Cauzele principale ale procedurilor de insolventa sunt diverse, incepand de la supraindatorare pana la un management slab al companiilor, au declarat reprezentantii Casei de Insolventa Transilvania (CITR), societatea cu o cota de 25% din piata de insolventa din Romania. Daca in anul 2011 multe proiecte nu s-au finalizat din cauza lipsei banilor, in 2012 se preconizeaza ca profitabilitatea companiilor mari va scadea, iar domenii precum imobiliarele sau industria vor fi afectate de insolventa, au mai spus acestia.
Managementul slab, neprofitabilitatea sau activitatile ce nu genereaza profit, ci pierdere, sunt cateva dintre problemele cu care se confrunta firmele si care pot duce la insolventa, au spus reprezentantii CITR in cadrul unei conferinte de presa organizata de companie miercuri, 29 februarie.
"Neprofitabilitatea si supraindatorarea sunt doua
fenomene ce duc la insolventa, insa mai exista si o cauza majora: performantele slabe ale managementului. Astfel, managerii se indatoreaza, nu identifica la timp problema pentru a lua masurile necesare si nu stiu sa gestioneze nici cresterea, nici scaderea", a declarat Andrei Cionca, fondator al Casei de Insolventa Transilvania (CITR), in cadrul conferintei.
Insolventa la nivel de tara in 2011. Ce spun cifrele?
Potrivit reprezentantilor CITR, in perioada 2006 - 2008, investitiile au avut ca singur obiectiv extinderea si au vizat volume necorelate cu capacitatea de absorbtie a pietei. Totodata, indatorarea excesiva a fost bazata pe prognoze de crestere nerealiste in contextul crizei economice, ceea ce a determinat cresterea numarului procedurilor de insolventa in anul 2011.
"O serie de proiecte nu au reusit sa ajunga la maturitate, pentru ca nu si-au gasit
sursele de finantare necesare pentru finalizare", a precizat Andrei Cionca.
Potrivit datelor prezentate in cadrul conferintei, regiunile cele mai
afectate de insolventa in 2011 au fost Municipiul Bucuresti si zona limitrofa, cu o pondere de 56,11%, si Ardealul, cu 16,36%.
Acestea sunt urmate de zona de vest a tarii, cu o pondere de 8,18% si de Moldova, cu 8,39%. La polul opus, mai putin afectate, sunt Dobrogea, cu 6,10%, si Oltenia 5,85%.
Vorbind despre schimbarile in ce priveste procedurile de insolventa din anul 2011, Andrei Cionca a concluzionat ca "procedurile au devenit mai complexe si ca piata de insolventa incepe sa se maturizeze si sa se profesionalizeze, facandu-se deja primele fuziuni. Un alt fenomen in 2011 este conversia datoriilor in actiuni, care este din ce in ce mai folosit de companii".
2012, anul insolventei in retail, imobiliare si industrii
In ceea ce priveste previziunile pentru 2012, reprezentantii CITR estimeaza ca printre
domeniile ce se vor confrunta cu situatii de insolvente se numara retail-ul, imobiliarele si industriile, in special industria constructiilor si a materialelor de constructii, industria agro-alimentara si productia de utilaje.
"Va scadea numarul de insolvente, insa va creste numarul de
insolvente importante. Profitabilitatea companiilor mari a scazut, ceea ce va determina reorganizarea lor", a declarat Radu Lotrean, co-fondator al CITR, in cadrul intalnirii de miercuri.
Potrivit lui Lotrean, acest lucru se datoreaza atat lipsei de incredere a bancilor in companii, cat si faptului ca situatiile nu mai pot fi tinute sub control de creditori.
Totodata, "companiile nu mai au bani pentru a-si termina proiectele, ceea ce va aduce companiile mari in fata deciziei de a cere deschiderea procedurii de insolventa. Astfel, managerii vor deveni interesati sa-si restructureze afacerile cu ajutorul administratorilor judiciari – practicieni in insolventa", a mai spus Radu Lotrean.
Comentarii articol (0)