Executivul a modificat reglementarile referitoare la atribuirea contractelor de achizitie publica, se arata intr-un comunicat al Autoritatii Nationale pentru Reglementarea si Monitorizarea Achizitiilor Publice (ANRMAP). Conform noilor reguli, autoritatea contractanta nu are dreptul sa intarzie incheierea contractului cu mai mult de 7 zile calendaristice peste termenele legale de asteptare.
Executivul a aprobat modificarea Hotararii Guvernului nr. 925/2006 pentru aprobarea normelor de aplicare a prevederilor referitoare la
atribuirea contractelor de achizitie publica, in cadrul sedintei de vineri, 23 martie 2012, precizeaza documentul de presa.
"Proiectul, initiat de Autoritatea Nationala pentru Reglementarea si Monitorizarea Achizitiilor Publice,
vizeaza limitarea explicita a perioadei pana la care autoritatile contractante pot incheia contracte dupa finalizarea procedurii de achizitie publica", a declarat Cristina Traila, presedintele ANRMAP, in cadrul unei conferinte de presa de la sediul Guvernului.
Conform noilor reguli,
autoritatea contractanta nu are dreptul sa intarzie, din motive imputabile acesteia, incheierea contractului sau a acordului-cadru
cu mai mult de 7 zile calendaristice peste termenele legale de asteptare.
Conform Ordonantei de urgenta nr. 34/2006 privind achizitiile publice,
termenele de asteptare pana la incheierea contractului (de la care pornesc cele maximum 7 zile) sunt de 6 zile, respectiv 11 zile de la data transmiterii comunicarii privind rezultatul procedurii de achizitie, in functie de valoarea contractelor, informeaza ANRMAP.
"Aceasta modificare era obligatorie pentru
transparentizarea reala a acestui proces, si ma refer la momentul incheierii contractului de achizitie publica, pentru ca se poate finaliza o astfel de procedura, dar este posibil ca autoritatea publica, din motive imputabile acesteia, sa nu incheie contractul. Un al doilea motiv este evitarea intarzierilor in implementarea proiectelor majore, indiferent de sursa de finantare, cu precadere insa cele finantate din fonduri europene", a mai spus Cristina Traila.
Potrivit sursei citate, actul normativ instituie obligatia autoritatii contractante de a transmite catre ANRMAP, prin mijloace electronice,
in cel mult 48 ore de la data incheierii contractului de achizitie, o notificare cu privire la contractul sau acordul incheiat.
In cazul nerespectarii acestor reguli de catre autoritatea contractanta, la sesizarea operatorului economic lezat, ANRMAP va avea posibilitatea ca, in urma verificarii, sa sanctioneze cu
amenda de pana la 40.000 lei institutia publica in cauza.
Hotararea de Guvern pentru aprobarea normelor de aplicare a prevederilor referitoare la atribuirea contractelor de achizitie publica va intra in vigoare in termen de 10 zile de la publicarea ei in Monitorul Oficial al Romaniei.
Comentarii articol (4)