Astfel, in perioadele cu temperaturi scazute extreme, sub –20 grade Celsius sau care, corelate cu conditii de vant intens, pot fi echivalate cu acest nivel, angajatorii trebuie sa asigure urmatoarele conditii minimale pentru mentinerea starii de sanatate a salariatilor care lucreaza in aer liber:
- distribuirea de ceai fierbinte in cantitate de 0,5-1 litru/persoana/schimb;
- acordarea de pauze pentru refacerea capacitatii de termoreglare, scop in care se vor asigura spatii fixe sau mobile de microclimat corespunzator;
- asigurarea echipamentului individual de protectie.
Inspectia Muncii subliniaza ca, pe durata intreruperii colective a lucrului, contractele individuale de munca ale salariatilor se mentin, iar perioada de intrerupere constituie vechime in munca.
Totodata, se vor stabili modalitatile de recuperare a timpului nelucrat si modalitatile de plata, dupa cum urmeaza:
- prin recuperarea in urmatoarele 6 luni a timpului de reducere a duratei zilei de lucru sau de intrerupere colectiva a activitatii, cu mentinerea drepturilor salariale avute anterior;
- fara recuperarea timpului de reducere a duratei zilei de lucru sau de intrerupere a activitatii, dar cu acordarea drepturilor salariale proportional cu timpul efectiv lucrat.
Inspectia Muncii subliniaza ca sanctiunile contraventionale, prevazute de ordonanta de urgenta nr. 99/2000 privind masurile ce pot fi aplicate in perioadele cu temperaturi extreme pentru protectia persoanelor incadrate in munca, sunt cuprinse intre 1.500 si 2.500 de lei. Totusi, in cazul incalcarilor grave ale legislatiei privind securitatea si sanatatea angajatilor, inspectorii de munca pot dispune sistarea activitatii agentilor economici pana la remedierea masurilor dipuse.
Cod portocaliu de ger pana vineri
Centrul Operativ pentru Situatii de Urgenta din cadrul Ministerului Mediului si Padurilor a trimis în aceasta dimineata o avertizare meteorologica de cod portocaliu de ger persistent, pentru intervalul 30 ianuarie si 3 februarie, catre 37 de prefecturi judetelor si Municipiului Bucuresti: Alba, Arges, Bacau, Bistrita-Nasaud, Botosani, Braila, Brasov, Buzau, Calarasi, Cluj, Constanta, Covasna, Dambovita, Dolj, Giurgiu, Gorj, Harghita, Hunedoara, Ialomita, Iasi, Ilfov, Maramures, Mehedinti, Mures, Neamt, Olt, Prahova, Salaj, Sibiu, Suceava, Teleorman, Tulcea, Valcea, Vaslui, Vrancea.
De asemenea, pentru acelasi interval, a fost emisa o avertizare meteorologica de cod galben catre prefecturile judetelor Arad, Bihor, Caras-Severin, Satu Mare si Timis.
Totodata, Ministerul Sanatatii face o serie de recomandari populatiei cu privire la temperaturile scazute, avand in vedere ca, in urmatoarele zile, valorile termice vor continua sa scada, iar vremea va deveni geroasa in cea mai mare parte a tarii.
Ce sa NU faci cand e ger afara
Astfel, pentru aceasta perioada cu temperaturi extrem de scazute, MS recomanda populatiei sa asculte sfatul medicilor, sa evite deplasarile in spatii deschise si expunerea la frig, sa respecte regulile de igiena pentru evitarea imbolnavirilor si sa consume alimente bogate in proteine, fructe si legume.
Totusi, in cazul in care este necesara deplasarea in spatii deschise, este recomandat sa va imbracati gros, sa purtati manusi si caciuli.
In acelasi timp, trebuie evitata expunerea prelungita a mainilor si picioarelor la temperaturi scazute pentru a va feri de degeraturi. In astfel de situatii, trebuie evitata automedicatia si este recomandata consultarea unui medic.
MS recomanda persoanelor varstnice, in special celor cu afectiuni cardiace si respiratorii, sa evite deplasarile si frecventarea locurilor aglomerate care creeaza premisele decompensarii in conditii de temperaturi scazute.
De asemenea, trebuie evitat consumul bauturilor alcoolice.
Comentarii articol (1)