Fiscul precizeaza ca textul ANAF este actualizat prin mijloace informatice si nu reprezinta o republicare.
Codul fiscal 2012 publicat de ANAF contine si modificarile aduse de Guvern prin OG nr. 2/2012.
Noutatile din Codul de procedura fiscala
Prin modificarile aduse Codului de procedura fiscala s-a reglementat accesul contribuabililor la fisele de evidenta analitica pe platitor, asigurandu-se, in acest fel, transparenta in ceea ce priveste informatiile existente in acestea. Procedura urmeaza sa fie stabilita prin ordin al presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala.
Totodata, s-a introdus posibilitatea ca persoanele care detin parti sociale la o societate comerciala sa poata solicita certificatul de atestare fiscala, in scopul cunoasterii de catre acestea a situatiei fiscale a societatii.
Guvernul a reglementat, de asemenea, si posibilitatea de inregistrare fiscala la solicitarea platitorilor de venit cu regim de retinere la sursa a impozitelor calificate ca fiind finale pentru persoanele juridice nerezidente.
In plus, s-a stabilit ca un contribuabil rezident in Romania ale carui venituri cad sub incidenta unei conventii de evitare a dublei impuneri si care considera ca impozitarea nu este conforma cu prevederile acesteia poate declansa procedura amiabila prevazuta de conventie prin depunerea unei cereri la ANAF.
Modificarile Codului de procedura fiscala reglementeaza si procedura pentru eliminarea dublei impuneri in cazul ajustarii unor tranzactii dintre persoane romane afiliate, in sensul ca ajustarea fiscala realizata de organul fiscal unui contribuabil va fi realizata in oglinda si de contribuabilul afiliat acestuia, fiind de asemenea opozabila organului sau fiscal.
Alte prevederi reglementeaza si conditiile in care bancile accepta platile pentru salarii din sumele indisponibilizate. Astfel, pentru a putea plati salarii din sumele indisponibilizate, debitorul sau reprezentantul legal al acestuia trebuie sa depuna la organul fiscal o declaratie pe propria raspundere din care sa reiasa ca debitorul nu detine alte disponibilitati banesti din care sa efectueze plata drepturilor salariale. Sanctiunea pentru declaratiile incorecte este atragerea raspunderii solidare cu debitorul a reprezentantului legal in privinta sumelor sustrase de la indisponibilizare urmare declaratiei incorecte.
_
Codul fiscal aplicabil in 2012 poate fi consultat AICI.
Document asociat acestui articol:
Documentul prezinta toate contributiile sociale obligatorii pentru diferite tipuri de venituri, din salarii, indemnizatii, prime, sporuri, etc, obtinute de contribuabili, in conformitate cu Legea nr. 571/2003 ( Codul Fiscal ), actualizata cu OUG nr. 125/2011.
![](https://www.avocatnet.ro/UserFiles/Image/alerte/centralizator.jpg)
Comentarii articol (5)