Orice persoana fizica rezidenta in Romania este supusa impozitului pe venit pentru venitul obtinut din orice sursa, atat din tara, cat si din afara ei.
Prin OG 30/2011, actul normativ care a modificat Codul fiscal la inceputul lunii septembrie, s-a eliminat perioada de 3 ani dupa care persoana fizica nerezidenta devenita rezidenta in Romania este supusa impozitarii pentru veniturile obtinute din orice sursa, atat din Romania, cat si din afara ei. Conform modificarilor, aceste venituri urmeaza a fi impozitate incepand cu anul calendaristic urmator celui in care persoana fizica a obtinut rezidenta.
Concret, Codul fiscal prevede ca, de la 1 ianuarie 2012, persoanele fizice nerezidente al caror centru de interese vitale ale persoanei este amplasat in Romania sau care sunt prezente in Romania pentru o perioada sau mai multe perioade ce depasesc in total 183 de zile, pe parcursul oricarui interval de 12 luni consecutive, care se incheie in anul calendaristic vizat, vor fi supuse impozitului pe venit pentru veniturile obtinute din orice sursa, atat din Romania, cat si din afara Romaniei, incepand cu data de 1 ianuarie a anului calendaristic urmator anului in care acestia devin rezidenti in Romania.
Pentru aplicarea acestor prevederi, Finantele au publicat recent un ordin sa reglementeze modul in care autoritatile vor obtine date referitoare la persoanele fizice care sosesc pe teritoriul Romaniei si solicita rezidenta fiscala in tara noastra sau persoanele care pleaca din tara si solicita scoaterea din evidenta autoritatilor fiscale romane. Este vorba despre Ordinul MFP nr. 74/2011, publicat in Monitorul Oficial nr. 73 din 30 ianuarie 2012.
Spre exemplu, actul normativ introduce obligativitatea ca persoanele nerezidente sa se inregistreze la autoritatea fiscala competenta in a carei raza teritoriala persoana fizica isi au domiciliul fiscal in 30 de zile de la implinirea termenului de 183 de zile de prezenta in Romania. Pentru asta, aceste persoane vor completa un "Chestionar pentru stabilirea rezidentei fiscale a persoanei fizice la sosirea in Romania", la care vor atasa:
- copia pasaportului, valabil, iar cetatenii Uniunii Europene vor anexa copia pasaportului sau a documentului national de identitate, valabil;
- certificatul de rezidenta fiscala eliberat de autoritatea competenta a statului strain cu care Romania are incheiata conventie de evitare a dublei impuneri sau un alt document eliberat de catre o alta autoritate decat cea fiscala, care are atributii in domeniul certificarii rezidentei fiscale conform legislatiei interne a acelui stat, in original sau in copie legalizata, insotite de o traducere autorizata in limba roman, certificat/document care este valabil pentru anul/anii pentru care este emis;
- documente care atesta existenta unei locuinte in Romania a persoanei fizice, locuinta care poate fi in proprietate sau inchiriata, dar care ramane disponibila oricand pentru aceasta persoana si/sau familia sa.
Autoritatea fiscala competenta va analiza indeplinirea conditiilor de rezidenta in functie de situatia concreta a persoanei fizice si va stabili daca persoana fizica nerezidenta pastreaza rezidenta fiscala a celuilalt stat sau va fi persoana fizica rezidenta fiscal in Romania.
In termen de 30 de zile de la depunerea formularului, autoritatea fiscala va notifica persoana fizica daca aceasta are obligatie fiscala integrala in Romania sau va fi impusa numai pentru veniturile obtinute din Romania. In cazul obligatiei fiscale integrale, persoana fizica rezidenta este supusa impozitului pe venit pentru veniturile obtinute din orice sursa, atat din Romania, cat si din afara Romaniei.
In situatia in care, pe baza documentatiei prezentate de persoana fizica pentru stabilirea rezidentei fiscale in Romania, intervin modificari fata de datele inscrise in notificarea emisa de autoritate, aceasta va efectua o noua notificare si o va anula pe cea precedenta, pentru corectarea obligatiei fiscale ce ii revine in Romania persoanei fizice respective, pe baza noilor informatii.
