legally a scris:
(...) aici, in materie de vot , ar fi fost cazul sa se uzeze de stravechiul vot censitar. Iar el sa fi fost oarecum modificat , in sensul ca nu doar cei care detin o anume avere si venituri mai mari sa mearga la vot, ci aceia care au macar niste studii medii, adica , din punct de vedere intelectual sa se situeze cel putin la un nivel mediu( nu ca asta ar insemna ca studiile medii sunt echivalente cu nivelul mediu de pregatire intelectuala) , ca doar stim bine cum se poate obtine si o diploma de bacalaureat.
Mi se pare ca aceasta mica derogare de la egalitatea in drepturi nu ar afecta in nici un fel imaginea unui stat, (...)
In primul rand, propunerea ta incalca prevederile OG nr. 37/2000 privind prevenirea si sanctionarea tuturor formelor de discriminare. Sincera sa fiu, nici nu pot sa-mi dau seama ce intelegi prin "o
mica derogare de la egalitatea in drepturi". Exercitiul unor drepturi sau al unor libertati poate fi restrans numai:
1. Pentru:
apararea securitatii nationale, a ordinii, a sanatatii ori a moralei publice, a drepturilor si libertatilor cetatenilor;
2. Pentru desfasurarea instructiei penale;
3. Pentru prevenirea consecintelor unei calamitati naturale, ale unui dezastru ori ale unui sinistru deosebit de grav.
Restrangerea poate fi dispusa numai daca este necesara intr-o
societate democratica.
In al doilea rand, intre ceea ce stim si ceea ce putem demonstra este o distanta ca de la cer la pamant. In Romania orice prost care are bani are si o diploma care atesta ca terminat o facultate. Prin urmare, nu inteleg de ce ar fi mai bun votant prostul cu diploma decat omul simplu, fara studii superioare. Eu, una, dau mai multi bani pe opinia celui din urma, daca mai era cazul sa precizez.
In ultimul rand, suntem in secolul XXI. Vrem nu vrem, trebuie sa privim inainte!
Gabriela Pintea