1. Baza legala :
- OUG nr. 99 din 29 iunie 2000 privind măsurile ce pot fi aplicate în perioadele cu temperaturi extreme pentru protectia persoanelor încadrate în munca;
- Normele Metodologice din 6 iulie 2000 de aplicare a OU nr. 99/2000.
2. " Prin temperaturi extreme se înţelege temperaturile exterioare ale aerului, care:
- depăşesc +37 C sau, corelate cu condiţii de umiditate mare, pot fi echivalate cu acest nivel;
- scad sub -20 C sau, corelate cu condiţii de vânt intens, pot fi echivalate cu acest nivel.
Angajatorii au obligaţia să ia cunoştinţă direct sau prin personalul cu atribuţii în domeniul protecţiei muncii că temperatura, respectiv indicele temperatură-umiditate sau indicele de răcire, a atins sau se prognozează să atingă valorile extreme.
Măsurile pentru asigurarea condiţiilor de microclimat la locul de muncă vor fi stabilite de angajator, împreună cu reprezentanţii sindicatelor sau, după caz, cu reprezentanţii aleşi ai salariaţilor. În unităţile în care funcţionează comitetele de securitate şi sănătate în muncă măsurile vor fi stabilite de acestea.
În perioadele cu temperaturi ridicate extreme angajatorul este obligat să asigure următoarele măsuri minimale obligatorii:
1. Pentru ameliorarea condiţiilor de muncă:
- reducerea intensităţii şi ritmului activităţilor fizice;
- asigurarea ventilaţiei la locurile de muncă;
- alternarea efortului dinamic cu cel static;
- alternarea perioadelor de lucru cu perioadele de repaus în locuri umbrite, cu curenţi de aer
2. Pentru menţinerea stării de sănătate a angajaţilor:
- asigurarea apei minerale adecvate, câte 2-4 litri/persoană/schimb;
- asigurarea echipamentului individual de protecţie;
- asigurarea de duşuri.
În cazul în care temperaturile extreme se menţin pe o perioadă de cel puţin două zile consecutiv iar angajatorul nu poate asigura măsurile minimale obligatorii sau angajatorul constată că, prin condiţiile pe care le asigură, nu poate menţine un randament corespunzător în muncă sau că acestea sunt insuficiente pentru prevenirea îmbolnăvirii salariaţilor,va lua, de comun acord cu reprezentanţii sindicatelor sau cu reprezentanţii aleşi ai salariaţilor, după caz, următoarele măsuri:
- reducerea duratei zilei de lucru;
- eşalonarea pe două perioade a zilei de lucru: până la ora 11,00 şi după ora 17,00, în cazurile prevăzute mai sus ca măsuri minimale obligatorii;
- întreruperea colectivă a lucrului cu asigurarea continuităţii activităţii în locurile în care aceasta nu poate fi întreruptă, potrivit prevederilor legale.
La aplicarea măsurilor angajatorii, de comun acord cu reprezentanţii sindicatelor sau cu reprezentanţii aleşi ai salariaţilor vor stabili modalităţile de recuperare a timpului nelucrat şi modalităţile de plată, după cum urmează:
- prin recuperarea în următoarele 6 luni a timpului de reducere a duratei zilei de lucru sau de întrerupere colectivă a activităţii, cu menţinerea drepturilor salariale avute anterior;
- fără recuperarea timpului de reducere a duratei zilei de lucru sau de întrerupere a activităţii, dar cu acordarea drepturilor salariale proporţional cu timpul efectiv lucrat. "
[ link extern ] /
3. Sanctiunile contraventionale, prevazute de OUG nr. 99/2000 privind masurile ce pot fi aplicate in perioadele cu temperaturi extreme pentru protectia persoanelor incadrate in munca, sunt cuprinse intre 1.500 si 2.500 de lei, dacă faptele nu au fost săvârşite în astfel de condiţii încât să fie considerate, potrivit legii penale, infracţiuni.
Constatarea şi sancţionarea contravenţiilor se fac de către organele de control ale Inspecţiei Muncii.
4.
Nerespectarea legilor si a altor acte normative care reglementeaza domeniul muncii, relatiile de munca,
securitatea si sanatatea in munca poate fi sesizata Inspectoratului Teritorial de Munca si/sau Inspectiei Muncii.
Sesizarile pot fi transmise catre ITM (Inspectoratul Teritorial de Munca) prin:
- posta;
- e-mail;
- fax;
- inregistrate chiar la sediul institutiei.
Pentru petiții adresate Inspectiei Muncii puteți folosi următoarele căi de comunicare: fax, email, poșta sau la ghișeul instituției sau
[ link extern ]