In primul rand trebuie sa precizam ca procedura contestatiei la executare poate avea, in functie de actiunea la care se refera, temeiuri juridice diferite. In acest sens, titlurile executorii emise in materie fiscala sunt supuse unei proceduri speciale, derogatorii de la normele instituite de Codul de Procedura Civila, fiind reglementate de Codul Fiscal si de Codul de Procedura Fiscala. De asemeni, un act normativ important in materie il reprezinta Legea nr. 188/2000 privind executorii judecatoresti.
Prevederile Codului Codului de procedura civila
Articolul 399 prevede ca impotriva executarii silite, precum si impotriva oricarui act de executare se poate face contestatie de catre cei interesati sau vatamati prin executare. De asemenea, daca nu s-a utilizat procedura prevazuta de art. 281 ind. 1, se poate face contestatie si in cazul in care sunt necesare lamuriri cu privire la intelesul, intinderea sau aplicarea titlului executoriu, precum si in cazul in care organul de executare refuza sa inceapa executarea silita ori sa indeplineasca un act de executare in conditiile prevazute de lege.
Nerespectarea dispozitiilor privitoare la executarea silita insasi sau la efectuarea oricarui act de executare atrage sanctiunea anularii actului nelegal.
Termenul contestatiei
Conform art. 401 din Codul de procedura civila, contestatia se poate face in termen de 15 zile de la data cand:
a) contestatorul a luat cunostinta de actul de executare pe care-l contesta sau de refuzul de a indeplini un act de executare;
b) cel interesat a primit, dupa caz, comunicarea ori instiintarea privind infiintarea popririi. Daca poprirea este infiintata asupra unor venituri periodice, termenul de contestatie pentru debitor incepe cel mai tarziu la data efectuarii primei retineri din aceste venituri de catre tertul poprit;
c) debitorul care contesta executarea insasi a primit somatia ori de la data cand a luat cunostinta de primul act de executare, in cazurile in care nu a primit somatia sau executarea se face fara somatie.
Contestatia privind lamurirea intelesului, intinderii sau aplicarii titlului executoriu se poate face oricand inauntrul termenului de prescriptie a dreptului de a cere executarea silita.
Contestatia prin care o terta persoana pretinde ca are un drept de proprietate sau un alt drept real asupra bunului urmarit poate fi introdusa in termen de 15 zile de la efectuarea vanzarii ori de la data predarii silite a bunului.
Neintroducerea contestatiei in termenul prevazut de alin. 2 nu-l impiedica pe cel de-al treilea sa-si realizeze dreptul pe calea unei cereri separate, in conditiile legii.
Contestatia se poate face de catre orice parte interesata inclusiv, deci, de catre creditor, atunci cand nu este multumit de actele executorului sau hotararea necesita lamuriri.
Ce putem contesta?
In functie de obiect, contestatia la executare poate fi indreptata asupra:
1. hotararii judecatoresti propriu-zise;
2. executarii si actelor de executare ale hotararii.
In privinta lamuririi hotararii judecatoresti, in mod aparent, pot coexista doua proceduri diferite. Pe langa procedura contestatiei la executare, Codul de procedura civila ne pune la dispozitie art. 281 ind 1, care prevede: "In cazul in care sunt necesare lamuriri cu privire la intelesul, intinderea sau aplicarea dispozitivului hotararii ori acesta cuprinde dispozitii potrivnice, partile pot cere instantei care a pronuntat hotararea sa lamureasca dispozitivul sau sa inlature dispozitiile potrivnice."
Cu privire la incidenta acestor proceduri, Inalta Curte de Casatie si Justitie, Sectia civila si de proprietate intelectuala, s-a pronuntat prin Decizia civila nr. 1493 din 18 februarie 2011:
Lamurirea dispozitivului unei hotarari judecatoresti ce constituie titlu executoriu poate fi solicitata, in egala masura, pe doua cai procesuale: cea prevazuta de art. 2811 C.proc.civ., respectiv cea descrisa de art. 399 alin. 1 teza a II-a C.proc.civ., pretentiile, in ambele cazuri, avand obiect identic, respectiv lamurirea intelesului, a intinderii sau a aplicarii dispozitivului unei hotarari judecatoresti.Astfel, prin contestatia la executare, putem supune controlului judiciar, printre altele:
Nu exista, insa, o optiune a partii intre cele doua cai procesuale, exercitiul dreptului la actiune fiind subordonat unei restrictii de ordin temporal, deduse din prevederile art. 399 C.proc.civ., anume inceperea executarii silite.
