In 1690, cel care a adus bicicleta in realitate a fost francezul De Sivrac. Acesta a construit o bicicleta denumita "calul de hobby", care spre deosebire de bicicleta de acum, nu avea pedale. O asemenea incercare a fost realizata si de Von Drais care a construit bicicleta din lemn ce avea ghidon si doua roti. Modelul acesta era foarte greu de utilizat.
Cel care se apropie de bicicleta cunoscuta de noi, este fierarul Kirkpatrick Macmillan. In 1840, acesta ajunge la concluzia ca ceea ce ii lipseste dipozitivului realizat de predecesorii sai este PEDALA.
Este de retinut ca initial bicicleta era confectionata din lemn si dispunea de doua roti, cea din fata mai mare si cealalta mica, pe cea din fata fiind montate atat saua, cat si pedalele.
E greu sa ne imaginam cum am merge astazi cu astfel de biciclete, insa pentru a ajunge la bicicleta de astazi a fost nevoie de cateva incercari.
Mai spunem ca Viarengo de Forville, introduce transmisie pe roata din spate, iar medicul veterinar irlandez, John Boyd Dunlop, a introdus in scena pedalele legate cu lant si a schimbat cauciucurile cu pneuri. Mergand mai departe, mentionam ca in secolul XX a luat nastere prima semicursiera ce a fost urmata la scurt timp de primul BMX.
Ciclismul apare in Romania anului 1869
Cu totii stim bancurile cu “Mita biciclista”, dar oare cati dintre noi stiu ca acest personaj este desprins din realitate? Da, Mita biciclista a existat, iar numele ei adevarat este Maria Mihaiescu. Maria Mihaiescu sau, cum o stim noi, "Mita biciclista", a fost una dintre primele reprezentante ale ciclismului romanesc.
Alti adepti ai ciclismului au fost: Barbu Stefanescu-Delavrancea, Stefan Luchian, Alexandru Macedonski si Alexandru Vlahuta.
Daca vine vorba de beneficiile ciclismului, acesta sunt nenumarate:
- iti tonifica muschii si articulatiile,
- reduce stresul,
- arde intre 350 si 700 de calorii pe ora ,
- echilibreaza sistemul respirator marind capacitatea de ventilatie a plamanilor,
- reduce riscul de cancer la colon,
- scade nivelul colesterolului si
- regleaza tensiunea arterial.
Tot ce ai de facut este sa mergi cu bicicleta in locuri agreate de tine si sa-ti testezi limitele, sa faci tot ce iti sta in putinta, sa iti antrenezi corpul pentru ca acesta sa reziste mai mult la un efort mai mare.
Daca vrei sa atingi performanta antreneaza-te zilnic. Cred ca aceasta afirmatie este valabila oricarui sport, ba mai mult si vietii in sine. Prin urmare, daca vrei sa fi fericit, ofera-ti bucurii zilnice. Tu esti in fiecare zi in viata ta, nu doar la final de saptamana. In plus, bicicleta, fie ea medicala sau nu, este regina cabinetelor medicale, fiind eficienta in osteoporoza, coxartroze si in recuperari posttraumatice.
Daca iti faci griji pentru echipament, afla ca poti practica mersul pe bicicleta si fara prea multe echipamente. Daca ai o bicicleta, hainele sport impermeabile si o pereche de manusi este perfect…poti pleca la drum.
Ce ramane de facut? Mergi la o plimbare cu bicicleta si experimenteaza…Daca si maine iti doresti sa mai incerci inseamna ca esti pe drumul cel bun.
Hobisti.ro te provoaca: Gaseste-ti hobby-ul si aloca timp pentru el! Pentru ca, gratuit sau costisitor, hobby-ul te energizeaza si iti aduce bucurie.
Comentarii articol (3)