Codul Muncii stabileste ca orice tranzactie prin care se urmareste renuntarea la drepturile recunoscute de lege salariatilor sau limitarea acestor drepturi este lovita de nulitate.
Potrivit art. 39 din Codul Muncii, salariatul are dreptul la salarizare pentru munca depusa, dar si la repaus zilnic si saptamanal, precum si la concediu de odihna anual.
De asemenea, angajatul are dreptul de de a lua parte la determinarea si ameliorarea conditiilor de munca si a mediului de munca, precum si dreptul de a constitui sau de a adera la un sindicat sau de a participa la actiuni colective.
Nu in ultimul rand, un salariat are dreptul la negociere colectiva si individuala si la la protectie in caz de concediere.
Printre drepturile angajatului se mai numara si:
- dreptul la egalitate de sanse si de tratament;
- dreptul la demnitate in munca;
- dreptul la securitate si sanatate in munca;
- dreptul la acces la formarea profesionala;
- dreptul la informare si consultare;
- alte drepturi prevazute de lege sau de contractele colective de munca aplicabile.
In acelasi timp, Codul Muncii stipuleaza si obligatiile care ii revin salariatului. Astfel, angajatul este obligat prin lege sa isi realizeze norma de munca sau sa isi indeplineasca atributiile ce ii revin conform fisei postului.
Salariatul trebuie, de asemenea, sa respecte disciplina muncii si prevederile cuprinse in regulamentul intern, in contractul colectiv de munca aplicabil, precum si in contractul individual de munca.
Celelalte obligatii ale salariatului sunt acelea de a fi fidel angajatorului in executarea atributiilor de serviciu, de a respecta masurile de securitate si sanatate a muncii in unitate, dar si secretul de serviciu.
Angajatorul, intre drepturi si obligatii
Codul Muncii stipuleaza si pentru angajatori o serie de drepturi si obligatii. Astfel, angajatorul are dreptul sa stabileasca organizarea si functionarea unitatii, dar si atributiile corespunzatoare fiecarui salariat.
De asemenea, angajatorul poate sa dea dispozitii cu caracter obligatoriu pentru salariat, sub rezerva legalitatii lor, sa exercite controlul asupra modului de indeplinire a sarcinilor de serviciu, precum si sa constate savarsirea abaterilor disciplinare si sa aplice sanctiunile corespunzatoare. (Mai multe cum pot fi sanctionati angajatii puteti citi AICI).
Potrivit Codului Muncii, angajatorul are si dreptul de a stabili obiectivele de performanta individuala, precum si criteriile de evaluare a realizarii acestora.
De partea cealalta, printre obligatiile angajatorului, se numara aceea de a informa salariatii asupra conditiilor de munca si asupra elementelor care privesc desfasurarea relatiilor de munca. In plus, el trebuie sa elibereze, la cerere, toate documentele care atesta calitatea de salariat a solicitantului, dar si sa asigure confidentialitatea datelor cu caracter personal ale salariatilor.
In acelasi timp, orice angajator trebuie sa asigure permanent conditiile tehnice si organizatorice necesare pentru ca angajatii sa isi poata desfasura activitatea, dar si sa asigure conditii corespunzatoare de munca.
Totodata, prin lege, angajatorul este obligat sa acorde salariatilor toate drepturile ce li se cuvin (prin legislatia muncii, CIM sau contractele colective aplicabile). Mai mult decat atat, de fiecare daca cand ia o decizie care e posibil sa afecteze drepturile si interesele salariatilor, angajatorul are obligatia sa se consulte cu sindicatul sau reprezentantii salariatilor.
Nu in ultimul rand, un angajator trebuie sa comunice periodic salariatilor situatia economica si financiara a unitatii, cu exceptia informatiilor sensibile sau secrete, care, prin divulgare, sunt de natura sa prejudicieze activitatea unitatii.
"Periodicitatea comunicarilor se stabileste prin negociere in contractul colectiv de munca aplicabil", mai precizeaza Codul Muncii.
In ceea ce priveste obligatiile birocratice ale angajatorului, trebuie mentionat ca acestuia ii este impus prin lege sa plateasca toate contributiile si impozitele aflate in sarcina sa, precum si sa retina si sa vireze contributiile si impozitele datorate de salariati, in conditiile legii.
In plus, angajatorul trebuie sa infiinteze registrul general de evidenta a salariatilor si sa opereze inregistrarile prevazute de lege.