Decontul special de TVA, (Formular 301), trebuie depus de catre persoanele impozabile nestabilite care presteaza servicii electronice persoanelor neimpozabile.
Potrivit Codului fiscal, persoana impozabila nestabilita inseamna persoana impozabila care nu are un sediu fix si nici nu este stabilita in Comunitatea Europeana, careia nu i se solicita din alte motive sa se inregistreze in Comunitate in scopuri de TVA si care presteaza servicii electronice persoanelor neimpozabile stabilite in Comunitate.
Serviciile electronice mentionate se refera la furnizarea si conceperea de site-uri informatice, mentenanta la distanta a programelor si echipamentelor, furnizarea de programe informatice - software - si actualizarea acestora, furnizarea de imagini, de texte si de informatii si punerea la dispozitie de baze de date, furnizarea de muzica, de filme si de jocuri, inclusiv jocuri de noroc, transmiterea si difuzarea de emisiuni si evenimente politice, culturale, artistice, sportive, stiintifice, de divertisment si furnizarea de servicii de invatamant la distanta.
"Atunci cand furnizorul de servicii si clientul sau comunica prin curier electronic, aceasta nu inseamna in sine ca serviciul furnizat este un serviciu electronic", se precizeaza in Codul fiscal.
In termen de 20 de zile de la sfarsitul fiecarui trimestru calendaristic, contribuabilii mentionati trebuie sa depuna la organul fiscal competent, prin mijloace electronice, un decont special de taxa, indiferent daca au fost sau nu furnizate servicii electronice in perioada fiscala de raportare.
Decontul special de taxa trebuie sa contina urmatoarele informatii:
- codul de inregistrare special in scopuri de TVA;
- valoarea totala, exclusiv taxa, a prestarilor de servicii electronice, pentru perioada fiscala de raportare, cotele taxei aplicabile si valoarea corespunzatoare a taxei datorate fiecarui stat membru de consum in care taxa este exigibila;
- valoarea totala a taxei datorate in Comunitate.
Decontul special de taxa se intocmeste in lei. In cazul in care prestarile de servicii s-au efectuat in alte monede se va folosi, la completarea decontului, rata de schimb in vigoare in ultima zi a perioadei fiscale de raportare. Ratele de schimb utilizate sunt cele publicate de Banca Centrala Europeana pentru ziua respectiva sau cele din ziua urmatoare, daca nu sunt publicate in acea zi.
De asemenea, tot in termen de 20 de zile de la sfarsitul fiecarui trimestru calendaristic, persoana impozabila nestabilita trebuie sa si achite suma totala a taxei datorate Comunitatii intr-un cont special, in lei, deschis la trezorerie, indicat de organul fiscal competent.
Atentie! Persoana impozabila nestabilita trebuie sa tina o evidenta suficient de detaliata a serviciilor pentru care se aplica acest regim special, pentru a permite organelor fiscale competente din statele membre de consum sa determine daca decontul special de TVA este corect. Aceste evidente se pun la dispozitie electronic, la solicitarea organului fiscal competent, precum si a statelor membre de consum. Persoana impozabila nestabilita va pastra aceste evidente pe o perioada de 10 ani de la incheierea anului in care s-au prestat serviciile.
Ce este regimul special pentru serviciile electronice si cum beneficiezi de el
Persoana impozabila nestabilita care presteaza servicii electronice neimpozabile stabilite in Comunitate sau care isi au domiciliul sau resedinta obisnuita intr-un stat membru poate utiliza un regim special pentru toate serviciile electronice prestate in Comunitatea Europeana. Regimul special permite, printre altele, inregistrarea unei persoane impozabile nestabilite intr-un singur stat membru pentru toate serviciile electronice prestate in Comunitate catre persoane neimpozabile stabilite in Comunitate.
In cazul in care o persoana impozabila nestabilita opteaza pentru regimul special si alege Romania ca stat membru de inregistrare, la data inceperii operatiunilor taxabile, persoana respectiva trebuie sa depuna in format electronic o declaratie de incepere a activitatii la organul fiscal competent. Declaratia trebuie sa contina urmatoarele informatii: denumirea/numele persoanei impozabile, adresa postala, adresele electronice, inclusiv pagina de internet proprie, codul national de inregistrare fiscala, dupa caz, precum si o declaratie prin care se confirma ca persoana nu este inregistrata in scopuri de TVA in Comunitate. Modificarile ulterioare ale datelor din declaratia de inregistrare trebuie aduse la cunostinta organului fiscal competent, pe cale electronica.
La primirea declaratiei de incepere a activitatii, organul fiscal competent va inregistra persoana nestabilita cu un cod de inregistrare special in scopuri de TVA si va comunica acest cod persoanei respective prin mijloace electronice. In scopul inregistrarii nu este necesara desemnarea unui reprezentant fiscal.
Persoana impozabila nestabilita trebuie sa notifice, prin mijloace electronice, organul fiscal competent, in caz de incetare a activitatii sau in caz de modificari ulterioare, care o exclud de la regimul special.
Persoana impozabila nestabilita va fi scoasa din evidenta de catre organul fiscal competent, daca se indeplineste una dintre urmatoarele conditii:
- informeaza organul fiscal ca nu mai presteaza servicii electronice;
- organul fiscal competent constata ca operatiunile taxabile ale persoanei impozabile s-au incheiat;
- nu mai indeplineste cerintele pentru a i se permite utilizarea regimului special;
- incalca in mod repetat regulile regimului special.