avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 370 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... Legalitatea calitatii de "unic distribuitor"
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

Legalitatea calitatii de "unic distribuitor"

am intrat de curand in afaceri si ma lovesc deja imposibilitatea de a ma aproviziona de la anumiti producatori, pentru ca, exista deja un "unic distribuitor" al marcii alese. Este legala o astfel de procedura? Nu este un atentat la interesul consumatorului care este in felul acesta este obligat sa plateasca pretul impus de acel "unic distribuitor" ?
Cel mai recent răspuns: aciumbrudean , utilizator 15:22, 13 Mai 2009
Da este legala. Fiecare producator este liber sa-si distribuie produsele asa cum considera de cuviinta.
Cand spui ca discul lui Newton e "colorat" nu minti, deoarece el e intradevar colorat daca e nemiscat.
Cand spui ca e "alb" nu minti nici atunci, deoarece el e intradevar alb daca se invarte repede.


Tot astfel, in domeniul concurential o practica poate fi legala in anumite conditii si al naibi de ilegala in altele.
Ultima modificare: Vineri, 7 Noiembrie 2008
romascanu, moderator
Daca o considerati ilegala puteti urma caile legale.
Motivati de ce si sesizati oraganismele competente.

avocat Claudiu Lascoschi
Contractele de distributie exclusiva sunt in anumite conditii de natura sa limiteze libera concurenta. Asa cum vi s-a spus, daca veti considera ca ati fost lezata prin aceasta practica puteti face sesizari la Consiliul Concurentei. Ar fi bine sa studiati legislatia in vigoare impreuna cu un avocat, pentru a va gasi cea mai potrivita incadrare juridica pentru situatia dvs. in raport cu fiecare din acesti unici distribuitori, precum si sa faceti demersurile necesare pentru a afla cat mai multe despre relatia dintre producator si distribuitorul unic, in fiecare caz in parte.
1. Studiati mai bine piata si diversificati-va activitatea de comert- sunt si alti producatori nu se poate sa lucrati doar intr-o zona de nisa.
2. Apelati la specialisti in materie de distributie si consiliati-va intotdeauna cu acestia cat mai ales cu un avocat specializat si in masura in care interesul dvs pe acel segment de piata este deosebit verificati conditiile in care puteti ataca activitatile pretins ilegale de limitare a concurentei .

Cu stima,
av AIG

Alte discuții în legătură

Unic distribuitor - exclusivitate in comercializare? aciumbrudean aciumbrudean Buna ziua, Am ceva nelamuriri in ceea ce priveste libera distributie a unor produse pe piata. Este foarte corect ca, un producator poate oferi exclusivitate ... (vezi toată discuția)
Clauza de exclusivitate in comertul intracomunitar mmp mmp O firma germana pretinde ca detine exclusivitate de vanzare in Romania a unor echipamente industriale produse de o firma din Spania. Din cate stiu, in baza ... (vezi toată discuția)
Distribuitori autorizati ADRIANA PRICOPE ADRIANA PRICOPE Buna ziua, Am un furnizor, care cred ca este distribuitor autorizat (voi verifica), care imi cere sa introduc in contract urmatorul text: \"Cumparatorul ... (vezi toată discuția)