Persoanele juridice care au obligatia sa se inregistreze ca platitori TVA, ca urmare a depasirii plafonului legal de scutire, trebuie sa depuna pana luni declaratiile de mentiuni (010) prin care sa se inregistreze in scopuri TVA.
Reamintim ca pot aplica regimul special de scutire de TVA pentru livrari de bunuri si prestari de servicii persoanele impozabile stabilite in Romania a caror cifra de afaceri anuala, declarata sau realizata, este inferioara plafonului de 35.000 euro (calculati la cursul Bancii Nationale a Romaniei de la data aderarii la Uniunea Europeana - 1 euro = 3,3817 lei).
Atentie! 35000 euro x 3,3817 lei = 118359,5. Suma se rotunjeste la urmatoarea mie, potrivit Codului Fiscal, ceea ce inseamna ca plafonul de scutire de TVA este de 119.000 lei.
De aceasta facilitate pot beneficia persoanele juridice, asocierile si alte entitati fara personalitate juridica, dar si persoanele fizice care desfasoara activitati economice in mod independent sau exercita profesii libere.
De asemenea, de plafonul special de scutire TVA mai pot beneficia si persoanele fizice, altele decat cele care desfasoara activitati economice in mod independent sau exercita profesii libere.
Cifra de afaceri care serveste drept referinta pentru aplicarea scutirii de taxa este constituita din valoarea totala a livrarilor de bunuri si a prestarilor de servicii efectuate de persoana impozabila in cursul unui an calendaristic, care ar fi taxabile daca nu ar fi desfasurate de o mica intreprindere, operatiunile rezultate din activitati economice pentru care locul livrarii/prestarii se considera ca fiind in strainatate, daca taxa ar fi deductibila, in cazul in care aceste operatiuni ar fi fost realizate in Romania, operatiunile scutite cu drept de deducere si cele scutite fara drept de deducere, daca acestea nu sunt accesorii activitatii principale, cu exceptia:
- livrarilor de active fixe corporale sau necorporale, efectuate de persoana impozabila;
- livrarilor intracomunitare de mijloace de transport noi.
Totusi, in cazul in care depasesc acest plafon de 35.000 de euro, contribuabilii mentionati sunt obligati sa se inregistreze ca platitori de TVA prin depunerea anumitor declaratii.
Astfel persoanele juridice, asocierile si alte entitati fara personalitate juridica trebuie sa depuna formularul 010 pana luni, 12 decembrie, in timp ce persoanele fizice care desfasoara activitati economice in mod independent sau exercita profesii libere au obligatia de a depune pana la aceeasi data formularul 070.
Tot 10 ianuarie este data limita si pentru depunerea declaratiei 020 de catre persoanele fizice, altele decat cele care desfasoara activitati economice in mod independent sau exercita profesii libere, care au depasit plafonul legal de scutire TVA.
Toate cele trei formulare se completeaza in dublu exemplar, cu majuscule. Un exemplar se pastreaza de contribuabil, iar celalalt exemplar se depune la organul fiscal competent.
Potrivit ANAF, organul fiscal competent in cazul declaratiilor de mentiuni este reprezentat de organul fiscal in a carui raza teritoriala se afla sursa de venit.
Nu uita! La finalul lunii octombrie,Ministerul Finantelor a a aprobat noi formulare pentru declaratiile 010 si 070.
Descarca de aici noul model al declaratiei 010 sau de aici noul formular 070.
10 ianuarie, termen si pentru fomularul 096
De asemenea, pana in 10 ianuarie trebuie depus la organele fiscale si formularul 096 - Declaratia de mentiuni privind anularea inregistrarii in scopuri de TVA in conditiile art. 152 alin. (7) din Codul Fiscal, in cazul persoanelor impozabile, inregistrate in scopuri de TVA conform art. 153.
Declaratia se depune de persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA conform art. 153 cu perioada fiscala luna calendaristica, care solicita scoaterea din evidenta platitorilor de TVA si care indeplinesc cumulativ urmatoarele conditii: nu au depasit plafonul de scutire de 35.000 euro in cursul anului calendaristic precedent si nu au depasit plafonul de scutire pentru anul in curs calculat proportional cu perioada scursa de la inceputul anului.
Totodata, reamintim ca, la finalul lunii ianuarie, prin Ordinul ANAF nr. 53/2012 (publicat in Monitorul Oficial nr. 60, din 25 ianuarie 2012), s-a aprobat un nou model pentru declaratia privind anularea inregistrarii in scopuri de TVA.
Noul model al formularul 096 a fost necesar in conditiile in care de la inceputul acestui an, Guvernul a modificat procedura de scoatere din evidenta persoanelor inregistrate in scopuri de taxa pe valoarea adaugata (TVA) a contribuabilii a caror cifra de afaceri nu depaseste plafonul de 35.000 euro (119.000 lei).
Potrivit noilor reguli prevazute de OUG nr. 125/2011, persoana impozabila inregistrata in scopuri de TVA care, in cursul anului calendaristic precedent, nu depaseste plafonul de scutire sau plafonul determinat proportional cu perioada ramasa de la infiintare pana la finele anului, poate solicita scoaterea din evidenta persoanelor inregistrate in scopuri de TVA intre data de 1 si 10 a fiecarei luni urmatoare perioadei fiscale aplicate.
Practic, s-a introdus posibilitatea ca persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA care nu au depasit plafonul de scutire de 119.000 lei, in anul precedent, sa poata solicita scoaterea din evidenta si aplicarea regimului special de scutire, oricand in cursul anului urmator (in functie de perioada fiscala aplicata), cu conditia sa nu depaseasca plafonul de scutire nici pana la data solicitarii scoaterii din evidenta (se calculeaza proportional cu perioada scursa de la inceputul anului, fractiunea de luna considerandu-se o luna calendaristica intreaga). Cititi mai multe despre acest subiect AICI
In reglementarea anterioara, care s-a aplicat pana la 31 decembrie 2011, contribuabilii inregistrati in scopuri de TVA, care nu depaseau plafonul de scutire, putea solicita scoaterea din evidenta TVA numai la inceputul fiecarui an, doar pana la data de 20 ianuarie.