Am mare nevoie de ajutor!! Am de realizat o lucrare de licenta cu titlul "DREPTURILE SUCCESORALE ALE SOTULUI SUPRAVIETUITOR" pe baza noilor reglementari.(2011) Sincera sa fiu, nu stiu de unde sa incep, fiind in mare "criza" de material didactic. Ceea ce am citit in NCC nu-mi este de ajuns, decat eventual pentru cateva aspecte comparative intre vechea si noua legislatie. As fi etern recunoscatoare daca as avea un punct de reper cel putin, sau ceva sugestii. VA MULTUMESC!
avand in vedere "prospetimea" noilor reglementari eruditii nu au apucat sa se puna de acord in foarte multe puncte de vedere, astfel jurisprudenta este destul de saraca la acest moment. exista totusi diverse coduri adnotate si diverse lucrari de specialitate la care puteti apela.
incercati sa introduceti si elemente de drept comparat.
Meritul Noului cod civil în acest domeniu este acela de fi scăpat cumva de obsesia originalităţii şi a inovaţiei, de simptomele pretenţiei de a fi altfel. E aproape la fel.
In aceasta materie NCC este vechiul C. civ corelat cu dispoziţiile Legii 319/1944 pentru dreptul de moştenire al soţului supravieţuitor (de natură să înlăture multe controverse)
Sotul supravietuitor are: (ca si pana acum)
- un drept de mostenire in concurs cu oricare dintre clasele de mostenitori - vezi art 972
- un drept de mostenire special asupra mobilierului si obiectelor de uz casnic - art 974 (au disparut darurile de nunta ;)
- un drept temporar de abitate - art 973
Tratatele vechi va pot fi de mare ajutor in realizarea lucrarii de licenta.
Si daca veti gasi prin ele discutii de genul: "Problema concursului sotului supravietuitor cu doua clase" (Deak) ... veti avea ce sa "povestiti", dar si sa aratati ca a disparut problema = a fost rezolvata de art 972 alin 2
A! Sa nu uit! Cred ca ar merita discutat pe undeva si despre clauza de preciput (au aparut deja controverse cu privire la natura ei juridica - google le stie ;)
Succesiune
ametist
Soti fara copii. Unul dintre ei decedeaza. Cum se face succesiunea? Cine participa de drept la succesiune? Cui revine averea defunctului? (vezi toată discuția)