Desi revizuirea Constitutiei a fost propusa de presedintele Romaniei acum mai bine de sase luni, parlamentarii nu par sa se grabeasca in a discuta proiectul de modificare a Legii fundamentale.
Au trecut mai bine de 6 luni de cand proiectul de lege privind revizuirea Constitutiei Romaniei a fost trimisa la Parlament, dupa ce presedintele Romaniei a avut initiativa modificarii Legii. Insa, pana la aceasta data, alesii nu s-au pronuntat cu privire la aceasta propunere legislativa.
Astfel, chiar daca comisia juridica, de disciplina si imunitati a Camerei Deputatilor avea posibilitatea de a aduce amendamente pana la data de 30 septembrie, niciun document nu a fost inca publicat. In acelasi timp, si termenul de depunere a raportului a fost depasit cu doua luni.
Proiectul sau propunerea de revizuire trebuie adoptata de Camera Deputatilor si de Senat, cu o
majoritate de cel putin doua treimi din numarul membrilor fiecarei Camere. Daca prin procedura de mediere nu se ajunge la un acord, Camera Deputatilor si Senatul, in sedinta comuna, hotarasc cu votul a cel putin trei patrimi din numarul deputatilor si senatorilor.
Revizuirea este definitiva dupa aprobarea ei prin referendum, organizat in cel mult 30 de zile de la data adoptarii proiectului sau a propunerii de revizuire.
Ce prevede proiectul de revizuire a Constitutiei?
Conform proiectului elaborat de administratia prezidentiala, Parlamentul Romaniei va deveni unicameral, fiind format din 300 de alesi.
Orice lege va avea doua citiri, pe articole, la diferenta de 30 de zile. Insa, in regim de urgenta, prin votul majoritatii se poate scurta termenul de 30 de zile
O alta noutate se refera la remanierea ministrilor, fiind introdus un alineat nou, prin care se precizeaza ca propunerea primului-ministru se poate face numai dupa consultarea presedintelui.
De asemenea, angajarea raspunderii guvernului se va putea face o singura data pe sesiune, pe o singura lege, cu exceptia legii bugetului de stat si legii bugetului asigurarilor sociale.
Prin acest proiect s-a propus, in acelasi timp, si limitarea deficitului bugetar la 3%, iar raspunderea penala a membrilor guvernului sa se faca dupa un mecanism cuprins intr-o lege organica.
Totodata, instantele nu vor mai avea competenta judecatoareasca cu privire la politicile fiscale si bugetare ale statului.
Citeste AICI mai multe despre revizuirea Constitutiei.
Comentarii articol (3)