Punerea pe piata a acestor marfuri sau a oricaror marfuri care încalca proprietatea intelectuala provoaca daune considerabile producatorilor, comerciantilor si titularilor acestor drepturi care respecta legea. În anumite cazuri, aceste marfuri pun în pericol sanatatea si siguranta consumatorilor.
Proiectul de lege propune ca aria de aplicabilitate a legii sa fie extinsa asupra tuturor marfurilor care intra sau ies din România, aflate sub supraveghere vamala, precum si a marfurilor intrate în proprietatea privata a statului prin confiscare sau abandon la autoritatea vamala.
Proiectul de lege include brevetele de soiuri de plante în categoria drepturilor de proprietate intelectuala protejate. De asemenea, elimina taxa pentru procesarea cererii de interventie si elimina garantia depusa de titularii de drepturi de proprietate intelectuala pentru marfurile susceptibile a aduce atingere unui drept de proprietate intelectuala.
Sunt stabilite informatiile obligatorii pe care trebuie sa le contina o cerere de interventie si conditiile în care autoritatea vamala poate interveni. Termenul de acceptare a cererii de interventie a fost modificat de la 10 zile lucratoare la 30 de zile lucratoare. În cazul marfurilor perisabile, susceptibile a încalca un drept de proprietate intelectuala, a fost stabilit un termen de 3 zile lucratoare pentru interventia autoritatii vamale.
Proiectul introduce o procedura simplificata care sa permita ca marfurile care aduc atingere anumitor drepturi de proprietate intelectuala sa fie distruse fara initierea unei proceduri în instanta pentru stabilirea încalcarii respectivelor drepturi. De asemenea, introduce o procedura speciala în cazul marfurilor care încalca un drept asupra modelelor si desenelor industriale, brevetelor de inventie, certificatelor suplimentare de protectie, brevetelor de soi.
Proiectul propune si cresterea cuantumului amenzilor pentru încalcarea prevederilor legale.
Astfel, se sanctioneaza cu amenda de la 30 la 100 milioane lei (fata de amenda de la 30 la 50 de milioane lei cât este prevazuta acum) si confiscarea marfurilor fapta declarantului/destinatarului/detinatorului marfurilor de a introduce sau scoate de pe teritoriul României marfurile stabilite ca aduc atingere unui drept de proprietate intelectuala.
Cu amenda de la 30 la 100 milioane lei (fata de amenda de la 30 la 50 de milioane lei cât este prevazuta acum) se sanctioneaza neîndeplinirea, de catre titularul dreptului, a obligatiei ca, în termen de 15 zile de la încetarea protectiei dreptului de proprietate intelectuala pe teritoriul României, sa înstiinteze Autoritatea Nationala a Vamilor cu privire la aceasta.
Cu amenda de la 30 la 100 milioane lei (fata de amenda de la 10 la 20 de milioane lei cât este prevazuta acum) se sanctioneaza neîndeplinirea obligatiei de a nu comercializa marfurile pentru care s-a dovedit ca aduc atingere unui drept de proprietate intelectuala si care au fost predate cu titlu gratuit catre institutii din domeniul ocrotirii sociale, organizatii sau asociatii nonprofit cu caracter umanitar, asociatii ori cluburi sportive, institutii de învatamânt sau persoanelor fizice care au avut de suferit de pe urma dezastrelor, daca exista acordul scris al titularului dreptului si daca sunt marfuri apte pentru consumul sau uzul persoanelor fizice, cu conditia de a nu fi comercializate.
De asemenea, proiectul de lege propune abrogarea Legii nr. 202/2000 privind unele masuri pentru asigurarea respectarii drepturilor de proprietate intelectuala în cadrul operatiunilor de vamuire si înlocuirea ei cu prezenta lege.
Modificarile promovate prin proiectul de lege armonizeaza legislatia cu noul acquis comunitar si rezolva disfunctionalitatile observate în aplicarea legii.
Proiectul de Lege propune ca prevederile legale sa intre în vigoare în 60 de zile de la data publicarii în Monitorul Oficial al României.
Proiectul de Lege va fi transmis Parlamentului, spre dezbatere si adoptare.
Comentarii articol (0)