OG nr. 2/2012, publicata in Monitorul Oficial nr. 71 din 30 ianuarie, a modificat substantial Codul de procedura fiscala.
Spre exemplu, prin modificarile aduse s-a reglementat accesul contribuabililor la fisele de evidenta analitica pe platitor, asigurandu-se, in acest fel, transparenta in ceea ce priveste informatiile existente in acestea.
Totodata, s-a introdus posibilitatea ca persoanele care detin parti sociale la o societate comerciala sa poata solicita certificatul de atestare fiscala, in scopul cunoasterii de catre acestea a situatiei fiscale a societatii.
Guvernul a reglementat, de asemenea, si posibilitatea de inregistrare fiscala la solicitarea platitorilor de venit cu regim de retinere la sursa a impozitelor calificate ca fiind finale pentru persoanele juridice nerezidente.
Alte prevederi reglementeaza si conditiile in care bancile accepta platile pentru salarii din sumele indisponibilizate. Astfel, pentru a putea plati salarii din sumele indisponibilizate, debitorul sau reprezentantul legal al acestuia trebuie sa depuna la organul fiscal o declaratie pe propria raspundere din care sa reiasa ca debitorul nu detine alte disponibilitati banesti din care sa efectueze plata drepturilor salariale. Sanctiunea pentru declaratiile incorecte este atragerea raspunderii solidare cu debitorul a reprezentantului legal in privinta sumelor sustrase de la indisponibilizare urmare declaratiei incorecte.
Mai multe informatii despre modificarile aduse Codului de procedura fiscala pot fi consultate AICI.
Ce prevederi se amana
Legea prin care se aproba OG nr. 2/2012 a fost publicata in Monitorul Oficial nr. 691 din 8 octombrie si amana termenul de aplicare pentru anumite reglementari introduse in ianuarie.
Mai exact, OG nr. 2/2012 a introdus in Codul fiscal un titlu nou, Titlul VII 1 – Cooperarea administrativa in domeniul fiscal, care va intra in vigoare la 1 ianuarie 2013. Acest titlu reglementeaza normele si procedurile prin care Romania coopereaza cu celelalte state membre pentru a schimba informatii relevante pentru administrarea si aplicarea legilor interne ale statelor membre in privinta tuturor tipurilor de taxe si impozite percepute de catre stat, fiind excluse:
- taxele, cum ar fi cele pentru certificate si alte documente emise de autoritatile publice;
- contributiile de natura contractuala, cum ar fi sumele stabilite pentru utilitatile publice.
- taxa pe valoarea adaugata si taxele vamale si accizele, care fac obiectul unei alte legislatii a Uniunii Europene privind cooperarea administrativa dintre statele membre;
- contributiile obligatorii la sistemul de securitate sociala platibile statului sau institutiilor de securitate sociala de drept public.
Potrivit acestor noi reglementari, Romania trebuie sa furnizeze, la cerere, celorlalte state membre informatiile solicitate in cel mai scurt timp posibil, dar nu mai mult de 6 luni de la data primirii cererii.
Intreg capitolul VII1 ar fi trebuit sa intre in vigoare la 1 ianuarie 2013, insa legea pentru aprobarea OG nr. 2/2012 amana termenul cu doi ani in ceea ce priveste schimbul automat obligatoriu de informatii intre statele membre.
Prevederile amanate pana la 1 ianuarie 2015 stabilesc ca Romania trebuie furnizeze oricarui alt stat membru prin schimb automat, informatiile referitoare la perioadele de impozitare care incep dupa data de 1 ianuarie 2014 si care sunt disponibile cu privire la rezidentii din acel stat membru si la urmatoarele categorii specifice de venituri si de capital, astfel cum sunt acestea intelese in temeiul legislatiei nationale din Romania:
- venituri din munca;
- remuneratii platite administratorilor si altor persoane asimilate acestora;
- produse de asigurari de viata neacoperite de alte instrumente juridice ale Uniunii Europene, in cazul schimbului de informatii sau al altor masuri similare;
- pensii;
- proprietatea asupra bunurilor imobile si venituri din bunuri imobile.
Potrivit reglementarilor, comunicarea informatiilor are loc cel putin o data pe an, in termen de 6 luni de la sfarsitul anului fiscal din Romania pe parcursul caruia au devenit disponibile informatiile.
Toate aceste reglementari referitoare la schimbul automat de informatii intre statele membre nu se vor aplica decat din 1 ianuarie 2015, si nu 1 ianuarie 2013, asa cum era prevazut initial.
Comentarii articol (3)