Prevederea este inclusa în Normele de aplicare a Legii nr. 344/2005 privind unele masuri pentru asigurarea drepturilor de proprietate intelectuala în cadrul operatiunilor de vamuire, adoptata de Guvern în sedinta din 19 ianuarie.
Potrivit actului normativ, daca o declaratie vamala se refera atât la marfuri susceptibile a aduce atingere unui drept de proprietate intelectuala, cât si la marfuri care nu se afla în aceasta situatie, se procedeaza astfel:
- autoritatea vamala invalideaza declaratia vamala depusa initial - declarantul depune o declaratie vamala pentru marfurile care sunt susceptibile a încalca un drept de proprietate intelectuala - autoritatea vamala evidentiaza pe factura prezentata numarul adeverintei de retinere a bunurilor, cantitatea si valoarea marfurilor retinute.
În situatia în care autoritatea vamala retine marfuri susceptibile de a fi contrafacute, aceasta notifica titularul dreptului de proprietate intelectuala si declarantul/detinatorul/destinatarul marfurilor.
De asemenea, actul normativ contine explicatii despre tipul de informatii (documente, fotografii) care trebuie incluse în cererile de interventie astfel încât autoritatea vamala sa fie în masura sa recunoasca rapid marfurile susceptibile de a încalca un drept de proprietate intelectuala si documentele obligatorii care însotesc cererea de interventie a autoritatii vamale.
Daca exista o încalcare a Legii privind unele masuri pentru asigurarea drepturilor de proprietate intelectuala în cadrul operatiunilor de vamuire, titularul dreptului de proprietate intelectuala trebuie sa înainteze o cererea de interventie la Autoritatea Nationala a Vamilor. Autoritatea vamala proceseaza si informeaza în scris despre decizia sa, în termen de 30 de zile lucratoare.
Normele de aplicare a Legii nr. 344/2005 privind unele masuri pentru asigurarea drepturilor de proprietate intelectuala în cadrul operatiunilor de vamuire stabilesc procedura de întocmire, de depunere si prelucrarea a cererii de interventie a autoritatii vamale, forma si continutul cererii de interventie a autoritatii vamale si instructiunile de completare a acesteia.
Pentru diferite tipuri de drepturi de proprietate intelectuala trebuie precizate persoanele fizice si juridice care pot reprezenta titularul dreptului sau orice persoana autorizata sa utilizeze acest drept.
Distrugerea marfurilor dovedite ca aduc atingere unui drept de proprietate intelectuala se face conform OG nr. 128/1998 pentru reglementarea modului si conditiilor de valorificare a bunurilor legal confiscate sau intrate, potrivit legii, în proprietatea privata a statului. Toate cheltuielile legate de distrugere sunt suportate de titularul dreptului.
Atât Legea nr. 344/2005, publicata în Monitorul Oficial în data de 5.12.2005, cât si Normele de aplicare a acestui act normativ vor intra în vigoare în 3 februarie 2006.
La aceeasi data se abroga si HG nr. 301/2001 privind aprobarea Normelor metodologice pentru aplicarea Legii nr. 202/2000 privind unele masuri pentru asigurarea respectarii drepturilor de proprietate intelectuala în cadrul operatiunilor de vamuire.
Prin completarea legislatiei privind asigurarea drepturilor de proprietate intelectuala în cadrul operatiunilor de vamuire, sunt preluate în legislatia nationala normele europene în domeniul prevenirii si combaterii traficului cu marfuri contrafacute si pirat.
Comentarii articol (0)