avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 546 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... unic distribuitor - exclusivitate in comercializare?
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

unic distribuitor - exclusivitate in comercializare?

Buna ziua,
Am ceva nelamuriri in ceea ce priveste libera distributie a unor produse pe piata. Este foarte corect ca, un producator poate oferi exclusivitate de distributie unui distribuitor pe o tara(regiune).
Din cunostintele mele, relatia de unic importator si distribuitor este data doar in relatia Producator - Comerciant. Adica eu, Producatorul, vand doar tie, Distribuitorul X in Romania. Foarte de acord cu acest fapt.
De asmenea sunt foarte de acord cu notiunea de "consemn pe marca" care este pusa in vama, in vederea deciziei daca acel produs aduce atingere dreptului de proprietate intelectuala (sa nu fie contrafacut, piraterie, sau multimplicat fara acordul Producatorului). Protejam introducerea in tara a produselor contrafacute. Ne-am cam saturat de produse gen: Pannasonic, Sonny, Nikke, etc....

Dar, cat timp, eu cumpar produsele protejate prin marca de la alt distribuitor din USA, nu incalca dreptul la proprietate intelectuala(legea 344/2005, pentru ca sunt fabricate chiar de producator, autentificate), platesc taxele de rigoare impuse de statul roman, exista vreo lege care ma poate impiedica sa le comercializez?
Nu interferez deloc in contractul lor Producator - Distribuitor.

Va multumesc
Cel mai recent răspuns: aciumbrudean , utilizator 11:15, 18 Mai 2009
Legea nr.344/2005 dispune prin art.1:
Art. 1. - Dispozitiile prezentei legi se aplica marfurilor susceptibile a aduce atingere unui drept de proprietate intelectuala, care:
a) intra sau ies de pe teritoriul Romaniei, inclusiv in/din zone libere sau antrepozite libere;
b) sunt declarate la autoritatea vamala in vederea plasarii sub un regim vamal definitiv sau suspensiv ori in vederea reexportului;
c) sunt plasate sub un regim vamal suspensiv;
d) se afla sub supraveghere vamala, in orice alte situatii;
e) nu au fost declarate la intrarea sau iesirea din tara si sunt descoperite de autoritatea vamala in timpul controalelor vamale efectuate potrivit legii;
f) au intrat in proprietatea privata a statului prin confiscare sau abandon la autoritatea vamala.
De asemenea, prevede la art.2:
Art. 2. -
(1) Prezenta lege nu se aplica marfurilor care sunt obiect al dreptului de proprietate intelectuala protejat si care au fost fabricate cu consimtamantul titularului dreptului, dar se afla fara consimtamantul acestuia in una dintre situatiile la care face referire art. 1.

Si atunci problema este daca se aplica sau nu dispozitiile acestui act normativ, in situatia de fata.Este destul de incalcita speta.Consider ca va poate lamuri cu competenta, Consilului Concurentei.
Vedeti si aici mai multe informatii:
[ link extern ]
Va multumesc pentru raspuns.

Din ceea ce citesc reiese ca, atata timp cat produsele sunt fabricate chiar de catre propietarul marcii (adica NU sunt contrafacute)nu exista nimeni care sa ma impiedice in distributia lor. Reprezentantul oficial are doar datoria de a verifica autenticitatea marcii.
Asta este si varianta domniilor de la vama, dar "distribuitorul" pretinde ca numai el poate distribui. Face orice sa amane autentificarea marfii.
Ex: a venit in ultima zi pentru autentificare si a realizat ca nu poate sa-si de seama daca produsul este autentic sau nu si a cerut prelungire de termen.
Daca ma mai poate ajuta cineva cu sfaturi.....as fi cel mai fericit!!!

Cred ca cea ma buna solutie este sa contractez un avocat, pentru cu anumite persoane juridice in Romania cred ca pot monopoliza piata sau mai nou, sa mearga la intimidare.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Legalitatea calitatii de "unic distribuitor" mioaram mioaram am intrat de curand in afaceri si ma lovesc deja imposibilitatea de a ma aproviziona de la anumiti producatori, pentru ca, exista deja un "unic distribuitor" ... (vezi toată discuția)
Magazin outlet, drept de comercializare ramosim ramosim Intentionez sa deschid un mazazin outlet. Doresc sa stiu daca exista reglementari privind vanzarile de haine de marca si daca trebuie sa obtin de la titularul ... (vezi toată discuția)
Marfuri retinute in vama sub incidenta legii 344/2005 vizitator curios vizitator curios In data de 15.06.2009, firma a fost anuntat in momentul vamuirii marfurilor, ca acestea vor retinute in vama de frontiera deoarece intra sub Legii ... (vezi toată discuția)