Pe campul unei ferme
In 1820, un fermier grec, Yorgos il chema, in timp ce ara pe camp, undeva pe insula Milos, a dat peste o piatra mai neobisnuita. Atunci a inceput sa o dezgroape cu grija si, sapand din ce in ce mai adanc, a gasit patru statui - trei ale lui Hermes si una a zeitei Afrodita. La trei saptamani dupa intamplatoarea descoperire, o expeditie arheologica a ajuns pe insula, a imbarcat-o pe Afrodita si a dus-o in Franta. Ludovic al XVIII-lea i-a dat numele Venus din Milo, a expus-o la Luvru, unde a devenit una dintre cele mai faimoase opere de arta ale omenirii.
Sub o strada
Pe 21 februarie 1978, niste muncitori sapau o strada din Mexic pentru a monta niste cabluri electrice cand, au dat peste un basorelief de 20 de tone a zeitei aztece Coyolxauhqui. Se pare ca fusese sculptat la inceputurile secolului al XV-lea si ingropat inainte de distrugerea civilizatiei aztece de catre conchistadorii spanioli in 1521. Piatra a fost mutata la 2 metri de locul in care a fost gasita, adica in Muzeul Marelui Templu.
Intr-o gaura din pamant
In 1978 mai bine de 500 de role de film care datau din 1903 pana in 1929 au fost scoase dintr-o groapa din Dawson City, Yukon. In mod normal rolele ar fi trebuit sa fie distruse de timp, insa acestea se pastrasera in stare perfecta.
Sub un pat
Joanne Perez, vaduva celebrului clovn spaniol Pepito, a gasit, in timp ce facea curat sub pat, singura copie existenta cu episodul pilot al serialului TV "I Love Lucy", de mare succes prin anii '50. Pepito jucase in episodul pilot, iar regizorul ii facuse cadou aceasta copie, care fusese uitata sub pat mai bine de 30 de ani.
Pe un perete
Un cuplu din Milwaukee, Wisconsin, l-a rugat pe un expert sa aprecieze valoarea unui tablou pe care il aveau in casa. Daca tot venise pana acolo, cuplul i-a mai aratat un tablou despre care cei doi credeau ca este o reproducere dupa Van Gogh. Spre surpinderea tuturor, se pare ca tabloul era, de fapt, originalul pictat in 1886. Pe 10 martie 1991, acest tablou "Natura moarta cu flori" s-a vandut la licitatie pentru 1,4 milioane de dolari.
Intr-un cufar din pod
In 1961 Barbara Testa, o bibliotecara din Hollywood, a mostenit sase cufere pline de vechituri care apartinusera bunicului sau, James Fraser Gluck, un avocat din Buffalo, care a murit in 1895. De-a lungul a 30 de ani femeia a tot scotocit prin cuferele prafuite gasind tot felul de nimicuri, pana cand in toamna anului 1990 a vazut printre lucrurile de acolo un manuscris de 665 de pagini. S-a dovedit ca fiind manuscrisul original cu scrisul de mana a lui Mark Twain pentru prima jumatate a cartii Huckleberry Finn. Astfel, cele doua jumatati a celui mai important roman american au fost reunite.
La un targ de vechituri
Un analist financiar din Philadelphia isi facea de lucru intr-un targ de vechituri din Adamstown, Pennsylvania, cand atentia i-a fost captata de o rama de lemn. A cumparat-o cu 4 dolari. Ajuns acasa, a scos din rama pictura veche si rupta gasind astfel intre pictura si panoul de lemn o foaie impaturita. Nu era altceva decat o copie din 1776 a Declaratiei de Independenta, una dintre cele 24 care s-au mai pastrat. Pe 13 iunie 1991, a fost vanduta la licitatie pentru 2,4 milioane de dolari.
Mascata sub forma unei parcari de bicilete
Timp de ani buni angajatii muzeului God’s House Tower Archaeology din Southampton, Anglia, isi parcau bicicletele rezemate de o piatra neagra din subsolul cladirii. In 2000, doi egiptologi care analizau exponatele din muzeu si-au dat seama ca acea piatra nu era altceva decat o statuie din secolul al VII-lea d.Hr. reprezentand pe regele Taharqa, un monarh din regiunea in care astazi este Sudanul. Inca a ramas un mister cum a ajuns acolo aceasta sculptura.
Comentarii articol (0)