avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 847 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Dezbatere succesorala. Drepturile sotului ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Dezbatere succesorala. Drepturile sotului supravietuitor

buna ziua. spuneti-mi va rog daca sotul a decedat iar cumnata mea cu care sant in pragul dezbaterii succesiunii va pune in masa succesorala , mobilierul si electrocasnicele voi fi nevoita sa o despagubesc in bani s-au imi vor revenii mie ca sotie , pt ca am inteles ca ea nu ar avea drept asupra lor dar tot le pune in masa succesorala ,de ce ?am uitat sa va spun ca sotul nu are parinti in viata ,nici copii nu am avut.
Cel mai recent răspuns: ContSters250994 , utilizator 10:25, 29 Mai 2013
Bunurile casnice, ce apartin gospodariei sunt ale dvs, ale sotiei supravituitoare.
va multumesc pt raspuns dar totusi am inteles ca vor fi puse in masa succesorala ,ca vor fi evaluate ,ca imi raman mie dar va trebui sa dau cota din ele (sulta ) cumnatei desi nu a contribuit cu nimic .asa i-ar fi spus avocatul ei .este posibil?
buna dimineata .va rog frumos rasoundeti-mi si mie sa stiu ce am de facut in legatura cu bunurile casnice (intrebarea din 28 .05.2013 ).va multumesc pt intelegere.
doamna, aveti art 974 NCC - drept sepcial de mostenire al sotului supravietuitor.
Cand nu vine in concurs cu descendentii defunctului, sotul supravietuitor mosteneste pe langa cota stabilita potrivit art.972, mobilierul si obiectele de uz casnic care au fost afectate folosintei comune a sotilor.
Din categiria bunurilor care formeaza obiectului dreptului special al sotului supravietuitor nu fac parte darurile de nunta.

iar la art.973 NCC este stipulat dreptul de abitatie al sotului supravietuitor.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Succesiune casnicie fara copii bazna bazna Buna ziua. Mi-a decedat sotul si vreau sa dezbat succesiunea. Am apartament , masini si alte bunuri. Nu am copii si sotul are doar o sora. Pe cine trebuie sa ... (vezi toată discuția)
Urgenta maxima!!! cristina__stoica cristina__stoica Am mare nevoie de ajutor!! Am de realizat o lucrare de licenta cu titlul \"DREPTURILE SUCCESORALE ALE SOTULUI SUPRAVIETUITOR\" pe baza noilor ... (vezi toată discuția)
Mostenire ContSters256193 ContSters256193 Buna ziua! In urma divortului, am facut partajul. Daca tatal copilului s-a recasatorit, sotia lui actuala are drept de mostenire la proprietatile acestuia in ... (vezi toată discuția)