”Pentru perioada 2011-2013, statul roman si-a propus promovarea unei cresteri economice bazate pe ocuparea fortei de munca”, subliniaza ministerul de resort in nota de expunere a proiectului de lege pentru modificarea si completarea Legii nr. 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca, publicat in dezbatere publica de Ministerul Muncii.
Astfel, prin proiectul de act normativ se incearca sprijinirea angajatorilor in vederea inserarii pe piata muncii si a persoanelor beneficiare de venit minim garantat.
Astfel, angajatorii care incadreaza in munca pe perioada nedeterminata persoane, aflate in evidenta agentiilor pentru ocuparea fortei de munca, beneficiare de venitul minim garantat, ar putea primi lunar o suma egala cu 40% din valoarea indicatorului social de referinta (ISR) in vigoare, proportional cu timpul efectiv lucrat. Facilitatea se va acorda, insa, pe o perioada de 12 luni pentru fiecare somer angajat, cu obligatia mentinerii raporturilor de munca sau de serviciu cel putin 12 luni.
Potrivit HG nr. 126/2008, valoarea ISR este de 500 lei, ceea ce inseamna ca firmele pot primi 200 de lei pentru fiecare somer angajat.
Insa, daca angajatorii intrerup raporturile de munca inainte de implinirea acestui termen, sunt obligati sa restituie aceste sume, la care se adauga dobanda de referinta a Bancii Nationale a Romaniei.
Aceleasi masuri de stimulare a ocuparii locurilor de munca au fost propuse si in luna noiembrie, printr-un alt proiect de de lege initiat de Ministerul Muncii.
In noul proiect este inclusa si interdictia angajatorilor, care incadreaza in munca pe durata nedeterminata absolventi ai unor institutii de invatamant sunt scutiti, pe o perioada de 12 luni, de plata contributiei datorate la bugetul asigurarilor pentru somaj, de a intrerupe raporturile de munca in primii doi ani.
Legea nr. 76//2002 prevede ca angajatorii sa primeasca lunar, pe aceasta perioada, pentru fiecare absolvent:
- o suma egala cu valoarea indicatorului social de referinta in vigoare la data incadrarii in munca, pentru absolventii ciclului inferior al liceului sau ai scolilor de arte si meserii;
- o suma egala cu de 1,2 ori valoarea indicatorului social de referinta in vigoare la data incadrarii in munca, pentru absolventii de invatamant secundar superior sau invatamant postliceal;
- o suma egala cu de 1,5 ori valoarea indicatorului social de referinta in vigoare la data incadrarii in munca, pentru absolventii de invatamant superior.
Totodata, noile dispozitii prevad si obligatia angajatorului de a incadra in munca someri, in termen de 60 de zile calendaristice de la data vacantarii posturilor ocupate de persoane din randul somerilor carora le-au incetat raporturile de munca inainte de implinirea termenelor prevazute de lege, si anume 3 ani in cazul absolventilor, respectiv 4 ani in cazul somerilor de lunga durata.
Alte obligatii ale angajatorilor
Angajatorii au obligatia de a calcula si de a retine lunar, precum si de a vira, potrivit Codului fiscal, contributia individuala la bugetul asigurarilor pentru somaj, a carei cota prevazuta de lege se aplica asupra bazei de calcul a contributiei individuale la bugetul asigurarilor pentru somaj. (Citeste AICI mai multe despre contributiile datorate de angajatori in 2012.)
De asemenea, angajatorii sunt obligati sa depuna Declaratia privind obligatiile de plata a contributiilor sociale, a impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate. (Citeste AICI mai multe despre Declaratia unica.)
Inca o categorie de someri indemnizati
Proiectul de act normativ elaborat propune relaxarea conditiilor de eligibilitate pentru indemnizatia de somaj in cazul lucratorilor cu contracte de munca temporara sau cu timp partial. Astfel, este impusa o perioada minima de cotizare la bugetul asigurarilor pentru somaj, si anume de 6 luni in ultimii doi ani.
In acelasi timp, acordarea indemnizatiei de somaj este propusa pentru o noua categorie de persoane: cei care au cotizat 6 luni pot primi indemnizatia pentru 3 luni. Astfel, in functie de stagiul de cotizare, indemnizatia se va acorda dupa cum urmeaza:
- 3 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin 6 luni in conditiile art.341;
- 6 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin un an;
- 9 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin 5 ani;
- 12 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare mai mare de 10 ani.
Alocatia de transport, un nou beneficiu pentru someri
Modificarile aduse Legii nr. 76/2002 prevad si acordarea unei alocatii de transport in vederea facilitarii participarii la masurile active de ocupare a unui loc de munca.
“Masura vizeaza stimularea participarii persoanelor in cautarea unui loc de munca la masurile active prevazute de lege (informare si consiliere, medierea muncii, consultanta si asistenta pentru inceperea unei activitati independente sau pentru initierea unei afaceri). Aplicarea acestei masuri urmareste activizarea somerilor pe termen lung si responsabilizarea lor cu privire la ocuparea unui loc de munca”, se arata in nota de expunere.
Asadar, persoanele aflate in cautarea unui loc de munca care sunt inregistrate la agentia pentru ocuparea fortei de munca in a carei raza teritoriala isi au domiciliul sau, dupa caz, resedinta, beneficiaza, la cerere, din bugetul asigurarilor pentru somaj, de o alocatie de transport, pentru fiecare luna in care participa la masurile de stimulare a ocuparii fortei de munca. Alocatia de transport este in cuantum de 15 lei si se acorda pentru o perioada de maxim 24 luni de la data inregistrarii cererii.
Ajutorul se acorda o singura data pentru fiecare interval in care persoanele se afla in cautarea unui loc de munca si inceteaza la data refuzului nejustificat de a participa la serviciile pentru stimularea ocuparii.
Proiectul de lege poate fi consultat in fisier atasat.