avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 355 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Legislaţie europeană, CEDO, UE, ... Clauza de exclusivitate in comertul intracomunitar
Discuție deschisă în Legislaţie europeană, CEDO, UE, proceduri europene

Clauza de exclusivitate in comertul intracomunitar

O firma germana pretinde ca detine exclusivitate de vanzare in Romania a unor echipamente industriale produse de o firma din Spania. Din cate stiu, in baza Acordului de aderare la UE, am aderat si la SEE, respectand legislatia in vigoare privind liberul schimb, deci clauza de exclusivitate nu are acoperire in drptul economic comunitar. Intrebarea este; poate firma germana sa pretinda dreptul de exclusivitate, are dreptul firma producatoare sa vanda printr-un singur distribuitor (in cauza, in Romania)?
Cel mai recent răspuns: mmp , utilizator 23:03, 31 Iulie 2013

Prin liber schimb nu se pot interzice clauzele de exclusivitate (contract de distributie exclusiva / contract de agent = contract de reprezentare comerciala, in care se poate include o clauza de exclusivitate teritoriala). In principiu, nu e o clauza abuziva/ilicita.

Liberul schimb tine - sa zic asa - de libertatea economica, ceea ce inseamna ca agentul economic e liber sa posede bunuri, sa le utilizeze si sa dispuna de ele in vederea organizarii si desfasurarii unor activitati economice eficiente.

Clauza de exclusivitate poate fi, uneori, riscanta pentru anumiti producatori dar - intre altele - ofera o garantie ca distribuitorul exclusiv ales nu va distribui si produse contrafacute, adica e, relativ, mai usor de verificat/de controlat ca nu vor fi vandute produse contrafacute dar cu marca producatorului.

Pentru ca o clauza de exclusivitate sa fie considerata abuziva trebuie sa se constate ca este una anticoncurentiala, adica daca se impiedica sau se limiteaza activitatea altor distribuitori, producatori etc.
In instanta se poate dovedi daca prin clauza data se instituie (sau nu) monopol asupra pietei pentru produsul respectiv.
Firma spaniola are dreptul sa aleaga un distribuitor unic pentru un teritoriu dat, cat timp nu se dovedeste (intre altele) ca intelegerea face parte din asa-numitele “intelegeri verticale”, care sunt anticoncurentiale, deci ilegale.
Trebuie avut in vedere si produsul in discutie - daca e ceva nou pe piata (nou inventat) monopolul se subintelege, e legal, as zice, pentru ca… nu exista concurenta…

Multumesc pentru raspuns, este lamuritor. Cam asa ma gandeam sie u, ca totusi este dreptul producatorului sa aleaga prin cine vinde. Dar parerea unui specialist ma ajuta. Multumesc.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Legalitatea calitatii de "unic distribuitor" mioaram mioaram am intrat de curand in afaceri si ma lovesc deja imposibilitatea de a ma aproviziona de la anumiti producatori, pentru ca, exista deja un "unic distribuitor" ... (vezi toată discuția)
Unic distribuitor - exclusivitate in comercializare? aciumbrudean aciumbrudean Buna ziua, Am ceva nelamuriri in ceea ce priveste libera distributie a unor produse pe piata. Este foarte corect ca, un producator poate oferi exclusivitate ... (vezi toată discuția)
Cerere de chemare in judecata noa noa Care este baza legala a unei actiuni in instanta impotriva unei societati care afirma in mod fals faptul ca a produs anumite produse aflate in portofoliul ... (vezi toată discuția)