OUG nr. 24/2012 a modificat Codul fiscal in luna iunie a anului trecut. Printrele altele, actul normativ a abrogat, din prima zi a anului 2013, un intreg capitol din Codul fiscal.
Astfel, la Titlul V - Impozitul pe veniturile obtinute din Romania de nerezidenti si impozitul pe reprezentantele firmelor straine infiintate in Romania, prevederile capitolului 5 privind schimbul de informatii in domeniul impozitelor directeau fost abrogate de la 1 ianuarie 2013.
Capitolul mentionat transpunea in legislatia fiscala autohtona Directiva europeana 77/799/CEE privind asistenta reciproca intre autoritatile competente din statele membre in domeniul taxarii directe si impunerii primelor de asigurare. Mai exact, capitolul 5 reglementeaza modul in care autoritatile fiscale din fiecare stat comunitar vor face schimb de informatii astfel incat sa statele membre sa poata stabili corect impozitele pe venit si pe capital pe care nerezidentii si reprezentantele straine infiintate intr-un stat comunitar trebuie sa le achite.
Totusi, Directiva europeana 77/799/CEE a fost abrogata incepand cu 1 ianuarie 2013, de la acea data intrand in vigoare o alta directiva europeana, Directiva 2011/16/UE privind cooperarea administrativa in domeniul fiscal. Reglementarea europeana a fost transpusa deja in Codul de procedura fiscala in Titlul VII 1 – Cooperarea administrativa in domeniul fiscal.
Potrivit Codului de procedura fiscala, acest titlu reglementeaza normele si procedurile prin care Romania coopereaza cu celelalte state membre pentru a schimba informatii relevante pentru administrarea si aplicarea legilor interne ale statelor membre in privinta tuturor tipurilor de taxe si impozite percepute de catre stat, fiind excluse:
- taxele, cum ar fi cele pentru certificate si alte documente emise de autoritatile publice;
- contributiile de natura contractuala, cum ar fi sumele stabilite pentru utilitatile publice.
De asemenea, schimbul de informatii nu se va face in ceea ce priveste:
- taxa pe valoarea adaugata si taxele vamale si accizele, care fac obiectul unei alte legislatii a Uniunii Europene privind cooperarea administrativa dintre statele membre;
- contributiile obligatorii la sistemul de securitate sociala platibile statului sau institutiilor de securitate sociala de drept public.
Conform titlului VII 1 din Codul de procedura fiscala, Romania trebuie sa furnizeze, la cerere, celorlalte state membre informatiile solicitate in cel mai scurt timp posibil, dar nu mai mult de 6 luni de la data primirii cererii.
Comentarii articol (10)