- ar determina o atingere grava a libertatii de a desfasura o activitate
comerciala a Netlog deoarece l-ar obliga sa instituie un sistem informatic complex, costisitor, permanent si pe cheltuiala sa exclusiva;
- ar putea sa aduca atingere drepturilor fundamentale ale utilizatorilor serviciilor sale, – mai precis dreptului lor la protectia datelor cu caracter personal, precum si libertatii lor de a primi si de a transmite informatii, aceste drepturi fiind protejate prin Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene;
- ar risca sa aduca atingere libertatii de informare, din moment ce ar fi posibil ca acest sistem sa nu faca in mod suficient distinctia intre un continut ilicit si un continut licit, astfel ca utilizarea lui ar putea avea drept consecinta blocarea comunicatiilor cu continut licit.
Comunicatul de presa al CEJ este deja public, iar decizia integrala va fi postata pe site-ul institutiei in cursul zilei de astazi.
Impreuna cu cei de la EDRi si ApTI am pregatit o serie de intrebari frecvente, prin care sa puteti intelege mai usor implicatiile acestui caz:
Aceasta decizie reprezinta o noua victorie pentru libertatile fundamentale?
Da. Intr-un climat politic in care caracteristicile de baza ale Internetului, asa cum il stim astazi, sunt in joc, decizia judecatorilor europeni atrage din nou atentia asupra importantei evitarii supraincarcarii instrumentelor de comunicare cu tehnologii restrictive. Acest lucru este crucial pentru protectia drepturilor omului pe Internet, precum si a importantei economice a acestuia.
Pentru a doua oara in decurs de cateva luni, Curtea de Justitie a Uniunii Europene a subliniat importanta unui Internet deschis si liber, care respecta libertatile fundamentale, precum libertatea de comunicare, viata privata si libertatea de a desfasura activitati economice.
Vezi restul intrebarilor pe apti.ro.
Comentarii articol (4)