Seminarul a abordat impactul si implicatiile Noului Cod Civil atat asupra mediului de afaceri actual, cat si a societatii moderne si a familiei si a reprezentat un instrument de informare extrem de interesant pentru cei prezenti la eveniment.
Lectori in cadrul acestui seminar au fost partenerii Casei de Avocatura Ionescu si Sava, Radu Ionescu si Otilia Sava. Experienta lor in domeniu a facut din acest eveniment unul interactiv, bazat in principal pe intrebari, raspunsuri si exemple practice ale unor situatii de interes comun.
Otilia Sava a dezbatut noile reglementari in materia relatiilor de familie, modificari care privesc divortul si metodele de simplificare a procedurilor unui astfel de proces:
- Rolul mediatorului, care poate rezolva aceste situatii in mod amiabil si scuteste persoanele implicate de plata taxei de timbru de 3% pentru partaj – care se achita in mod normal atunci cand partajul este realizat prin intermediul instantei;
- Cum se poate obtine o pensie de intretinere sau o renta viagera in urma unui divort;
- Ce este conventia matrimoniala, care sunt tipurile de regimuri matrimoniale si cum poate alege o persoana unul din aceste regimuri.
„Ce este important de stiut pentru cuplurile casatorite (inclusiv pentru cei casatoriti inainte de intrarea in vigoare a Noului Cod Civil) este ca schimbarea regimului matrimonial se poate face si dupa incheierea casatoriei, cu conditia sa fi trecut un de la casatoria sotilor,” a aratat Otilia Sava, Partener al casei de avocatura Ionescu si Sava.
Radu Ionescu, Managing Partner al firmei de avocatura (foto dreapta) a prezentat in cadrul acestui seminar implicatiile fiscale ale Noului Cod Civil, garantiile si problemele practice aparute in aplicarea acestuia. Potrivit lui Radu Ionescu, impactul efectiv al Noului Cod Civil poate fi evaluabil doar dupa aplicarea in practica a noilor prevederi si a subliniat totodata lipsa unei coerente intre Codul Civil si Codul de Procedura Fiscala. In cadrul aceleiasi prezentari, avocatul a punctat si subiecte precum conceptia moderna asupra patrimoniului, efectele personalitatii juridice, proprietatea periodica, contractul de mandat si varietati de vanzare: vanzarea cu plata in rate si vanzarea cu optiune de rascumparare.
„A fost o dupa-amiaza foarte interesanta, cu participarea interactiva a tuturor celor prezenti, membri ai Asociatiei TUBC, care au fost foarte receptivi la subiectele prezentate si au beneficiat de expertiza noastra”, a declarat Radu Ionescu.