Un punct forte al lucrarii il reprezinta initiativa salutara de a veni in intampinarea cititorului si a-l ajuta sa gaseasca usor informatiile pe care le cauta, atat prin crearea indexului alfabetic al termenilor cheie, cat mai ales prin tabelul de corespondenta de la finalul lucrarii, care trece in revista fiecare articol din NCC prin raportare la reglementarile preluate din vechiul Cod sau din legislatia transpusa in NCC. Utilitatea este dubla: este foarte usor ca la o prima vedere sa identifici rapid care este noul numar al unui articol pe care memoria legata de vechiul Cod se obisnuise sa il stie sub un anumit numar; de asemenea, ai un indicator facil pentru gasirea noutatilor introduse in NCC.
In ce priveste continutul, in primul rand, autorii au efectuat o comparatie cu vechea reglementare si au punctat noutatile aduse de NCC. Astfel, cititorul obisnuit cu vechiul Cod civil este rapid scos din rutina acestuia si edificat asupra chestiunilor noi, ce merita o atentie deosebita. Un plus sta si in mentionarea noutatilor prin raportare nu doar la legislatia existenta anterior intrarii in vigoare a NCC, ci si la doctrina.
Cateva exemple de noi reglementari care intra in sfera de interes a celor specializati in drept civil ar fi: regimul logodnei, conventia matrimoniala (popular stiut drept contractul prenuptial), noua clasificare a bunurilor, cazurile in care o imbogatire este considerata justificata, introducerea sistemului de publicitate imobiliara reala (cand dreptul de proprietate se dobandeste prin inscriere in cartea funciara, potrivit art. 557 alin. 4 NCC).
Atentia specialistilor in drept comercial ar trebui sa fie atrasa de: dreptul debitorului de a alege el bunurile de gen pe care s-a obligat sa le predea (vezi art. 1486 din NCC); posibilitatea dovedirii efectuarii platii prin orice mijloace, indiferent de valoare (vezi art. 1499 din NCC; prezumtia ca debitorul a platit si dobanzile, daca creditorul ii da chitanta prin care consemneaza ca a primit prestatia principala (vezi art. 1501 din NCC).
Studiul comparativ nu este, insa, aprofundat, autorii ignorand alte elemente de noutate, cum ar fi: introducerea printre izvoarele de drept a unor noi uzante, si anume a „uzurilor profesionale” (vezi art. 1 din NCC); clauzele neuzuale din contracte (vezi art. 1203 din NCC), care trebuie „acceptate, in mod expres, in scris, de cealalta parte” si care au suscitat discutii deosebite in practica; stabilirea datei platii prin virament bancar ca fiind cea la care contul creditorului a fost alimentat (vezi art. 1497 din NCC); reglementarea arvunei (vezi art. 1544 - 1546 din NCC); reglementarea transferului riscului contractului de la antreprenor la beneficiar in cazul pasivitatii beneficiarului si obligatia antreprenorului sa ceara rezilierea contractului, in cazul in care continuarea lucrarilor poate ameninta sanatatea sau integritatea corporala a persoanelor (vezi art. 1859 din NCC).
In al doilea rand, prin notele explicative de la subsolul unor articole ori serii de articole, autorii incearca sa descopere intelesul acestora, dincolo de limbajul criptic juridic. Daca in cele mai multe cazuri reusesc sa „decripteze” continutul prevederilor legale si prin aceasta sa aduca un veritabil plus de valoare (vezi, de exemplu, explicatiile aduse modalitatii de inregistrare a cererii de inscriere in cartea funciara de sub art. 890 – Data producerii efectelor inscrierilor din NCC, cele privind art. 1478 – Plata facuta unui creditor aparent), in unele cazuri se limiteaza doar la a parafraza articolul dorit a fi explicat sau comentat (vezi nota de la art. 1860 – Pieirea lucrarii inainte de receptie).
In al treilea rand, autorii au laudabilul curaj de a-si formula propriile opinii cu privire la interpretarea noilor prevederi legale. Astfel, de exemplu, incearca sa sintetizeze limitele exercitarii dreptului de proprietate (vezi nota de sub art. 556 NCC), identifica o necorelare a prevederilor referitoare la novatie si delegatie (vezi nota de sub Titlul VI. – Transmisiunea si transformarea obligatiilor din NCC).
In concluzie, lucrarea „Noul Cod Civil. Note. Corelatii” reprezinta un instrument util pentru profesionistii din domeniul juridic, precum si pentru publicul larg ce doreste sa desluseasca litera legii intr-un limbaj mai apropiat celui obisnuit, iar pentru autori aceasta lucrare constituie un bun inceput.