Se poate recurge la procedura lamuririi hotararii judecatoresti oricand pana la momentul initierii executarii, insa, dupa acest moment, este posibila doar contestatia la titlu, in caz contrar dispozitiile relevante din sectiunea Codului referitoare la contestatia la executare neavand aplicabilitate, ceea ce nu poate fi acceptat. Este fara relevanta finalizarea executarii pana la solutionarea contestatiei, fiind suficient faptul ca aceasta contestatie a fost formulata anterior finalizarii.
- titlul executoriu,
- actele de executare, in acest fel, instanta constituindu-se intr-un adevarat organ de cenzura al executorului,
- desi onoriariile de avocat pot fi cerute alaturi de cele de executor drept cheltuieli de executare, pot fi cenzurate de instanta, evident in limitele investirii acesteia
- se poate contesta inclusiv procesul -verbal de adjudecare, ca si a procesului-verbal de distribuire a pretului.
Ca principiu rezultat din cel al necesitatii stabilitatii raporturilor juridice, pe calea contestatiei la executare, ca regula generala, nu se poate aduce in discutie insusi fondul cauzei, dreptul supus deja judecatii.
Astfel, desi in practica exista argumentatii de genul: nici macar nu datoram suma..., aceste discutii sunt inutile. Codul de procedura civila exclude hotararile judecatoresti de la orice rejudecare a fondului, iar anularea sau modificarea a insusi titlului executoriu nu este permisa, cu exceptia situatiei altor titluri decat hotararile judecatoresti, si exclusiv in cazul in care nu exista o alta cale de atac prin reglementari speciale.
De altfel, Instanta Suprema, Sectia de contencios administrativ si fiscal, prin Decizia nr. 3340 din 29 iunie 2007 a statuat:
"Pe aceasta cale nu se pot aduce completari dispozitivului hotararii cu pretentii care nu au fost valorificate in cursul judecatii acestei cauze cu care instanta nu a fost investita."
Exceptia somatiei de plata
Referitor la somatia de plata, care fiind o procedura speciala, fara cale de atac, exigentele dreptului la un recurs efectiv au impus caracterul de recurs al procedurii contestatiei.
Astfel, pe calea contestatiei la executare, debitorul poate invoca aparari de fond impotriva titlului executoriu, cu exceptia cazului in care a atacat somatia prin care s-a admis cererea creditorului cu actiune in anulare .
Situatia validarilor de poprire
Exista situatii in care creanta noastra este considerata neprioritara de catre tertul poprit. Astfel de cazuri sunt intalnite atunci cand poprim un cont bancar, iar banca va instiinta executorul ca, desi va popri contul, ea se va indestula prima, invocand contracte de credite deja angajate de debitor.
Cu claritate, din practica judiciara reiese ca unei institutii bancare nu ii este permis sa isi indestuleze creanta rezultata din sumele platite cu titlu de rate ale unui credit, avand preferinta fata de creditorul care a indisponibilizat un cont, prin procedura executarii silite. Cat timp nu a inceput ea insasi executarea silita, chiar daca banca dispune de o creanta garantata prin contractul de garantie reala mobiliara, se va indestula subsecvent sumelor pentru care exista titlu executoriu.
Introducerea contestatiei
Instanta competenta a solutiona o contestatie la executare este mentionata de art . 400 din Codul de procedura civila, care prevede ca o contestatie se introduce la instanta de executare.
Potrivit acestui articol, contestatia privind lamurirea intelesului, intinderii sau aplicarii titlului executoriu se introduce la instanta care a pronuntat hotararea ce se executa. Daca o asemenea contestatie vizeaza un titlu executoriu ce nu emana de la un organ de jurisdictie, competenta de solutionare apartine instantei de executare.