conform ministrului Ritli, este nevoie de o reforma in sistemul sanitar, avand in vedere ca acesta se confrunta cu o serie de probleme, incepand cu cele de finantare si pana la calitatea serviciilor medicale.
“Vom incepe
sa lucram la o noua forma a proiectului legislativ privind organizarea si functionarea sistemului sanitar. La elaborarea proiectului pe care il vom prezenta Guvernului Romaniei vom coopta pe toti cei interesati de acest act normativ, medici, juristi, reprezentanti ai pacientilor, pe cei ai sindicatelor etc.”, a declarat ministrul Sanatatii.
Astfel, noul proiect de act normativ va include modificari in ceea ce priveste capitolele de organizare a spitalelor, a sistemului de asigurari sociale sau malpraxis.
Consultarile vor dura, dupa aprecierile ministrului,
intre trei si sase luni. In urmatoarele zile, Ministerul Sanatatii va prezenta un calendar al noilor consultari.
Proiectul noii Legi a sanatatii,
retras la solicitarea presedintelui Basescu din dezbatere publica, stabilea ca asiguratii pot benefica de un pachet de servicii medicale de baza, iar, pentru investigatiile mai complexe si mai costisitoare, trebuiau respectate anumite protocoale.
De asemenea, o alta noutate introdusa de acest proiect se referea la infiintarea caselor de asigurari private. Mai exact, casele de asigurari de sanatate judetene ar fi fost transformate in case de asigurari private.
Mai mult decat atat, se reglementa opsibilitatea ca asiguratorii de sanatate sa poata incheia contracte de tip civil cu asiguratii sau cu reprezentantii legali ai acestora privind conditiile de acordare a pachetului de servicii medicale de baza. Totodata, conform prevederilor din proiect, asiguratorii puteau incheia asigurari voluntare concomitente de sanatate pentru asiguratii din sistemul de asigurari sociale de sanatate, in limita unei sume reprezentand echivalentul in lei a 300 euro intr-un an fiscal, pentru fiecare asigurat.
Noua Lege a sanatatii, aflata in stadiul de proiect si retrasa in perioada in care se afla in dezbatere publica, mai prevedea si o "privatizare" a sistemului national de urgenta. Astfel, potrivit proiectului, asistenta medicala de urgenta ar fi urmat sa fie asigurata, pe langa SMURD si ambulantele de stat , si de firme private, care ar fi fost platite tot din fonduri publice.
Comentarii articol (1)