avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 679 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... distribuitori autorizati
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

distribuitori autorizati

Buna ziua,
Am un furnizor, care cred ca este distribuitor autorizat (voi verifica), care imi cere sa introduc in contract urmatorul text:
"Cumparatorul (adica compania mea) este obligat sa nu comercializeze produse identice (aceeasi marca) cu cele care fac obiectul prezentului Contract, cu exceptia situatiei in care a primit autorizare prealabila scrisa si semnata de catre vanzator".
Intrebarea mea este daca mi se poate interzice sa achizitionez in vederea comercializarii produse de aceeasi marca de la alti distribuitori autorizati din tara sau din strainatate.
Stiu ca licenta de distribuitor autorizat se acorda pentru o anumita arie geografica si prin urmare este posibil sa nu pot achizitiona produsele decat de la distribuitorul autorizat pe aria mea geografica.
Ma poate lamuri cineva in aceasta problema?
Multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: ADRIANA PRICOPE , Avocat 12:26, 29 Iulie 2009
Simplu nu o acceptati ori sa va dovedeasca ca este unic distribuitor al marcii si produselor respective.
Puteti contacta si producatorul in acest sens.
am intrat pe site-ul producatorului si firma respectiva nu apare la sectiunea "parteneri", dar aceasta sectiune se completeaza prin inscriere, la cerere.
Problema pe care nu am inteles-o este cum functioneaza acoperirea zonala a distribuitorului autorizat...
Pai acesta are un contract de distributie exclusiva cu producatorul in care se prevede clar zona, aria geografica unde are dreptul la exclusivitate.
Daca vreau sa cumpar de la un distribuitor autorizat din alta tara si sa la vand in Romania, am voie? Sau daca vreau sa cumpar de la Iasi si sa le vand in Bucuresti?
Cred totusi ca distribuitorul autorizat pe o anumita zona trebuie sa anunte producatorul in cazul in care primeste o cerere de oferta/comanda din afara ariei sale geografice -in acest caz nu pot sa cumpar produsele din alte zone de distributie.
Firma cu care trebuie sa inchei contract nu este distribuitor unic, ca sunt mai multi parteneri pe Bucuresti -prin urmare cred singura situatie in care s-ar aplica clauza aceea din contract ar fi daca as cumpara de la un alt distribuitor autorizat pe Bucuresti

nu ma ajuta nimeni?poate nu am fost destul de coerenta...solicitati lamuriri
Ultima modificare: Vineri, 24 Iulie 2009
ADRIANA PRICOPE, Avocat
revin cu aceeasi clauza:
"Cumparatorul este obligat să nu comercializeze produse identice (aceeasi marca, originale) cu cele care fac obiectul prezentului Contract, cu excepţia situaţiei în care a primit autorizare prealabilă scrisă şi semnată de către Vanzator" -prin urmare nu am voie sa achizitionez produse de la alt distribuitor (autorizat) din tara sau din strainatate.

pot sa determin vanzatorul sa renunte la aceasta clauza (legislatie romana sau a UE)?
daca pastrez aceasta clauza trebuie sa o aduc la cunostinta Consiliului Concurentei ca fiind un acord vertical?
cine stabileste cota de piata a vanzatorului, Consiliul Concurentei sau mi-o calculez eu?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Legalitatea calitatii de "unic distribuitor" mioaram mioaram am intrat de curand in afaceri si ma lovesc deja imposibilitatea de a ma aproviziona de la anumiti producatori, pentru ca, exista deja un "unic distribuitor" ... (vezi toată discuția)
Infiintare magazin haine firma popescuadrianacatalina popescuadrianacatalina sunt interesata sa cumpar haine de firma din diferite tari si sa mi infiintez magazin in romania.De exemplu haine de la Diesel,Kelvin Klein,Zara,H&M,Miss Sixty ... (vezi toată discuția)
Unic distribuitor - exclusivitate in comercializare? aciumbrudean aciumbrudean Buna ziua, Am ceva nelamuriri in ceea ce priveste libera distributie a unor produse pe piata. Este foarte corect ca, un producator poate oferi exclusivitate ... (vezi toată discuția)