Stabilirea rezidentei la plecarea din Romania
In schimb, atunci cand vrea sa plece din Romania, o persoana fizica rezidenta are obligatia sa inregistreze cu 30 de zile inaintea plecarii din Romania formularul „Chestionar pentru stabilirea rezidentei fiscale a persoanei fizice la plecarea din Romania” la autoritatea fiscala competenta unde a inregistrat formularul „Chestionar pentru stabilirea rezidentei fiscale a persoanei fizice la sosirea in Romania”, daca persoana in cauza nu a informat cu privire la schimbarea domiciliului/locuintei permanente.
Potrivit noului act normativ, autoritatea fiscala analizeaza indeplinirea conditiilor de rezidenta in functie de situatia concreta si stabileste daca persoana fizica rezidenta fiscal in Romania pastreaza rezidenta in tara noastra potrivit conventiei de evitare a dublei impuneri, respectiv Codului Fiscal, sau este persoana fizica nerezidenta in Romania.
In termen de 15 zile de la depunerea formularului, autoritatea fiscala va notifica persoanei fizice daca aceasta are in continuare obligatie fiscala integrala in Romania sau va fi scoasa/mentinuta din/in evidentele fiscale.
In cazul obligatiei fiscale integrale, persoana fizica rezidenta este supusa in continuare impozitului pe venit pentru veniturile obtinute din orice sursa, atat din Romania, cat si din afara Romaniei.
Daca ulterior inregistrarii formularului persoana fizica rezidenta romana, cu domiciliul in Romania, dovedeste schimbarea rezidentei intr-un stat cu care Romania are incheiata conventie de evitare a dublei impuneri, aceasta va anexa la formularul mai sus mentionat certificatul de rezidenta fiscala emis de autoritatea competenta a statului care il considera rezident fiscal sau un alt document eliberat de catre o alta autoritate decat cea fiscala, care are atributii in domeniul certificarii rezidentei fiscale, in vederea aplicarii prevederilor conventiei. Persoana fizica rezidenta romana, cu domiciliul in Romania, va continua sa fie considerata rezidenta in Romania, avand obligatie fiscala integrala pana la sfarsitul anului calendaristic in care a facut dovada schimbarii rezidentei fiscale in alt stat cu care Romania are incheiata conventie de evitare a dublei impuneri.
Persoana fizica rezidenta romana, cu domiciliul in Romania, care pleaca intr-un stat cu care Romania nu are incheiata conventie de evitare a dublei impuneri, completeaza formularul „Chestionar pentru stabilirea rezidentei fiscale a persoanei fizice la plecarea din Romania” si este obligata in continuare la plata impozitului pe veniturile obtinute din orice sursa, atat din Romania, cat si din afara Romaniei, pentru anul calendaristic in care persoana fizica paraseste tara noastra, precum si in urmatorii 3 ani calendaristici.
Persoana fizica nerezidenta care a avut obligatia completarii formularului „Chestionar pentru stabilirea rezidentei fiscale a persoanei fizice la sosirea in Romania” si a obtinut pe perioada sederii in Romania rezidenta fiscala in tara noastra va completa la parasirea teritoriului Romaniei numai formularul „Chestionar pentru stabilirea rezidentei fiscale a persoanei fizice la plecarea din Romania” si nu va mai face dovada schimbarii rezidentei fiscale intr-un alt stat. Aceasta va fi considerata rezidenta fiscal in Romania pana la sfarsitul anului calendaristic in care a intervenit schimbarea in urma careia persoana fizica paraseste Romania avand si pentru acest an obligatie fiscala integrala in Romania.
Persoana fizica nerezidenta care pe perioada sederii in Romania si-a dovedit rezidenta intr-un stat cu care Romania are incheiata conventie de evitare a dublei impuneri si care a avut obligatia completarii formularului „Chestionar pentru stabilirea rezidentei fiscale a persoanei fizice la sosirea in Romania” va completa la parasirea teritoriului Romaniei „Chestionar pentru stabilirea rezidentei fiscale a persoanei fizice la plecarea din Romania”.