Veniturile bugetului general consolidat, in suma de 29,3 miliarde lei, au fost cu 6,6% mai mari fata de aceeasi perioada a anului precedent in termeni nominali, si cu 0,1% ca pondere in PIB, arata datele publicate recent de Ministerul Finantelor Publice (MFP).
Potrivit comunicatului, veniturile fiscale au inregistrat in termeni nominali o crestere cu 12,7% fata de anul 2011, cresteri semnificative inregistrandu-se in cazul taxei pe valoarea adaugata (+9,4%), accizelor (+9,9%) si impozitului pe venit (+25,8%).
"O crestere semnificativa se poate remarca la alte impozite si taxe pe bunuri si servicii, datorita colectarii in luna februarie a contributiei pentru finantarea unor cheltuieli in domeniul sanatatii, conform art.1 din OUG nr. 77/2011, in suma de 208,8 mil. lei", se precizeaza in documentul citat.
Contributiile de asigurari au fost de 8,6 miliarde lei, adica in crestere cu 10,5% fata de aceeasi perioada din 2011.
Conform MFP, la nivelul administratiilor locale s-au inregistrat cresteri fata de anul precedent atat in cazul veniturilor din impozite si taxe pe proprietate (+5,1%), cat si in cazul veniturilor nefiscale (+29,6%).
Sumele rambursate de Uniunea Europeana in contul platilor efectuate din resurse publice au crescut cu 31,3% fata de aceeasi perioada a anului precedent.
In ce priveste cheltuielile bugetului general consolidat, valoarea acestora s-a ridicat la suma de 32 miliarde lei si a crescut in termeni nominali cu 7,3% fata de anul precedent, dar s-a mentinut la acelasi nivel ca procent in PIB de 5,2%.
Potrivit MFP, cresterea s-a inregistrat in principal la proiectele finantate din fonduri UE, cu 38% mai mari fata de anul 2011 si dobanzi cu 24,8%.
"Au crescut de asemenea cheltuielile cu bunuri si servicii cu 10,2%, ca urmare a platilor din fondul de sanatate pentru servicii medicale si medicamente, precum si cheltuielile de personal cu 3%, fata de aceeasi perioada a anului precedent", se mentioneaza in comunicat.
Referitor la cheltuielile pentru investitii, care includ cheltuielile de capital, precum si cele aferente programelor de dezvoltare finantate din surse interne si externe, acestea au fost de 4,5 miliarde lei, crescand in termeni nominali de 1,6 ori fata de aceeasi perioada a anului 2011.
Comentarii articol (0)