Pentru esalonarea pe doua perioade a zilei de lucru sau reducerea duratei zilei de lucru, trebuie ca temperaturile extreme sa depasesca +37°C sau echivalentul obtinut prin corelare cu umiditatea, tip de cel putin doua zile consecutive. De asemenea aceasta masura se ia numai daca angajatorii nu pot asigura conditiile prevazute la art. 4 din OUG 99/2000. Hotararea esalonarii pe doua perioade a zilei de lucru sau reducerea duratei zilei de lucru se ia de angajator de comun acord cu reprezentantii sindicatelor sau cu reprezentantii alesi ai salariatilor.
ORDONANTA DE URGENTA nr. 99 din 29 iunie 2000
privind masurile ce pot fi aplicate în perioadele cu temperaturi extreme pentru protectia persoanelor încadrate în munca
ART. 1
(2) În sensul prevederilor prezentei ordonante de urgenta, prin temperaturi extreme se întelege temperaturile exterioare ale aerului, care:
a) depasesc +37°C sau, corelate cu conditii de umiditate mare, pot fi echivalate cu acest nivel;
ART. 3
(2) Masurile pentru asigurarea conditiilor de microclimat la locul de munca vor fi stabilite de angajator, împreuna cu reprezentantii sindicatelor sau, dupa caz, cu reprezentantii alesi ai salariatilor. În unitatile în care functioneaza comitetele de securitate si sanatate în munca masurile vor fi stabilite de acestea.
ART. 4
În perioadele cu temperaturi ridicate extreme, în sensul art. 1, angajatorii trebuie sa asigure urmatoarele masuri minimale:
A. Pentru ameliorarea conditiilor de munca:
a) reducerea intensitatii si ritmului activitatilor fizice;
b) asigurarea ventilatiei la locurile de munca;
c) alternarea efortului dinamic cu cel static;
d) alternarea perioadelor de lucru cu perioadele de repaus în locuri umbrite, cu curenti de aer.
B. Pentru mentinerea starii de sanatate a angajatilor:
a) asigurarea apei minerale adecvate, câte 2-4 litri/persoana/schimb;
b) asigurarea echipamentului individual de protectie;
c) asigurarea de dusuri.
ART. 6
(1) Angajatorii care nu pot asigura conditiile prevazute la art. 4 vor lua, de comun acord cu reprezentantii sindicatelor sau cu reprezentantii alesi ai salariatilor, dupa caz, urmatoarele masuri:
a) reducerea duratei zilei de lucru;
b) esalonarea pe doua perioade a zilei de lucru: pana la ora 11,00 si dupa ora 17,00, în cazurile prevazute la art. 4;
c) întreruperea colectiva a lucrului cu asigurarea continuitatii activitatii în locurile în care aceasta nu poate fi întrerupta, potrivit prevederilor legale.
(2) Masurile prevazute la alin. (1) se vor stabili daca temperaturile extreme se mentin pe o perioada de cel putin doua zile consecutiv.